Brasilian ex-presidentti vastaa korruptiosyytteisiin

Jos Lula todetaan syylliseksi korruptioon, hänen haaveensa Brasilian ensi vuoden presidentinvaaleista saattavat kariutua.

Brasilian entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva ( keskellä vasemmalla ) matkalla oikeuteen Curitibassa. Kuva: Hedeson Alves / EPA

Brasilian entinen presidentti on saapunut oikeuden eteen vastaamaan korruptiosyytteisiin. Luiz Inácio Lula da Silvaa vastaan on nostettu viisi korruptiosyytettä, jotka liittyvät niin sanottuun autopesula-skandaaliin.

Korruptioskandaalin selvittely on kestänyt yli kolme vuotta, ja noin sata poliitikkoa ja liikemiestä on saanut jo tuomionsa.

Lula on kiistänyt syytteet. Hän vastaa syytteisiin Etelä-Brasiliassa sijaitsevassa Curitiban kaupungissa, jossa tuhannet Lulan kannattajat ovat kerääntyneet osoittamaan mieltään Lulan syytteitä vastaan.

Lula on suosittu poliitikko Brasiliassa. Hän toimi Brasilian presidenttinä vuosina 2003–2010. Lula on ilmoittanut kiinnostuksensa Brasilian vuoden 2018 presidentinvaaleihin.

Jos Lula tuomitaan korruptiosta, hänen presidenttihaaveensa saattavat kaatua.

Lulan seuraaja Dilma Rousseff erotettiin presidentin tehtävistä elokuussa 2016 Brasilian talouslukujen kaunistelun takia.