Tutkimus: Hiv-potilaat elävät nykyisin lähes yhtä pitkään kuin terveet

Nykyisillä lääkkeillä on vähemmän vaarallisia sivuvaikutuksia ja ne toimivat aiempaa paremmin.

lääketiede
Berliini mielenosoitus HIV Aids
AOP

Länsimaissa elävien nuorten hiv-potilaiden eliniänodote on noussut lähes yhtä pitkäksi kuin terveiden. Eliniän piteneminen on tehokkaiden hoitojen ansiota, kertoo tutkimusjulkaisu The Lancet.

Jos 20-vuotias hiv-positiivinen on aloittanut hoidon Yhdysvalloissa tai Euroopassa vuoden 2008 jälkeen, hänen voi odottaa elävän 78-vuotiaaksi. Esimerkiksi Ranskassa vastaava eliniänodote on koko väestössä miehillä 79 vuotta ja naisilla 85 vuotta.

Hiv-potilaiden eliniänodote on noussut kymmenellä vuodella 1990-luvun puolivälistä lähtien. Silloin aloitettiin hi-viruksen hoito antieretroviraalilääkkeillä. Ne eivät hävitä virusta mutta hillitsevät sen aiheuttamia oireita ja usein estävät tartunnan kehittymistä aidsiksi.

Lääkkeet parantuneet

Bristolin yliopistossa työskentelevien tutkijoiden mukaan tieto pitemmästä eliniästä voisi kannustaa ihmisiä käymään sukupuolitautikokeissa. Taudin saaneet taas voisivat aloittaa hoidot nopeammin.

Tutkijat toivovat myös, että tieto vähentäisi hiv-potilaiden leimaamista ja auttaisi heidän työllistymisessään.

Lääkkeitä käyttävät elävät pitempään kuin ennen, sillä nykylääkkeillä on vähemmän vaarallisia sivuvaikutuksia ja ne purevat myös vanhoille lääkkeille vastustuskykyisiin hi-viruksiin. Myös hiv-potilaiden muita tauteja osataan hoitaa entistä paremmin.

Tutkimus kävi läpi yli 88 000 hiv-hoitoa saanutta potilasta Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Eliniänodote ei ole noussut yhtä paljon potilailla, jotka olivat saaneet taudin suonensisäisten huumeiden käytön seurauksena.

Monissa köyhissä maissa hiv-potilaiden tilanne on huonompi, sillä monet heistä eivät saa hoitoa tai edes diagnoosia riittävän ajoissa.

Lähteet: AFP, Reuters