Hyppää sisältöön

Nato aikoo vahvistaa joukkojaan Afganistanissa – syynä kapinallisten hyökkäykset

Naton pääsihteeri lupaa päätöksen lähiviikkoina. Uusia taistelujoukkoja Nato ei Afganistaniin lähetä.

Afghanistanin turvallisuusjoukkojen sotilaat Isisin vastaisessa operaatiossa Chaparharissa 8. toukokuuta. Kuva: Ghumulamullah Habibi / EPA

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Afganistanin turvallisuusjoukot tarvitsevat apua maassa voimistuneiden islamistikapinallisten hyökkäysten takia. Stoltenberg kertoi tarpeesta Lontoossa, missä hän on tavannut Britannian pääministerin Theresa Mayn.

– Olemme saaneet sotilasviranomaisilta pyynnön muutaman tuhannen ylimääräisen sotilaan lähettämisestä, Stoltenberg sanoi.

Pääsihteerin mukaan Nato arvioi parhaillaan avuntarvetta. Päätökset asiasta tehdään muutaman viikon kuluessa.

Stoltenberg painotti, että sotilasliitto ei lähetä joukkoja taistelutehtäviin.

– Se on koulutus-, avustus- ja neuvontaoperaatio. Uskon vakaasti, että tehokkain ase terrorismia vastaan on paikallisten joukkojen kouluttaminen terrorisminvastaiseen sotaan ja Isisin torjumiseen, Stoltenberg sanoi.

Nato-johtoisella koalitiolla on tällä hetkellä noin 13 000 sotilasta Afganistanissa.

Isis ja muut kapinallisryhmät ovat viime viikkoina lisänneet hyökkäyksiään. Keskiviikkona autopommi tappoi kaksi ihmistä Kandaharissa.

Afganistanin turvallisuusjoukot ovat joutuneet koville. Viime kuussa armeijan asuihin naamioituneet Isisin taistelijat tunkeutuivat sotilastukikohtaan ja tappoivat ainakin 135 alokasta.

.
.