1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kipulääkkeet

Tutkimus: Ibuprofeeni lisää sydänkohtausriskiä – mukana suomalaisia potilaita

Isot annokset – yli kolme tablettia yleisesti käytettyä särkylääkettä vuorokaudessa – olivat tutkimuksessa sydämelle haitallisia.

Kuva: Yle

Yleisesti käytettyjen tulehduskipulääkkeiden syöjät saattavat kohottaa todennäköisyyksiään sydänkohtaukseen, toteaa arvostetussa lääketieteen julkaisussa British Medical Journalissa (siirryt toiseen palveluun) julkaistu tutkimus. Siinä käytettiin potilastietoja Suomesta, Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Asiasta uutisoivat keskiviikkona useat kansainväliset mediat kuten Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja yhdysvaltalainen CBS (siirryt toiseen palveluun).

Montrealin yliopistosta johdetussa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) jo ensimmäisellä käyttöviikolla ibuprofeenin suuri annostus nosti riskiä. Ibuprofeenin lisäksi tutkittiin muidenkin tulehduskipulääkkeiden kuten naprokseenin ja diklofenaakin yhteyttä sydäninfarktiriskiin.

Yhteensä tutkimuksessa käytiin läpi lähes 450 000 potilaan lääkitystä. Potilaista runsaat 60 000 oli saanut sydänkohtauksen.

Tutkijat eivät voi täydellä varmuudella sulkea pois muita tekijöitä, jotka saattoivat kohottaa sydänriskejä. Tutkittuja lääkkeitä syöneillä oli kuitenkin 20–50 prosenttia suurempi sydänkohtauksen riski kuin potilailla, jotka eivät niitä syöneet. Tutkijoiden mukaan tulehduskipulääkkeen aiheuttaman infarktin riski olisi vuosittain noin yhdellä prosentilla lääkityistä.

Edelleen pitää paikkansa, että pienin mahdollinen annostus ja lyhin mahdollinen aika.

Arja Helin-Salmivaara

Tutkijaryhmään kuuluu Suomesta HUSin koulutusylilääkäri Arja Helin-Salmivaara.

– Tässä mukana oleva meidän tutkimuksemme on julkaistu 2006. Periaatteessa tämä asia on ollut kauan tiedossa ja kauan hoitosuosituksissa. Nyt tässä tuli lisää tietoa, hän taustoittaa.

Helin-Salmivaaran mukaan vuonna 2004 vedettiin ensimmäinen tulehduskipulääke pois markkinoilta sydänkohtausyhteyden takia. Tapauksen jälkeen aloitettiin useita tutkimuksia yhteyden selvittämiseksi laajemmin.

Sydänkohtausriski huomioidaan jo nykyisissä lääkehoitosuosituksissa.

– Edelleen pitää paikkansa, että pienin mahdollinen annostus ja lyhin mahdollinen aika. Ibuprofeenillakin nimenomaan isommat annostukset tässä uudessa tutkimuksessa olivat haitallisia, mutta ei sitten taas pienemmät. Iso annos tämän tutkimuksen mukaan on yli 1 200 milligrammaa vuorokaudessa, joka on enemmän kuin kolme tablettia 400 milligramman Buranaa tai muuta ibuprofeenia, Helin-Salmivaara sanoo.

Kardiologi: Toi lisätietoa ja vahvisti jo syntyneitä käsityksiä

Riskiryhmässä oleville sydänsairaille tulehduskipulääkkeitä pitäisi käyttää hoitosuositusten mukaan erittäin tiukan harkinnan jälkeen – tai ei ollenkaan.

– Käypä hoito -suosituksissa on otettu kantaa, että jos on sydänsairausriskitekijöitä, silloin tulehduskipulääke ei ole se kivun hoidon lääkitys, Helin-Salmivaara toteaa.

Lisätietoa tuo, että tämän mukaan jo ensimmäisen viikon käytöllä riski nousee varsin nopeasti.

Mikko Pietilä

Siksi riskiryhmille suositellaan kipuun esimerkiksi parasetamolia tai lääkkeettömiä lievityskeinoja.

Kardiologi, Lääkäriliiton valtuuskunnan puheenjohtaja Mikko Pietilä sai uudesta tutkimuksesta itselleen lisätietoa, vaikka suurimmaksi osaksi se vahvistaakin Pietilän mukaan jo olemassa olevia käsityksiä.

– Minulle hiukan lisätietoa tuo, että tämän mukaan jo ensimmäisen viikon käytöllä riski nousee varsin nopeasti, hän tähdentää.

– Eri särkylääkkeillä riskin lisääminen vaihteli jonkin verran, mutta pääsääntöisesti se tuli esille kaikilla näillä tutkituilla, uudemmilla ja vanhemmilla särkylääkkeillä.

Tutkimuksen tekijät kehottavat lääkäreitä ja potilaita punnitsemaan muun muassa ibuprofeenin riskejä vasten hyötyä kivunlievityksessä, varsinkin suurina annoksina.