Kerman kuorinta ja epätasa-arvo huolettavat sotessa edelleen oppositiota

Eduskunta sai tänään käsiteltäväkseen sosiaali- ja terveysuudistuksen valinnanvapauspykälät. Kyseessä on laajan sote-uudistuksen viimeinen osa-alue.

sote-uudistus
Juha Rehula
Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) keskittyy palautteeseen.Markku Ulander / Lehtikuva

Oppositio on arvostellut eduskunnan lähetekeskustelussa hallitusta ankarasti sote-uudistuksen valinnanvapautta koskevista esityksistä.

Useissa kansanedustajien puheenvuoroissa tuotiin esiin sote-keskustelun vanhat pelot muun muassa terveyskeskusten harvenemisesta, sote-yhtiöiden pääsystä valitsemaan vain helpot asiakkaat ja suuryritysten mahdollisuudesta verokeinotteluun. Opposition mielestä hallitus ei ole ottanut esityksessään riittävästi huomioon lausuntokierroksella esitettyjä huomioita.

Jyrkintä arvostelua tuli opposition vasemmalta laidalta

– Ne pienet muutokset, mitä hallitus nyt on tähän esitykseen tehnyt, ei muuta niitä valtavan isoja rakenteellisia ongelmia ja riskejä, jotka tähän malliin sisältyy nimenomaan tasa-arvon ja kustannusten hillinnän näkökulmasta, jyrisi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Anderssonin arvostelun mukaan tavoiteltu hoitoketjujen integraatio eri toimijoiden välillä jää toteutumatta, kallista hoitoa vaativat potilaat voidaan edelleen jättää maakuntien liikelaitosten hoidettavaksi ja peruspalveluiden kustannukset nousevat.

Sosiaalidemokraattien Tuula Haatainen epäili valinnanvapauden hyödyttävän vain palveluja tarjoavia eikä hallituksen tarjoamalla mallilla päästä parhaaseen mahdolliseen tulokseen.

– Miksi hallitus ei valitse yksinkertaista selkeää mallia, jossa tuleva maakunta voisi järjestää ja tuottaa palvelut ja näitä täydentämään voitaisiin hankkia sitten täydentäviä palveluita asiakassetelillä ja näin voitaisiin turvata lääkäriin ja hoitoon ja palveluihin pääsy, kysyi Haatainen.

Niinistö pelkää terveydenhuollon kaaosta

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö toivoi valinnanvapausuudistuksen toteuttamista vaiheittain ja kokeillen.

– Näin toteutettuna, tällaisella kertarysäyksellä meidän sosiaali- ja terveydenhuollon markkinallistaminen vuonna 2019 on täysin holtiton ja mieletön hanke, joka johtaisi meidän terveydenhuollon kaaokseen, maalaili Niinistö.

Maltillisimmin hallituksen esitystä arvosteli kristillisdemokraattien Päivi Räsänen, joka piti sote-uudistusta välttämättömänä ja valinnanvapauden laajentamista positiivisena. Räsänen oli huolissaan yhtenäisten hoitoketjujen toteutumisesta, mutta hän antoi hallitukselle myös kiitosta.

– Haluan antaa kiitoksen hallitukselle siitä, että tässä on nyt niitä elementtejä, joita toivottiin, sanoi Räsänen.

Lausuntokierrokselta tulleista muutoksista Räsänen otti esimerkiksi muun muassa aikatauluihin tehdyt porrastukset ja tuottajille maksettaviin korvauksiin tehdyt kerman kuorintaa estävät säädökset.