Sillanpäät sanoivat "tahdon" puutarhassa – pappi vihkii vaikka heinäladossa, mutta ei veden alla tai laskuvarjohypyn aikana

Perinteiset kirkkohäät ovat yhä suosittuja, mutta häitä pidetään myös metsässä, laiturilla ja kesämökillä. Ikimuistoisesta päivästä voi tehdä niin erikoisen, että vihkipappikin tykkää.

häät
Jenni ja Mikael Sillanpään vihkitilaisuus pidettiin puutarhassa.
Jenni ja Mikael Sillanpään vihkitilaisuus pidettiin puutarhassa.Jenni ja Mikael Sillanpää

Häitä on vietetty paljon myös muualla kuin kirkoissa. Vihkitilaisuuksia halutaan pitää esimerkiksi luonnon keskellä tai jopa heinäladossa.

Veli-Pekka Harju on työskennellyt ammatissaan vuodesta 1994. Hän on vihkinyt pareja mitä mielenkiintoisimmissa paikoissa: metsässä, puutarhassa, venerannassa ja Olavinlinnan linnakirkossa.

– Eniten tietenkin kirkoissa, mutta myös kesämökeillä, luonnossa ja jopa keskellä umpimetsää syvässä hangessa.

Pienessä tilaisuudessa on erilainen tunnelma eli tiiviimpi yhteisöllisyys

Mikael Sillanpää

Jenni ja Mikael Sillanpää vihittiin Jennin vanhempien puutarhassa Kaustisella, jonne rakennettiin kukkapenkkien keskelle pieni alttari.

– Me halusimme pitää pienimuotoiset häät perheen ja lähimpien kesken. Paikalla oli noin 30 henkilöä, mutta tilaisuus oli ihan perinteinen vihkitoimitus, sanoo Jenni Sillanpää.

Mikael ja Jenni Sillanpää
antti Kettumäki / Yle

– Pienessä tilaisuudessa on erilainen tunnelma eli tiiviimpi yhteisöllisyys ja ehtii viettää enemmän aikaa juhlijoiden kanssa, tarkentaa Mikael Sillanpää.

Myös kirkkoherra vihkii mielellään pareja muuallakin kuin kirkossa.

– Sitä intoutuu mukaan suunnitteluun. Joskus olen mennyt paikalle luontoon vain koordinaattien perusteella. Tapaamisen ja keskustelun jälkeen juodaan nuotiokahvit. Melko pienet häät ovat nykyään yleistyneet.

Moottoripyörällä heinälatoon

Yksi Veli-Pekka Harjun mieleenpainuvimmista tilaisuuksista on sattunut Kerimäellä, kun pariskunta halusi mennä naimisiin heinäladossa ja saapui paikalle moottoripyörällä. Seuraava teksti on suora poiminta hänen muistoistaan:

"Valkoiseen albaan pukeutunut pappi seisoo heinäpaaleista rakennetun alttarin takana isossa ladossa. Hääväki seisoo hiiren hiljaa ja odottaa. Viimein ovet aukeavat kirskuen ja mustiin nahkapukuihin pukeutunut hääpari ajaa sisään mustalla Harley Davidsonilla. Savun hälvettyä pari nousee pyörän selästä, ja morsian saa syliinsä pienokaisen, joka kastetaan samalla kun äiti ja isä vihitään kristilliseen avioliittoon. Vihkimisen jälkeen hääväen ruokaillessa housebändi soittaa ladon nurkassa funkia hillitysti, niin että mummotkin tuntuvat tykkäävän."

Kaustinen kirkkoherra Veli-Pekka Harju
Antti Kettumäki / Yle

– Tällaiset tilaisuudet tuntuvat todella hyvältä, kun saa olla tukemassa sanoman myötä pariskuntia.

Puutarhahäät pitäneelle Sillanpään pariskunnalle pieni tilaisuus oli itsestäänselvä.

– Se tuntui oikealta vaihtoehdolta. Me ei olla sellaisia ihmisiä, että halutaan olla isossa tilassa, kuten kirkossa, kertoo Jenni Sillanpää.

– Toinen merkittävä asia oli se, että Jenni oli viimeisillään raskaana, eikä senkään takia haluttu isoja kirkkohäitä, jatkaa Mikael Sillanpää.

Me saimme lyhyessä ajassa kaikki järjesteltyä

Jenni Sillanpää

Veli-Pekka Harju muistelee toistakin yksinkertaisen hienosti toteutettua hääjuhlaa:

– Kaustisella oli häät pari vuotta sitten joen rannassa, metsäisessä paikassa, jonne sulhanen oli rakentanut kauniin valkoisen purjekangaskaton. He ovat luontoihmisiä, ja se näkyy heidän elämässään ja siten myös vihkitilaisuudessa. Yleensä harrastukset vaikuttavat siihen, missä vihkiminen tapahtuu.

Sillanpäätkin listaavat pienten puutarhahäiden hyviä puolia:

– Me saimme lyhyessä ajassa kaikki järjesteltyä. Pienelle väkimäärälle tehtiin ruoat itse, ja myös herkut leivottiin siskon kanssa. Iso pihapiiri riitti tilana hyvin, ja juhannussääkin oli kohdallaan, muistelee Jenni Sillanpää.

– Ja kyllähän rahaakin säästyi, naurahtaa Mikael Sillanpää.

Puutarhahäissä voi olla vapaampaa musiikkia

Veli-Pekka Harju

Erikoishäät vähentyneet, puutarhahäät lisääntyneet

Veli-Pekka Harjun mukaan hääjuhlissakin tapahtuu aaltoliikettä. Viime vuosina oma puutarha on noussut suosioon. 25-vuotisen uransa aikana Harju on nähnyt monenlaisia paikkoja.

– Nykyään erikoishäitä on ehkä vähemmän, mutta ainakin meidän alueella puutarhahäitä on ollut jonkin verran.

Harju antaa myös vinkkejä siihen, jos haluaa pitää häät omalla pihallaan.

– Puutarhahäissä voi olla vapaampaa musiikkia. Yksistä häistä jäi mieleen Jukka Pojan laulu: Sä oot silkkii mun sylissäin. Se oli erittäin romanttinen kappele ja sopi siihen tilanteeseen aivan täydellisesti, kun lähtivät pois hääpaikalta.

Entä onko sellaista paikkaa, missä et suostu vihkimään?

– On, ehdottomasti! En suostu vihkimään veden alla, enkä laskuvarjohypyn aikana, naurahtaa Kaustisen ja Ullavan kirkkoherra Veli-Pekka Harju.