"Ei tullut kutsuja haastatteluihinkaan" – eläkeputki kolkutteli jo kuusikymppisen Riston ovelle, mutta sitten lykästi

Kahdenkymmenen vuoden työrupeaman jälkeen potkut saanut tietoliikenneinsinööri Risto Kallio sai kun saikin vastoin kaikkia odotuksia oman alan töitä. Tie uuteen työhön oli kuitenkin kivinen ja sisälsi ikärasismiakin.

ikäsyrjintä
Risto Kallio Technopoliksen aulassa Oulussa 9.5.2017.
Risto Kallion työpiste on vanhoissa Nokian tiloissa. Suuri osa työstä tehdään kuitenkin myös yhteistyökumppaneiden tiloissa.Marko Siekkinen / Yle

OuluEntisissä Nokian tiloissa Oulun Peltolassa Business Oulun avokonttorissa istuu tyytyväinen mies. Tietoliikenneinsinööri Risto Kallio auttaa tänään muun muassa kouluja rakentamaan uutta digitaalista tulevaisuutta.

Helppoa työn löytäminen ei 59-vuotiaalle työnhakijalle kuitenkaan ollut. Takana on pitkä kausi työttömänä, oman yritystoiminnan kehittelyä, koulutusta ja osaamisen päivittämistä.

Kallion parikymmenvuotinen ura Nokian tukiasematehtaalla päättyi lokakuun 12. päivänä vuonna 2012. Vaikka tiimi oli ylittänyt firman johdon sille asettamat tavoitteet, oli edessä siirtyminen kilometritehtaalle.

Erilaisten yrityskauppojen jälkeen Kallion tiimin uudeksi työnantajaksi tullut amerikkalainen pääomasijoittaja pisti Suomen toimintojensa pillit pussiin. Kuusikymppisen tietotekniikka-ammattilaisen tulevaisuus ei näyttänyt ruusuiselta.

Potilaskuljettajasta työttömyyseläkkeelle – ei kiitos!

Ansiosidonnaisen työttömyysjakson jälkeen kaupunki sijoitti hänet velvoitetyöllistämisen perusteella kaupunginsairaalaan potilaiden kuljettajaksi.

– Oman alan töitä ei löytynyt, mutta minä kun olen tottunut siihen, että teen mieluummin töitä kun pyörittelen peukaloita. niin otin työn vastaan.

Elikkä kyllä tässä jonkinlainen ikärasismikin on ollut pelissä mukana. Näin minä totesin sen yksiselitteisesti

Risto Kallio

Käytännössä työvoimatoimistossa oli valmistauduttu siihen, että kuuden kuukauden työllistämisjakson jälkeen kuusikymppinen Kallio siirtyisi työttömyyseläkeputkeen monen kohtalotoverinsa kanssa.

Oulussa oli rajun rakennemuutoksen takia samaan aikaan tuhansia tietotekniikka-alan osaajia ilman töitä.

Risto ei kuitenkaan halunnut antaa periksi vaan etsi koko ajan myös alan töitä.

– No minä olin poikkiteloin tässä suunnitelmassa, Kallio naurahtaa.

6Aika on kuutoskaupunkien yhteinen digitulevaisuuden kehittämishanke.
6Aika hankkeessa kehitellään avoimiin ja älykkäisiin ratkaisuihin perustuvaa kaupunkikehityksen strategiaa. Yhteishankkeessa ovat mukana Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Oulu ja Turku.Risto Degerman / Yle

Nykyisen työnsä mies löysi, kun pääsi potilaskuljetusten tauoilla katselemaan myös kaupungin sisäisiä työvoimahakuja. Hänen työnään on nykyisin koordinoida erilaisia digitaalisia hankkeita, joilla kehitetään kuuden suurimman suomalaiskaupungin yhteistyötä digitaalisen huomisen luomisessa.

– Kyselin voisinko minäkin hakea tehtävää ja sieltä vastattiin, että onnistuu. Siitä se lähti.

Hän kehottaakin työnhakijoita etsimään aktiivisesti myös piilotyöpaikkoja, joita työnantajat eivät yleiseen hakuun laita. Sieltä saattaa löytyä vaikkapa määräaikaisia tehtäviä.

Ikärasisimi pudotti jo haastatteluista

Vaikka Risto Kallio tänään onkin tyytyväinen, on työn syrjään kiinni pääseminen kuusikymppisenä ollut kova ja kivinen tie kuljettavaksi. Työhakemuksia on saanut tehtailla ja omaa osaamista on pitänyt päivittää.

Vuonna 1980 hankittuja insinöörin perustaitoja on pitänyt kartuttaa niin työllisyyskursseilla kuin yrittämisen opeillakin.

Tieto, taito ja vankka kokemus eivät työnhaussa riittäneet. Ikää oli liikaa, vaikkei sitä suoraan sanottukaan. Asia kävi kuitenkin ilmi, kun Kallio jälkikäteen otti selvää, miksi valinta ei ollut osunut kohdalle.

– Ei tullut enää kutsuja haastatteluihinkaan.

Kun Risto Kallio sitten otti yhteyttä valitsijoihin ja ihmetteli, miten hänet oli ohitettu, vaikka hän mielestään selkeästi täytti asetetut vaatimukset, paljastui taustalta julkilausumaton totuus: ikää on liikaa.

– Siinä monestikin kävi niin, että yritys, joka oli hoitanut rekrytointia, oli saanut jotkut kriteerit ja minä en niitä kriteereitä täyttänyt siinä vaiheessa

– Kyllä tässä jonkinlainen ikärasismikin on ollut pelissä mukana. Näin minä totesin sen yksiselitteisesti.

kuusikymppisenä työllistynyt ex-nokialainen tietotekniikkainsinööri Risto Kallio työpöytänsä ääressä.
Risto Kallion nykyinen työpaikka on kuutoskaupunkien yhteisessä digihankkeessa.Marko Siekkinen / Yle

Sinnikkyys ja työhalut voittivat esteet

Työn haku on vaatinut kovaa sinnikkyyttä ja tahtoa ja on se välillä ottanut kovillekin. Silti Kallion äänessä ei kuulu katkeruus. Jopa kaukana omasta alasta ollut työllistämisjakso opetti uusia asioita.

– Ehkä se suurin asia siinä potilaiden kuljetuksessa oli se empaattisuus, Risto Kallio pohdiskelee.

– Kun olen aika vahvasti ollut tämmöinen teknokraatti taustaltani, niin siinä oppi kohtaamaan ihmisiä monella tavalla ja oppi myös sen, mihin voi vaikuttaa ja mihin ei.

– Kyllä minä näkisin näin, että jos haluaa vielä tehdä töitä niin kuin tässäkin iässä niin voi niitä jopa löytyä. Mutta kyllä se on työn ja tuurin takana, Risto Kallio sanoo hymyillen ennen kuin rientää päivän seuraavaan palaveriin, jossa suunnitellaan uutta kuviota yhteistyökumppaneiden kanssa.

Risto Kallio työpisteessään Businessa Oulun avokonttorissa 9.5.2017.
Nykyiseen työhön Risto Kallio pääsi, kun hänelle avautui mahdollisuus päästä mukaan kaupungin sisäiseen hakuun työllistämistöiden aikana.Marko Siekkinen / Yle