Stubb nöyränä ja kiitollisena sekä kolmella pointilla CMI:n puheenjohtajaksi

Alexander Stubb nosti kolme päätehtävää itselleen CMI:n hallituksen puheenjohtajana.

Alexander Stubb
Alexander Stubb.
Markku Ulander / Lehtikuva

Entinen pääministeri, kokoomuksen kansanedustaja Alexander Stubb pitää suurena kunniana jatkaa presidentti Martti Ahtisaaren työtä CMI-järjestössä. Ahtisaari kertoi eilen luopuvansa perustamansa rauhanvälitysjärjestö CMI:n hallituksen puheenjohtajuudesta. Tilalle hän esitti Stubbia.

Stubb sanoi tänään keskiviikkona eduskunnassa, että ottaa tehtävän vastaan nöyränä ja kiitollisena. Stubbin on tarkoitus aloittaa CMI:n hallituksen puheennjohtajana marraskuussa.

Lyhyessä tiedotustilaisuudessa Stubb nosti esiin kolme päätehtävää CMI:n puheenjohtajalle.

– Yksi on pitää esillä Martti Ahtisaarta ja Martti Ahtisaaren nimeä rauhanvälittäjänä. Toinen on kehittää CMI:ta organisaationa ja kolmas on edistää Suomen roolia rauhanvälittäjänä, hän luetteli.

Omaa kokemusta rauhanvälityksestä Stubbille kertyi, kun hän toimi ulkoministerinä vuosina 2008–2011. Hän oli mukana solmimassa rauhaa Georgian ja Venäjän välille vuonna 2008.

– Saimme aikaiseksi tulitauon viidessä vuorokaudessa, mutta sen seurauksena syntyi kaksi jäätynyttä konfliktia Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa.

Hallituksen puheenjohtajuus on luottamustoimi, joten Stubb voi jatkaa nykyisessä tehtävässään kansanedustajana. Jan Vapaavuorelta vapautuvaa Euroopan investointipankin varapääjohtajan paikkaa Stubb kommentoi lyhytsanaisesti.

– Otetaan ihan rauhallisesti sen kanssa.