Hyppää sisältöön

Vihreät ja kokoomus nostivat kannatustaan, vasemmisto tipahti

Kuntavaalien menestyjät kirivät Ylen kannatusmittauksessa. Poikkeuksena on vasemmistoliitto, jonka kannatus notkahti.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kuntavaaleista on kulunut runsas kuukausi, mutta puolueiden kärkinelikon järjestys on pysynyt samana.

Suurin puolue kokoomus lisäsi kannatustaan hivenen. Jos eduskuntavaalit olisivat nyt, kokoomusta äänestäisi yli 21 prosenttia. SDP on niukasti toisena, sen etumatka keskustaan on kaventunut 0,2 prosenttiyksikköön.

Eniten kannatustaan nostivat kuntavaaleissa historiallisen äänisaaliin saaneet vihreät, yli kaksi prosenttiyksikköä.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Tuomo Turjan mukaan tulos on vaalien jälkimainingeille tyypillinen. Kyse on niin sanotusta bandwagon-ilmiöstä eli siitä, että ihmisillä on taipumus suosia hyvin pärjänneitä puolueita.

– Hyvin menestyneet ovat kasvattaneet kannatustaan, ja niille joilla ei mennyt niin hyvin, tuli takapakkia, Turja summaa.

Sekä vihreät että kokoomus keräsivät kannatusta etenkin korkeakoulutetuilta, joiden joukossa puolueet ovat Turjan mukaan lähes tasaväkiset.

Vihreät houkuttelee nuoria vasemmalta

Poikkeus on vasemmistoliitto, joka kiri kuntavaaleissa perussuomalaisten rinnalle 8,8 prosenttiin. Se menetti reilun prosenttiyksikön, Turjan mukaan vihreille.

– Sekä viime kunnallis- että eduskuntavaaleissa vasemmistoliittoa äänestäneet ilmoittavat, että he äänestäisivät seuraavissa eduskuntavaaleissa vihreitä, hän sanoo.

Vihreiden suosio on vienyt myös SDP:ltä kannatusta.

– Vihreät hengittävät niskaan. Kahdessa nuorimmassa ikäluokassa, 18–24-vuotiaissa ja erityisesti 25–34-vuotiaissa vihreät on suurin puolue.

SDP on keski-iän ylittäneiden ja eläkeläisten suosikki.

– Jos vain yli 50-vuotiaat saisivat äänestää, SDP olisi suurin puolue, Turja toteaa.

Nukkuvia palasi puoluekartalle

Myös muut hallituspuolueet, keskusta ja perussuomalaiset, nostivat suosiotaan vajaan prosenttiyksikön. Hallituksen yhteenlaskettu kannatus on nyt käytännössä tasoissa opposition kanssa, noin 49 prosenttia.

Kantansa ilmoittaneiden määrä kasvoi huhtikuussa 66,9 prosenttiin, alkuvuonna se painui jopa alle 58 prosentin. Tämä nosti Turjan mukaan jonkin verran muun muassa perussuomalaisten kannatusta. Osa aikaisemmin PS:ää kannattaneista siirtyi katsomosta SDP:n taakse.

Pienpuolueiden vaalihuuma liukeni

RKP:n kannatus laski kuntavaaleista 4,5:een, ja kristillisdemokraattien 3,6 prosenttiin. Myös ryhmä "muu" eli eduskunnan ulkopuoliset pienpuolueet saivat selvästi kuntavaaleja huonomman kannatuksen.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2 921 henkilöä. Haastattelut tehtiin 10.4.–9.5.2017.2017, ja mittauksen virhemarginaali on 1,8 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Kysely mittaa jälleen eduskuntavaalikannatusta, joulukuusta huhtikuuhun mitattiin kuntavaalikannatusta.

Tässä kyselyssä Taloustutkimus on ottanut mukaan korjauskertoimeen huhtikuun kuntavaalit. Korjauskerroin koostuu siis nyt kuntavaalien 2017 ja eduskuntavaalien 2015 tuloksista.

Lue myös: