Ministeri Rehula vakuuttaa: Lääkärille pääsee entistä nopeammin

Rehula myöntää, että sote-uudistuksessa on riskejä. Politiikkaradiossa Outi Alanko-Kahiluoto painotti, että uudistuksessa olisi edettävä hitaammin.

Sote-palvelujen valinnanvapaus
Juha Rehula
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Hallituksen esitys sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauslaiksi annetaan tänään eduskunnalle. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) vakuuttaa Ylen Politiikkaradiossa, että esityksen ansiosta jonotusajat lääkärille vääjäämättä lyhenevät.

– Tämän mallin kautta jonotusajat tulee lyhenemään. Niillä alueilla, jossa on perustason, esimerkiksi lääkärin vastaanottotoiminnan osalta on ongelmia, on tulossa muutos myönteiseen suuntaan. Se tapahtuu vääjäämättä näitten pykälien perusteella, vakuuttaa Rehula.

Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovat kritisoineet erityisesti uudistuksen tiukkaa aikataulua, jonka katsotaan sisältävän merkittäviä riskejä. Nämä riskit myös Rehula myöntää.

– Se on kunnianhimoinen ja se sisältää myös riskejä. Kyllä sen myönnän, toteaa Rehula, mutta vakuuttaa, että potilasturvallisuus ei sote-uudistuksen johdosta horju.

Myös oppositio kritisoi voimakkaasti juuri aikataulua. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) muistuttaa Politiikkaradiossa useista aikatauluun sisältyvistä riskeistä.

– On erittäin painavia argumentteja sen puolesta, että miksi pitäisi hidastaa tahtia, sanoo Alanko-Kahiluoto Politiikkaradiossa ja viittaa muun muassa tietojärjestelmien uudistamiseen.

– Lakiesityksessäkin todetaan, että tietojärjestelmä tulee toimimaan todennäköisesti vasta joskus 2020-luvun puolivälissä. Se tarkoittaa sitä, että maakunnilla ei ole mitään välinettä, jolla ne pystyisivät varmistamaan sen, että nämä sosiaali- ja terveyspalvelut todellakin toimisivat yhteen.

Erityisesti tiukka aikataulu hyödyttää suuria kansainvälisiä terveysyhtiöitä, väittää Alanko-Kahiluoto.

– Julkinen puoli ei ehdi tähän kilpailuun tässä aikataulussa mukaan samalla tavalla kuin nämä suuret terveysfirmat, sanoo Alanko-Kahiluoto Politiikkaradiossa.

Hallituksen esitys asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa on lähetekeskustelussa eduskunnassa tänään klo 14 alkaen.

Tapio Pajunen / Politiikkaradio