Ranskan äärioikeiston "nuori lemmikki" luopuu politiikasta

Marine Le Penin sisarentytär Marion Maréchal-Le Pen aikoo luopua politiikasta toistaiseksi. Maréchal-Le Penin päätös voi heilauttaa Kansallisen rintaman suosiota kesäkuun parlamenttivaaleissa.

Ranska
Marion Maréchal-Le Pen.
Chistophe Petit Tesson / AOP

Ranskan politiikan hajaannus jatkuu. Kansallisen rintaman puheenjohtajan ja presidenttiehdokkaan Marine Le Penin sisarentytär Marion Maréchal-Le Pen aikoo jättää politiikan, ainakin toistaiseksi.

Maréchal-Le Penin perustelee päätöstään henkilökohtaisilla syillä. Maréchal-Le Pen on pienen lapsen yksinhuoltaja.

Maréchal-Le Pen on kuitenkin myös yksi Kansallisen rintaman näkyvimmistä poliitikoista, jonka jättäytyminen politiikasta vaikuttaa varmasti Ranskan politiikkaan. Maréchal-Le Pen on ajanut huomattavasti kovempaa linjaa esimerkiksi maahanmuuttokysymyksissä kuin tätinsä, presidenttiehdokas Marine Le Pen.

Sukulaisten viileät välit

Maréchal-Le Penin ja Marine Le Penin välit ovat jo pitkään olleet jännittyneet, sillä Marine Le Pen yritti tietoisesti pehmentää Kansallisen rintaman imagoa presidentinvaaleja varten.

Tappio presidentinvaaleissa Emmanuel Macronille on heikentänyt Marine Le Penin asemaa puolueessa, vaikka Le Pen onnistui saamaan ennätyksellisen suuren kannatuksen.

Maréchal-Le Penin päätöksellä voi olla vaikutuksia koko Ranskan politiikkaan. Maréchal-Le Pen on ollut Kansallisen rintaman ääniharava eteläisen Provence-Alpes-Côte d'Azurin hallintoalueella.

Alue on yksi Kansallisen rintaman tukialueista, ja puolue toivoo, että se pystyy hyödyntämään presidentinvaalien myötätuulen kesäkuun parlamenttivaaleissa.

Parlamenttivaalit määrittävät pitkälti Ranskan politiikkaa. Presidentinvaaleissa sekä perinteinen oikeisto että vasemmisto ajautuivat sivuraiteille. Presidentiksi valittu Emmanuel Macron tarvitsee kuitenkin parlamentin tuen, jotta hän voi edistää vaalilupauksiaan.

Lähteet: AFP, AP