Kirkon tontinvuokran roimasta korotuksesta päätös tänään – asukkaat väläyttäneet jopa kirkosta eroamista

Lehtisaaren alueen asukkaat pelkäävät, että asumiskustannukset nousevat vuokrankorotuksen jälkeen sadoilla euroilla.

maanvuokraus
Kallion kirkko
Helsingin seurakuntayhtymän tontinvuokran korotusaikeet ovat aiheuttaneet kovan porun julkisuudessa. Kuvassa Kallion kirkko.Ronnie Holmberg / Yle

Helsingin seurakuntayhtymän kirkkovaltuusto päättää torstaina julkisuudessa paljon esillä olleiden Lehtisaaren asuintonttien vuokrista.

Seurakuntayhtymän kaavailuissa tonttivuokria korotettaisiin niin, että ne vastaavat jatkossa viiden prosentin tuottoa tonttimaan arvioidusta arvosta.

Kirkko perustelee korotuksia sillä, että vuosikymmeniä vanhojen asuntotonttien maanvuokrat ovat jääneet merkittävästi jälkeen asuntotonttien nykyarvoista ja uusien vastaavien asuntotonttien maanvuokrista.

Alueen asukkaat pelkäävät, että asumiskustannukset nousevat vuokrankorotuksen jälkeen tuntuvasti. Yhtiövastikkeisiin on tulossa asukkaiden laskelmien mukaan pahimmillaan satojen eurojen korotukset. Seurakuntayhtymä on vahvistanut asukkaiden laskemat oikeiksi.

– Lehtisaaressa tulee käymään niin, että yhtiövastikkeiden nousun jälkeen vuokraamalla asunto ulos ei saa oikeastaan minkäänlaista tuottoa. Eli kirkko on silloin takavarikoinut asuntojen arvon laskennallisesti ajateltuna, sivaltaa Lehtisaaren asukkaat ry:n puheenjohtaja Matti Sadeniemi.

Korotuksista tuohtuneet asukkaat aikovat mennä joukolla seuraamaan kirkkovaltuuston kokousta Kallioon. Pyrkimyksenä on vaikuttaa päättäjiin vuokrankorotusten kohtuullistamiseksi. Lehtisaaren asukkaiden Facebook -ryhmän sivuilla on väläytetty jopa joukkoeroamista kirkosta mielenosoituksena vuokrankorotuksille.

Asukkaat tyrmäävät kohtuullistamisen

Helsingin seurakuntayhtymä kertoi huhtikuussa olevansa valmis kohtuullistamaan vuokrien korotuksia. Korotukset porrastettaisiin 15 vuoden jaksolle. Lisäksi tonttien arvo määritellään alhaisimman asiantuntija-arvion mukaan, ja tuottotavoitteeseen tehdään viidenneksen huojennus.

– Päättäjät ymmärtävät toki asukkaiden huolen omaisuudestaan ja toimeentulostaan. Siksi korotuksille on annettu pitkä siirtymäaika. Pysyvää omaisuuden arvon siirtoa ei kuitenkaan katsota oikeudenmukaiseksi, totesi Helsingin seurakuntayhtymä julkaisemassaan tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Sadeniemi sanoo, että seurakunnan esittämät kohtuullistamiset ovat "aivan kosmeettisia". Hän sanoo, että asukkaiden mielestä pitkät siirtymäajat eivät muuta mitään.

– Kaikki tietävät, että lopulta asumiskustannukset tulevat nousemaan astronomisen korkeiksi. Lehtisaaresta tulee Helsingin kallein asuinalue. Yhtiövastikkeet tulevat nousemaan lähes samalle tasolle kuin asunnoista perityt vuokrat ja sen päälle tulevat vielä omat asuntolainat. Silloin ainoa vaihtoehto on myydä asunnot ja muuttaa pois.

Lehtisaari on noin 1 200 asukkaan kaupunginosa Helsingin länsirajalla. Valtaosa alueen maista on Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien omistuksessa. Vantaan seurakuntayhtymä on päättänyt maanvuokrien nostosta jo aiemmin.