Kerrostalon asukkaat evakuoitiin Kemissä – palo sai alkunsa kynttilästä

Tuli levisi kynttilästä, joka oli jätetty vartioimatta sängyn viereeen. Talon ylimmät kerrokset ovat käyttökiellossa.

tulipalot
Kerrostalo.
Parvekkeiden ovet ovat auki yöllisen tulipalon takia, jotta savunhajua saataisiin vähäisemmäksi.Jari Vesa/ Yle

Kemissä evakuoitiin torstaina aamuyöllä noin 30 ihmistä tulipalon takia. Tulipalo syttyi seitsemänkerroksisessa talossa, jonka kaikki asukkaat evakuoitiin talon pihalle.

Onnettomuudessa loukkaantui kaksi ihmistä, jotka olivat saaneet palo- ja savuvammoja. Kaikki asukkaat vietiin tarkistettavaksi lähellä sijaitsevaan Länsi-Pohjan keskussairaalaan.

– Palon vaikutuksesta syntyi niin voimakkaasti savua ja savukaasuja, että päätimme evakuoida koko talon, kertoo päivystävä palomestari Lauri Manninen Lapin pelastuslaitokselta.

Palo sai alkunsa kynttilästä

Tulipalo ja sitä seuranneet sammutustyöt aiheuttivat laajat savu- ja vesivahingot Merikadulla sijaitsevaan kerrostaloon.

Tuhoisa tulipalo lähti liikkeelle asunnosta, joka sijaitsee talon kuudennessa eli ylimmässä asuinkerroksessa. Jo tässä vaiheessa tiedetään, että tulipalo sai alkunsa kynttilästä, joka oli jäänyt vartioimatta sängyn viereen.

– Huoneiston asukkaat olivat yrittäneet sammuttaa paloa, mutta kun se ei onnistunut, he soittivat hätäkeskukseen, sanoo Manninen.

Asukkaat ovat pääseet palaamaan koteihinsa, mutta talon ylimmät kerrokset on asetettu käyttökieltoon. Kaikki kuudennen kerroksen asunnot kärsivät laajasti savuvahingoista.

Kerrostalon asuntoja tuuletetaan
Ylimpiä kerroksia tuuletettiin vielä torstaiaamuna.Jari Vesa / Yle

Kielimuuri ja käärme vaikeuttivat pelastustöitä

Pelastustöitä vaikeutti paloasunnossa ollut lemmikkikäärme, josta pelastushenkilöstö sai tiedon kesken sammutustöiden. Lemmikkikäärmettä oli pidetty terraariossa, mutta se oli hajonnut tulipalon vuoksi.

Mannisen mukaan hankaluuksia tuotti myös yhteisen kielen löytyminen, sillä talon asukkaiden joukossa oli paljon ulkomaalaisia opiskelijoita. Osa heistä ei ymmärtänyt pelastushenkilökunnan käskyjä ja esimerkiksi hissiä yritettiin käyttää kesken sammutustöiden.

Muun muassa kielimuurin takia pelastajat päättivät, että asukkaat käytettiin tarkistettavana keskussairaalassa, jonne on asunnolta vain kivenheiton matka.

Pelastuslaitos sai tiedon palosta kello yhden jälkeen yöllä.