1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juankoski

Juankosken Biolämpö jätti konkurssihakemuksen – taustalla kartonkiyhtiön ongelmat

Premium Board omistaa yhtiöstä 80 prosenttia ja Kuopion kaupunki loput.

Juankoski
Premium Boardin tehdas Juankoskella.
Sakari Partanen / Yle

Juankosken Biolämpö Oy on jättänyt konkurssihakemuksen Pohjois-Savon käräjäoikeudelle maanantaina. Lämpölaitos ei ole ollut toiminnassa vuosiin.

Biolämpölaitos tuotti aiemmin teollisuushöyryä sekä kaukolämpöä, mutta ajautui vakavaan kassakriisiin yhtiön suurimman omistajan, kartonkia Juankoskella valmistaneen Premium Boardin talousvaikeuksien vuoksi. Juankosken Biolämpö Oy pääsi yrityssaneeraukseen yli kolme vuotta sitten.

Premium Boardin varatoimitusjohtajan Krister Björkqvistin mukaan biolämpöyhtiöllä on velkaa yli kolme miljoonaa euroa. Premium Board omistaa yhtiöstä 80 prosenttia ja Kuopion kaupunki loput.

Krister Björkqvistin mukaan yhtiö päätettiin hakea konkurssiin, koska kartonkitehtaan käynnistyminen tuntuu venyvän. Jos tehdas saadaan vielä käyntiin, lämpölaitos on tarkoitus lunastaa takaisin. Juankosken Biolämpö Oy:n suurimmat velkojat ovat Björkqvistin mukaan Handelsbanken ja Finnvera.

Björkqvist kertoi Ylelle viime syksynä, että yhtiön johto suunnittelee investoivansa tehtaaseen 5–15 miljoonaa euroa ja lisätietoa uusista suunnitelmista on lupailtu sen jälkeenkin. Kartonkitehtaan tuotanto on ollut seisahduksissa jo yli neljä vuotta.

– Kyllä aikomus on vielä käynnistää tehdas. Päällystyskoneella on tehty kuukausittain testiajoja, Björkqvist sanoo.

Konkurssihakemuksesta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat verkkosivuillaan. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi