Koe uusi yle.fi

Analyysi: Trump vajosi syvälle

Yhdysvaltain presidentin kannatus hupenee. Kongressin demokraatit saivat Trumpista kuristusotteen, kirjoittaa Ylen tuleva Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Ulkomaat
Donald Trump ja Sergei Lavrov.
Donald Trump ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat Valkoisessa talossa.AOP

Kenenkään Yhdysvaltain politiikan tuntijan mielikuvitus ei riittänyt arvamaan, että Trump erottaa liittovaltion poliisin FBI:n johtajan nyt toukokuussa.

Perinteisen ymmärryksen mukaan James Comeyn olisi pitänyt lähteä joko heti kättelyssä tammikuussa tai vasta siinä vaiheessa, kun FBI:n ja kongressin tutkimukset venäläisten vaikutusyrityksistä presidentinvaaleihin ovat valmistumassa.

Trump syötti kiekon vastustajan lapaan. Opposition demokraatit pitävät huolen siitä, että kaikki tutkitaan perusteellisesti ja uusi FBI:n johtaja on myös heille mieleinen.

Demokraatit vaativat riippumattoman erikoissyyttäjän nimittämistä samaan tapaan kuin republikaanit tekivät presidentti Bill Clintonin seksiskandaalissa 1990-luvun lopulla.

Trumpin entinen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Michael Flynn joutuu senaatin kuulusteluun, jossa aiheena on hänen suhteensa venäläisiin. Flynn ei välttämättä ole enää täysin lojaali entistä pomoaan kohtaan, koska Trump erotti hänet.

Flynnin potkuja Trump on pahoitellut pakon sanelemaksi, mutta FBI-johtajan Trump erotti tökeröllä tavalla.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, suurlähettiläs Sergei Kisljak ja presidentti Donald Trump keskustelevat.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov (vas.) ja suurlähettiläs Sergei Kisljak tapasivat presidentti Donald Trumpin viime keskiviikkona. EPA

Erottamiskirjeessä Trump kiittää Comeya siitä, että Comey ei epäile Trumpia mistään.

Likaisen työn Trump on siirtänyt alaisilleen, joiden pulasta amerikkalainen media kertoo vauhdikkaita tarinoita: Pahimman myllytyksen hetkinä Trumpin tiedottaja pakoili toimittajia Valkoisen talon pensasaidan suojassa.

Trumpin kannatus oli sadan virkapäivän rajapyykissä keskimäärin 44 prosentissa, mikä on historiallisen huono lukema Yhdysvalloissa. Edeltäjän Barack Obaman kannatus oli vastaavana ajankohtana 64 prosenttia. Vaikean alun saaneella George W. Bushillakin kannatus oli 55 prosentissa sadan päivän jälkeen.

Trumpin kannatuksen lasku jatkuu. Tuoreessa Quinnipacin yliopiston mittauksessa Trumpin toimia presidenttinä kannattaa enää 36 prosenttia vastaajista.

Tämä huolettaa Trumpin puoluetta republikaaneja. Vain muutama republikaaniedustaja on avoimesti tuominnut Comeyn erottamisen, mutta sen ymmärtäjiäkään ei edustajainhuoneen puhemiehen Paul Ryanin lisäksi juuri ole.

Republikaanien hiljaisuus puhuu paljon. Puolueella on tällä hetkellä hallussaan enemmistö koko kongressista ja Valkoinen talo, mutta yhteistyö Trumpin kanssa ei suju niin kuin pitäisi. Trump on riidoissa useiden republikaanien kanssa.

Puolue pelkää menettävänsä enemmistön senaatissa ensi vuoden lopulla pidettävissä välivaaleissa. Mikäli skandaali venäläisten vaikuttamisyrityksistä paisuu, alkaa entistä useampi republikaani ottaa etäisyyttä presidenttiin.

Ulkomaantoimittaja Mika Hentunen aloittaa syksyllä Washingtonissa Ylen kirjeenvaihtajana.

Juttua on muokattu 11.5. kello 14.55. Jutussa kerrottiin virheellisesti Trumpin kiittäneen Comeya kolme kertaa. Kohta muutettiin muotoon "Erottamiskirjeessä Trump kiittää Comeya siitä, että Comey ei epäile Trumpia mistään".

Lue myös:

CNN: FBI:n erotettu johtaja julkaisi jäähyväiskirjeen – lue koko teksti

Analyysi: Trump avasi venäläisen ruletin

Trumpilla on oikeasti pelissä kaikki – Kaatavatko Venäjä-kytkökset presidentin?

7 käännettä - Näin FBI:n johtajan dramaattisiin potkuihin johtanut jupakka eteni