Herätys: Vihreiden nousukiito jatkuu, oppositio siirsi hallintarekisterin käsittelyä ja euroviisuissa vuorossa toinen semifinaali

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö puolueen vaalivalvojaisissa Tavastialla 9. huhtikuuta.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö puolueen vaalivalvojaisissa Tavastialla 9. huhtikuuta. Vihreät nostivat kannatustaan ennätyslukemiin kuntavaaleissa.Marja Väänänen / Yle

Kuntavaalien voittajat kannatusnousussa – poikkeuksena vasemmistoliitto

Vihreät ovat nostaneet kannatustaan yli kaksi prosenttiyksikköä, ja kokoomus on Ylen tuoreen puoluekannatusmittauksen suurin puolue. Toiseksi suosituin puolue SDP ja kolmanneksi suosituin keskusta ovat lähes tulkoon tasoissa. Kaikki hallituspuolueet paransivat, kun taas vasemmistopuolueet menettivät kannatustaan.

Grafiikka puoluekannatuksesta.
Yle Uutisgrafiikka

Hallintarekisteri jäi pöydälle

Eduskunta päätti myöhään illalla siirtää kiistellyn hallintarekisterin käsittelyn ensi viikollle. Asian käsittely keskeytettiin eli se jäi pöydälle äänin 30–7 myöhään keskiviikkona käydyn äänestyksen jälkeen.

Esityksen käsittelyn keskeyttämisestä teki SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, ja tukea sille löytyi muista oppositiopuolueista.

Oppositio kritisoi erityisesti sitä, että hallitus halusi käsitellä hallintarekisterin illalla pitkään käydyn sote-keskustelun jälkeen.

FBI:n erotetun johtajan jäähyväiskirje julki

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n entinen johtaja James Comey on kirjoittanut jäähyväiskirjeen työntekijöilleen ja ystävilleen. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump erotti Comeyn yllättäen keskiviikkona.

Uutiskanava CNN julkaisi yöllä Suomen aikaa Comeyn jäähyväiskirjeen kokonaisuudessaan. Kirjeessään Comey kirjoittaa muun muassa pitkään uskoneensa, että presidentti voi erottaa FBI:n johtajan mistä tahansa syystä tai kokonaan ilman syytä.

"Kotimaassani ex-muslimit voivat joutua vankilaan"

Kareem Emam
Egyptiläinen Kareem Emam on yksi harvoista Suomessa asuvista ex-muslimeista, joka on kertonut ateismistaan julkisesti.Marko Siekkinen / Yle

29-vuotias Kareem Emam on ex-muslimi. Islaminuskon mies oli hylännyt jo vuosia aiemmin, mutta viime helmikuun alussa hän vihdoin päätti kertoa asiasta julkisesti myös muille. Entisille muslimeille suunnattua vertaistukitoimintaa on Suomessa vielä vähän.

Viimeiset euroviisuehdokkaat päätetään

Loput euroviisuehdokkaat ratkaistaan torstaina järjestettävässä toisessa semifinaalissal, jossa kymmenen eniten pisteitä saanutta ehdokasta jatkaa finaaliin. Suomen viisutaival päättyi tiistaina pidetyssä ensimmäisessä semifinaalissa. Lauantaina Kiovassa pidettävässä finaalissa kilpailee 42 maata.

Kevään lumisateista ehtii vielä hetken nauttia

Tänään on luvassa jälleen lumikuuroja eri puolella maata. Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan lumikuuroja tulee päivällä jälleen yleisesti maan etelä- ja keskiosissa, pohjoisessa kuurot ovat harvemmassa. Länsirannikolla sen sijaan on enimmäkseen poutaista.

Päivällä lämpötila kohoaa ylimmillään hieman yli viiden lämpöasteen, pohjoisessa pysytään nollan vaiheilla. Vaikka lämpömittari on tukevasti plussan puolella, saattaa sade tulla lumena. Tätä ilmiötä avasimme eilisessä jutussamme.

Tarkemmat säätiedot löytyvät Ylen sää-sivustolta.

Sääkartta torstaille 11. toukokuuta.
Sääkartta torstaille 11. toukokuuta. Yle