1. yle.fi
  2. Uutiset

Pistikö tylsistynyt lemmikki kodin uuteen uskoon? Lähetä kuva

Lemmikit tuottavat runsaasti iloa omistajilleen, mutta toisinaan ne voivat aiheuttaa yllättävän laskun, jota vakuutus ei välttämättä korvaa.

lemmikkieläimet
Kakadu.
Kakadun vahvalla nokalla puun saa säleiksi helposti.Elina Lattu

Papukaija, joka järsi nokallaan aukon välikattoon. Koira, jolle eteisen ovi oli pelkkä hidaste. Kissa, jonka mielestä sohvankulmaa voi käyttää raapimispuuna.

Viime vuonna noin joka kolmannessa suomalaisessa kodissa asui ihmisten lisäksi lemmikki. Omistajilleen ne tuottavat lähinnä iloa, mutta toisinaan isompien lemmikkien käytös voi johtaa yllättävään laskuun.

– Luonnossa papukaija käyttää aikansa ja energiansa ravinnon hankkimiseen, lemmikkinä se menee vaan ruokakupille. Eli aikaa jää paljon muuhun touhuamiseen, kertoo Elina Lattu lintuihin ja jyrsijöihin erikoistuneesta Espoon Eläinkeskuksesta.

Koira ja kissa.
Lemmikki tai lemmikkejä on useassa suomalaisessa kodissa.Peter Endig / EPA

Esimerkiksi linnut ovat päiväeläimiä. Ne nukkuvat myös päivisin torkkuja, mutta sen lisäksi linnut leikkivät ja syövät.

– Lajeissa on eroja, isot kakadut ovat kaikkein aktiivisimpia keksimään tekemistä. Niillä on erityisen vahva nokkakin verrattuna moneen muuhun lajiin, Elina Lattu kertoo.

Isommat papukaijat eivät ole ainoita, jotka saavat tuhoja aikaiseksi yksin ollessaan. Kissat ja koirat tekevät niitä myös, mutta yhteistä näiden lajien käyttäytymiselle on syy siihen. Yleensä kyseessä on virikkeiden puute.

Luonnossa papukaija käyttää aikansa ja energiansa ravinnon hankkimiseen, lemmikkinä se menee vaan ruokakupille.

Elina Lattu

Kissaliitosta suositellaan, että kissoilla tulisi olla raapimispuu ja leluja, ehkä myös kissakaveri. Linnut puolestaan kaipaavat leluja ja vaikkapa puuta järsittäväksi.

Kennelliitosta kerrotaan, että koiria voi opettaa olemaan yksin kotona ja niiden kanssa voi tehdä aivotöitä, vaikka etsintätehtäviä, jotta eläin käyttää aivojaan ja purkaa sitä kautta energiaansa.

Virikkeiden saatavuus siis ainakin lieventää lemmikin tylsistymistä, jolloin myös todennäköisemmin sohva pysyy ehjänä.

Kotivakuutuksissa eroja

FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta kerrotaan, että eläimen omistajansa omaisuudelle tekemien tuhojen korvaamisessa laajoista kotivakuutuksista on yhtiökohtaisia eroja. Jos kissa vaikka tiputtaa maljakon, saa siruista tassuhaavan ja sotkee verellään kalliin arvomaton, niin osa yhtiöistä ei korvaa vahinkoa lainkaan, osa korvaa vain maton ja osa maton lisäksi myös maljakon.

Erot johtuvat vakuutusehdoista, joissa voidaan rajata pois vakuutuksen korvauspiiristä kaikki lemmikkien aiheuttamat vahingot taikka vain niiden tyypillisellä käyttäytymisellä aiheuttamat vahingot. Jos rajoituksia ei ole, vahinko saatetaan korvata.

Millaisia tuhoja lemmikkieläimesi on saanut aikaan? Miten toimit, jotta eläin ei toimisi toiste samoin? Korvasiko vakuutus? Voit lähettää meille kuvan ja/tai viestin tapahtuneesta.

Lähettämällä kuvan Ylelle joukkoistuksen yhteydessä annat oikeuden käyttää, jakaa ja tarvittaessa muokata kuvaa kaikissa Ylen palveluissa. Lähetäthän vain itse ottamiasi kuvia. Yksityistilanteissa kysy lupa kuvassa näkyviltä ihmisiltä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi