1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rauma

RMJ:n Riku Räsäsen huikea kasvutarina – laiskuripojasta tuli ahkera elämysyrittäjä

Rauman kulttuurielämän kehittäjä Riku Räsänen on samaan aikaan luonnonlapsi ja kovaksi keitetty liikemies. Raumanmeren juhannus eli RMJ oli menestystarina. Nyt hän istuu haalareissaan kaivinkoneen puikoissa Rauman Poroholmassa ja lupaa tehdä leirintäalueesta jotain suurta.

Rauma
Riku Räsänen nojaa kuorma-autoon Raumalla Poroholmassa.
Liikemies Riku Räsänen on aina ollut taitava tekemään työstään mieluista. Uusimpia aluevaltauksia on kaivinkoneiden ja kuorma-autojen kanssa työskentely.Karri Laihonen / Yle

Kirkas auringonpaiste taittaa pahimman terän Selkämereltä Rauman ylle puhaltavasta tuulesta. Poroholman leirintäalueen keväisen harmonian rikkoo paikalle kurvaava valtava kuorma-auto.

– Carry-on, hyppää kyytiin, komentaa paikalle rahtusen myöhässä kurvaava Riku Räsänen.

Räsäsen olemus poikkeaa stereotyyppisesta liikemiehestä. Hänellä ei ole tyköistuvaa pukua tai silkkisolmiota. Mies on pukeutunut työhaalareihin. Kohteliaan small talkin asemesta puheenparsi koostuu voimasanoin ryyditetystä hyväntuulisesta höpötyksestä.

Harva johtaja myöskään likaa töissä käsiään. Räsänen on eri puusta. Raumalaisen uusimpia aluevaltauksia ovat maansiirtokoneet ja kuorma-autot.

– Mä olen aina tykännyt härveleistä. Täällä Poroholmassa riittää kaikennäköistä hommaa: erilaisiista kaivuutöistä mullan levityksen.

Flegmaattinen nuorukainen sähköistyi

Kuorma-autoilu ja kaivinkoneella työskentely ovat loogista jatkumoa Riku Räsäsen tavassa tehdä hommia. Työn täytyy olla mieluista. Jos jotain pitää osata, se opetellaan.

– En ole koskaan herännyt aamulla kelloon. Töihin ei pidä mennä tavan vuoksi. Työn pitää olla järkevää ja mukavaa.

Oma alaa enteilevät kiinnostuksen kohteet alkoivat hahmottua varsin nuorena, mutta Räsänen meni kaikesta huolimatta ammattikouluun peruskoulun jälkeen. Koulunkäynti maistui puulta. Räsänen kuvailee itseään hyvin laiskaksi oppilaaksi.

Olen syntynyt tälle alalle. Olen aina ollut kova puhumaan ja kova määräilemään

Riku Räsänen

Hän huomasi kuitenkin satunnaisten tilaisuuksien järjestämisen sähköistävän flegmaattisen nuoren miehen työskentelemään uutterasti.

– Olen syntynyt tälle alalle. Olen aina ollut kova puhumaan ja kova määräilemään, Räsänen naureskelee luontaista olemustaan.

Jo nuorena hän tykkäsi järjestellä kaikenlaista.

– Armeijassakin olin varusmiestoimikunnassa. Järjestin Tutti Frutti -tytöt näyttämään tissit sotilaskotiin.

Ihminen ei ole laiskuutensa vanki

Riku Räsänen on huomannut, että hänen oma tarinansa on hyvä esimerkki monelle alaansa etsivälle nuorelle. Laiskuus ei ole ihmisessä hallitseva luonteenpiirre: se väistyy intohimon tieltä.

– Olin raksapuolen ukko, mutta en herännyt aina kouluun enkä viitsinyt oikein töissäkään tehdä mitään. Mutta kun löysin oman alani tapahtumajärjestäjänä, muutuin laiskasta ahkeraksi.

Rohkeutta ja positiivisuutta pitää olla eikä kaikkia juttuja pidä ottaa niin vakavasti.

Riku Räsänen

Hyvin pärjännyttä liikemiestä pyydetään usein puhumaan menestyksestään. Hänen mielestä kaiken keskiössä on nimenomaan se, että pitää löytää työ, mistä oikeasti pitää.

– Rohkeutta ja positiivisuutta pitää olla. Kaikkia juttuja ei pidä ottaa niin vakavasti.

RMJ villitsi festarikansan

Kun homma toimi raumalaisessa ravintolamaailmassa, Riku Räsänen alkoi järjestää yhä isompia tapahtumia. Aallonharja koettiin vuonna 2005, kun Raumanmeren juhannus keräsi Otanlahdelle 99 000 kävijää.

– Ne oli kyllä isot bileet ja se 2000-luvun puolivälin hype oli jotain valtavaa.

