Torniolaisten ylpeys on Nordbergin möljä – sinne pitäisi vain saada lisää pöhinää

Tornion keskustassa on monta hyvää kohdetta, mutta liian vähän toimintaa ja epäselvä keskipiste.

Tornio
Reijo Angeria, Elina Stoor ja Jarmo Lokio Nordbergin möljällä
Reijo Angeria (vas.), Elina Stoor ja Jarmo Lokio Nordbergin möljällä.Laura Valta / Yle

Tornion keskustaa on kehitetty voimakkaasti viime vuosina eikä työ ole mennyt aivan hukkaan, vaikka tekemistä vielä piisaakin. Kun torniolaisille avainhenkilöille tehtiin kysely siitä, millaiseksi keskusta koetaan, oli yleisarvosana seitsemän.

Suurin ylpeydenaihe on Nordbergin möljä, joka on laitettu komeaan kuntoon. Samoin ylpeitä ollaan muun muassa kauppakeskuksesta ja kävelykadusta.

– Meillä on pitkä, vahva akseli jonka varrella sijaitsevat kaikki hotellit, kävelykatu, möljä, kauppakeskus ja vielä Haaparannan puoli Victorian toreineen, listaa kaupunginarkkitehti Jarmo Lokio.

Huono puoli on se, että keskustan koetaan olevan hajaantunut. Yhtä selkeää keskipistettä ei ole, vaan niitä on monta. Tähän kaupunki haluaa muutoksen.

– Kuitenkin paras paikka ydinkeskustan kehittämiselle on kauppakeskuksen edusta. Siihen tehdään keskipiste ja sitten nämä muut toiminnot ovat tämän akselin varrella, ja niitä lähdetään vahvistamaan myös, Lokio toteaa.

Lisää pöhinää möljälle

Toukokuussa julkaistuun kyselyyn osallistui 116 henkilöä, joista suurin osa oli yritysten, yhdistysten ja julkishallinnon edustajia. Vastaava kysely tehtiin myös monissa muissa kaupungeissa, joihin verrattuna Tornio sai hyvän arvosanan keskustastaan.

Kyselyssä uudistustoiveissa nousi esille erityisesti neljä paikkaa: vanha keskusta, Green Linen alue, ranta ja torikenttä.

Sen lisäksi yhdeksi suurimmista uudistustoiveista nousi tarkemmin määrittelemätön aktivointi – se, että jotain tapahtuisi.

– Seuraava askel on sisällöntuotanto, meidän pitää saada sitä pöhinää eli tapahtumia ja ihmiset liikkumaan ja käyttämään tätä meidän yhteistä olohuonetta, Lokio suunnittelee.

Yhdeksi kehittämiskohteeksi nouseekin juuri ylpeydenaihe eli Nordbergin möljä, joka on nelostietä kaupunkiin ajettaessa komealla näköalapaikalla ja tilaa riittää monenlaiselle tapahtumalle.

Möljän tapahtumia suunnitellaan yhteistyössä

Möljälle suunnitellaankin nyt tapahtumia ja toimintaa useiden eri toimijoiden yhteistyönä. Tavoitteena on, että siitä kehittyisi kaupunkilaisten ajanviettopaikka Kemin Sisäsataman tavoin.

– Kyllä mie näkisin, että tori olisi tässä. Sillalta menee 14 miljoonaa ihmistä ohi Ruottin puolelle, niin ne näkisivät että tässä on muutakin kuin tämä patsas, visioi ravintola- ja hotelliyrittäjä Reijo Angeria.

– Minä aina puhun osallistavien menetelmien puolesta, eli että saadaan ihmiset itse tekemään jotain. Tätä ollaan nyt kehittelemässä, haemme ideoita ja niiden perusteella tehdään konkreettisia ehdotuksia, toteaa elämystalouden yrittäjä Elina Stoor.