Turkki suivaantui Trumpin hallinnon päätöksestä aseistaa Syyrian kurdeja

Yhdysvaltojen mukaan aseistaminen on välttämätöntä.

Ulkomaat
Kurditaistelija Eufratjoen luona
Kurdijoukot yrittävät parhaillaan edetä kohti terroristijärjestö Isisin pääkaupunkia Raqqaa. EPA

Turkki on arvostellut kovin sanoin Yhdysvaltain päätöstä aseistaa Syyrian kurdeja. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan vahvistukset ovat välttämättömiä, jotta terrroristijärjestö Isisin epävirallinen pääkaupunki Raqqa saataisiin vallattua.

Yhdysvallat tukee Syrian Democratic Forces (SDF) -ryhmittymää, joka taistelee Syyriassa Isisiä vastaan. SDF yrittää parhaillaan vallata Raqqaa. Turkki suhtautuu kuitenkin äärimmäisellä epäluulolla SDF:ään mukana oleviin kurdiryhmiin.

– Tällainen politiikka ei hyödytä ketään, Turkin varapääministeri Nurettin Canikli sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Canikli kuvaili päätöstä mahdottomaksi hyväksyä. Turkin armeija on taistellut 1980-luvulta lähtien Kaakkois-Turkissa aseellista kurdijärjestöä PKK:ta vastaan. Turkki pitää myös Syyrian kurdien YPG-ryhmää terroristeina. Se on tehnyt ilmaiskuja YPG:ta vastaan Syyriassa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ei ole virallisesti ilmoittanut, millaisia aseita kurdijoukoille lähetetään. Uutistoimisto AP:n haastattelemien lähteiden mukaan kurdijoukot saavat todennäköisesti automaattiaseita, kranaatinheittimiä, ammuksia sekä kevyitä, panssaroituja ajoneuvoja.

Jo edellisen presidentin Barack Obaman hallinto tuki Syyrian kurdijoukkoja, mutta pyrki varomaan Turkin suututtamista. Yhdysvallat ja Turkki ovat molemmat sotilasliitto Naton jäseniä.

Syyrian ja Irakin rajanaapuri Turkki on tärkeä toimija Lähi-idässä. Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin on määrä vierailla presidentti Donald Trumpin luona ensi viikolla Yhdysvalloissa.

*Lue lisää: *

Taistelu Isisin linnakkeesta Syyriassa on alkamassa

Ennen Turkki otti Syyriasta pakenijat vastaan avosylin – nyt rajalle valmistui 300 kilometrin betonimuuri