Mikä selittää suomalaisia kiusanneet kevään lumisateet? Meteorologi: "Jo Näsinneulan huipulla on pakkasta"

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomessa vallitsee loppuviikolle asti kylmä säätyyppi.

lumi
Räntäsade
Derrick Frilund / Yle

Ilmatieteen laitoksen mukaan sää on Suomessa tällä hetkellä poikkeuksellisen kylmä. Lähes koko maassa ollaan silti suurin osa päivästä plussan puolella. Mikä selittää suomalaisten kevättä kiusanneet lumisateet, kun lämpömittari näyttää yli viittä astetta?

– Vaikka maan pinnalla on 5 astetta lämmintä, niin kun 150 metriä mennään ylöspäin, niin siellä on jo pakkasta. Sen takia se sade tulee lumena, koska se nollaraja tulee niin lähelle siellä ylhäällä, selittää Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Huutosen mukaan Suomen päällä on nyt laaja kylmä ilmamassa. Kun mennään ylöspäin, löytyy jo puolentoista kilometrin päästä -10 asteen pakkasia. Sen vuoksi nollarajakin on tällä hetkellä hyvin alhaalla.

– Näsinneulan huipulla on jo lämpötila pakkasen puolella, Huutonen kertoo esimerkin.

Suhteellisen alhaalta satava lumi ei ehdi sulaa vedeksi ennen kuin se kohtaa maan pinnan.

Keväinen raelumi syntyy samalla tavalla kuin jäärakeetkin

Satanut lumi ei ole suinkaan kaikki tullut vetisenä räntänä. Sen sijaan useampana päivänä taivaalta on tullut pehmeitä ja pomppivia lumirakeita. Lumirakeet ovat sukua kesällä usein ukkosen yhteydessä syntyville jäärakeille.

– Meillä aurinko lämmittää alempaa ilmakehää ja ylhäällä on tosi kylmä, niin se ilmakehä joutuu sellaiseen epävakaaseen tilaan ja sitten muodostuu kumpupilviä. Tänään noista pilvistä on tullut lumikuuroja, Huutonen selittää.

Kesällä, kun kosteutta on enemmän ja se nousee vielä korkeammalla, muodostuu jäärakeita.

– Se on vähän voimakkaampi ilmiö. Siinä on voimakkaammat nousuvirtaukset ja ne nousee ylemmäs tuonne kymmenen kilometrin korkeuteen ja ne kiertää siellä sitten monta kertaa ylös ja alas, sulaa ja jäätyy, Huutonen sanoo.

Kun jäärae kasvaa tarpeeksi isoksi, ei pilvessä oleva nouseva ilmavirtaus jaksa enää pitää sitä ilmassa.

– Sellainen tuuman kokoinen rae taitaa olla nyrkin kokoinen tuolla ylhäällä. Ne kuuropilvet, jotka nyt tuo meille noita lumirakeita, ovat huomattavasti matalampia, että ne rakeet eivät pääse sinne yli kymmeneen kilometriin kasvamaan, Huutonen selittää.

Sään ennustetaan jatkuvan viileänä vielä loppuviikosta. Paikkakuntakohtaiset säätiedot löytyvät Ylen Sää-sivuilta.