1. yle.fi
  2. Uutiset

Mörkö, Vanilja ja Öö esteillä – Unelmien liikuntapäivä löytyi keppihevoskisoista

Etelä-Savossa noin 40 koulua, päiväkotia ja muuta tahoa järjesti keskiviikkona oman liikuntatapahtuman. Mikkelissä Anttolan yhtenäiskoulussa järjestettiin koko koulun keppihevoskisat.

keppihevoset
Tyttö keppihevosella keppihevosesteellä.
Essi Honkavuo näyttää mallia esteradalla.Esa Huuhko / Yle

Useat oppilaat kertovat aluksi Anttolan yhtenäiskoulun pihalla, etteivät he aio osallistua keppihevoskisaan. Innokkaimpien esteratsastajien näyttäessä mallia jono radalle kasvaa, ja lopulta valtaosa osallistuu kisoihin. Kilpailijat kuulutetaan vuorotellen kilpailijan ja ratsun nimellä. Ratsuina näkyy keppihevosten lisäksi muun muassa jääpallomailoja ja lattiaharja.

Koulupäivän keppihevosteema on viidesluokkalaisten Veera Halosen ja Tessa Kontisen sekä kolmasluokkalaisen Malla Kaarlakosken mieleen. Heidän ratsunsa ovat Choco, Rohkea ja Vanilja, jotka ovat lainahevosia koululta ja kaverilta.

– Kepparit ovat tosi kivoja ja olen harrastanut kepparijuoksua, Kaarlakoski sanoo.

Anttolan yhtenäiskoulun keppihevoskisat ovat osa Olympiakomitean ja Liikkujan polku -verkoston koordinoimaa valtakunnallista Unelmien liikuntapäivää, jonka ideana on tarjota erityisesti lapsille ja nuorille mahdollisuus toteuttaa heidän liikuntatoiveitaan. Anttolan yhtenäiskoulussa keppihevoskisoja ehdotti yksi koulun opettajista, rehtori Sirpa Rossi kertoo. Hänen ratsunsa on valkea keppihevonen nimeltään Mörkö.

– Kaikki innostuivat tietenkin. Meillä on täällä sen verran innostuvaista porukkaa.

Jokainen voi löytää oman tapansa liikkua, kun kokeilee eri vaihtoehtoja

Hanna Knaappila

Innostaminen ja innostuminen liikuntaan onkin päivän tarkoitus.

– Jokainen voi löytää oman tapansa liikkua, kun kokeilee eri vaihtoehtoja, tempauksen Etelä-Savon koordinaattori Hanna Knaappila sanoo.

Keppihevosharrastus on erityisesti tyttöjen suosiossa ja lajilla on Ylen mukaan Suomessa 10 000 harrastajaa. Mikkelin Anttolassa pojatkin osallistuvat esteille. Viideluokkalainen Arttu Auvinen kokeili lajia ensimmäistä kertaa kahdella ratsulla, Ööllä ja Helmillä.

– Enemmän pitäisi olla haastetta ja korkeampia hyppyjä, hän arvioi päivän rataa.

Kolme keppihevosta, joista vasemmanpuolimmainen on puinen ja kaksi muuta kankaisia.
Vilma Ruokoski / Yle
Lue seuraavaksi