FBI:n erotettu johtaja halusi laajentaa Venäjä-tutkintaa vain päiviä ennen potkujaan

James Comey pyysi viime viikolla lisää rahaa ja henkilökuntaa Venäjä-tutkintaa varten.

FBI
James Comey
James ComeyShawn Thew / EPA

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n entinen johtaja James Comey halusi laajentaa Venäjä-tutkintaa vain päiviä ennen yllätyspotkujaan.

Asiasta kirjoitti ensimmäisenä sanomalehti New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Comey oli pyytänyt oikeusministeriöltä merkittävästi lisää rahaa ja henkilökuntaa, jotta FBI voi tutkia väitteet Venäjän yrityksestä vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Comey esitti pyyntönsä viime viikolla. Tiistaina presidentti Donald Trump erotti Comeyn.

Valkoisen talon mukaan Comeyn potkut eivät liity FBI:n Venäjä-tutkintaan, jossa tutkitaan Trumpin oman presidentinvaalikampanjan kytköksiä Venäjälle. Valkoisen talon mukaan potkut johtuvat Comeyn tekemistä virheistä Hillary Clintonin sähköpostien tutkinnassa.

FBI ei ole kommentoinut asiaa. New York Timesin tavoittama oikeusministeriön edustaja kuitenkin kiistää tiedot, että Comey olisi pyytänyt lisää rahaa tutkintaa varten.

Comeyn pyyntö ja irtisanomisen ajankohta eivät ole todisteita siitä, että hänet syrjäytettiin FBI:n johdosta Venäjä-tutkimusten takia. Ajoitus todennäköisesti herättää arvostelua, että presidentti Trump pyrkii vaikuttamaan itselleen epämieluisaan tutkintaan.

Lähteet: AP