RMJ siirtyi isossa kaupassa Seppo "Sedu" Koskisen SK Festivals Oy:lle vuonna 2007. Seuraavana vuonna festivaali siirtyi Raumanmereltä toiseen mainekkaaseen kesäjuhlaympäristöön Porin Kirjurinluotoon. Tempoilu jatkui RMJ:n ympärillä taas seuraavana vuonna 2009, kun Riku Räsänen palasi muutaman muun kanssa festivaalin omistajaksi. Tapahtuman tarun luultiin olevan lopussa vuonna 2011 jälleen Raumalla järjestetyn RMJ Unajassa -tapahtuman jälkeen.

Raumanmeren juhannus palasi kuitenkin festivaalikartalle viime kesänä. Alkuperäisellä paikalla Otanlahdessa – aikaisempaa huomattavasti rajatummalla alueella – lähes 30 000 ihmistä biletti keskikesän juhlassa.

– En ole enää niin kiinnostunut kävijämääristä tai vertailemaan niitä muihin festareihin, Räsänen sanoo.

RMJ järjetetään tänäkin vuonna. Festivaaleilla nähdään muun muassa kulttinäyttelijä ja -laulaja David Hasselhoff.

Vihaiset kannanotot vaihtuneet tsemppipeukkuihin

Raumanmeren juhannus toi huippuvuosinaan paljon julkisuutta ja turistien jättämää rahaa Raumalle. Mitalin kääntöpuolena oli festivaalialueen lähiasukkaiden harmitus koko juhannuksen kestäneestä metelistä ja alueen sotkemisesta.

– Se ei onneksi ollut koko kaupungin mielipide ja roskatkin siivottiin joka vuosi heti seuraavana maanantaina, kuittaa Riku Räsänen.

Mulla oli olo kuin Rocky Balboalla elokuvasarjan kakkososassa, kun äijä juoksee siellä Philadeplhian kaduilla. Jengi hurraa ja alkaa juosta siinä Rockyn mukana.

Riku Räsänen

Hän itsekin silti myöntää, että nykymuotoinen merkittävästi pienempi juhannusjuhla sopii paremmin Otanlahden alueelle. Mies kertoo ilahtuneensa raumalaisten reaktioista RMJ:n comebackin varmistuttua viime vuonna.

– Mulla oli olo kuin Rocky Balboalla elokuvasarjan kakkososassa, kun äijä juoksee siellä Philadelphian kaduilla. Jengi kannustaa ja alkaa juosta siinä Rockyn mukana.

Poroholmaan yksityinen purjelaivasatama

Vanhemmiten Riku Räsänen ei ole enää kiinnostunut rockpiirien jetset-elämästä. Tällä hetkellä eniten kiinnostaa Poroholman leirintäalueen kehittäminen.

– Ihan näillä hetkillä pitäisi vierasvenesatamaan saapua uudet laiturit, joista on käynti laivoihin. Pikku hiljaa alkaa olla erinomaiset palvelut vierasveneille.

Poroholmaa komistavat vanhat purjelaivat kaljaasi Marita ja kuunari Kathrina ovat hiljattain saaneet seurakseen prikin nimeltä Gerda.

– Se on 55 metriä pitkä eli Suomen suurin liikennekäytössä oleva purjelaiva. Poroholmasta muodostuu Suomen ainoa yksityinen purjelaivasatama.

Rock saattaa olla kuollut

Rauman tunnusvärejä kantava sinikeltainen viiri pyristelee kevyesti jo leppeentyneessä kevättuulessa.

Viiman rauhoittuminen kuvaa myös paikan isännän tilannetta. Ennen Riku Räsästä kiinnosti kovasti rockmusiikki. Hän halusi toimia yhtyeiden managerina, kaveerata rocktähtien kanssa ja tuoda heitä esiintymään raumalaisille.

– Ei mua oikein kiinnosta rockbändit enää eikä vaikuta oikein kiinnostavan yleisöäkään. Nuoriso ei pistä enää rocktähtien julisteita seinälle. Mystisiä henkilökultteja ei rakennu.

Nykyään bändi haluaa keikan alkavan kahdeksalta, jotta jengi on selvinpäin ja artisti ehtii vielä keikan jälkeen sauvakävelemään.

Riku Räsänen

– Kun jengi lakkasi pyörtyilemästä keikoilla, rockista katosi glamouri.

Räsänen pyörittelee päätään ja ihmettelee, miten bändeistä on tullut kasvottomia suorittajia. Rockmuusikot mieltävät keikoilla esiintymisen töissä käymiseksi.

– Ennen vanhaan rockbändi veti pienen kännin ennen keikkaa ja sitten oli valmis viihdyttämään yleisöä. Siinä oli aitoa vuorovaikutusta.

Nyt on toisin.

– Nykyään bändi haluaa keikan alkavan kahdeksalta, jotta jengi on selvinpäin ja artisti ehtii vielä keikan jälkeen sauvakävelemään.

Lue seuraavaksi