1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. punkit

Mies sairasti punkkitautia tietämättään – rajuja oireita kymmenien vuosien jälkeen: "Niin kauan kuin elän, se ei poistu"

Ari Nokelaisen borrelioosidiagnoosi tuli yllätyksenä. Tutkijan mukaan moni on saanut punkkitartunnan, muttei tiedä siitä oireettomuuden takia.

Tutkijan mukaan ihmiset eivät välttämättä tiedä, että punkki on purrut heitä. Tauti voi olla oireeton pitkään. Kuva: Iines Jakovlev / Yle

Ari Nokelainen oli kalastamassa Itämerellä Turussa Velkuan saaristossa 80-luvulla. Reissu meni suunnitellusti, eikä Nokelainen huomannut itsessään mitään outoa.

– En nähnyt punkin puremaa koskaan. Ei tullut pyörylää, enkä siihen aikaan osannut katsoakaan.

Kun Nokelainen tuli samana iltana kotiin, päkiät olivat niin kipeät, että niihin sattui. Oireet jatkuivat jalkakipuina. Nokelainen ei silloinkaan ajatellut, että kyse olisi borrelioosista.

He kykenevät työskentelemään, juoksemaan maratonia tai tekemään fyysisesti raskasta toimenpidettä, eikä heillä ole mitään oireita

Soile Juvonen

– Olin kaupassa seisomatyössä, ja luulin jalkojani ylirasittuneiksi. 

Terveystieteen tohtori ja tutkija Soile Juvonen uskoo, että moni sairastaa borrelioosia tietämättään. Hän on tutkinut tuhansia ihmisiä, ja monella vasta-aineet ovat saattaneet olla koholla ja he ovat silti oireettomia.

– He kykenevät työskentelemään, juoksemaan maratonia tai tekemään fyysisesti raskasta toimenpidettä, eikä heillä ole mitään oireita. Sitten on ihmisiä, joilla on paljon oireita.

Kului yli kaksikymmentä vuotta

Ennen kuin Ari Nokelaisen oireet vahvistuivat borrelioosin aiheuttamiksi, kului yli kaksikymmentä vuotta. Nokelainen oli mökillä saaressa, ja huomasi aamulla kahvia juodessa, kuinka vasen puoli suusta ei toiminut kunnolla.

– Tulin kotiin, ja vaimo sanoi, mitä sinun naamalle on käynyt. Menin Akuuttiin ja todettiin, että minulla on borrelioosi.

Kipu vaihteli ranteissa ja peukaloissa. Välillä taas jalkojen sivut, päkiät ja varpaat olivat kipeät

Ari Nokelainen

Kun Nokelainen tämän jälkeen kuvattiin röntgenissä, huomattiin tulehdus aivorungossa. Verikokeessa ei kuitenkaan näkynyt mitään.

– Tauti löydettiin vasta selkäydinpunktiosta ja sieltä tuli positiivinen lukema. Kymmenien vuosien jälkeen borrelioosi puhkesi rajuna.

Samana vuonna Nokelaiselle tuli lisää oireita. Nokelaisen oikea käsi meni niin huonoon kuntoon, ettei hän pystynyt edes kahvikuppia nostamaan.

– Kipu vaihteli ranteissa ja peukaloissa. Välillä taas jalkojen sivut, päkiät ja varpaat olivat kipeät.

Heikko immuunipuolustus taustalla

Punkkien levittämiä sairauksia on yhä enemmän. Puutiaisaivokuume on erittäin harvinainen, ja se johtuu viruksesta. Bakteerin aiheuttama borrelioosi taas on yleisempi, sillä siihen sairastuu tutkija Soile Juvosen mukaan yli 6000 ihmistä (siirryt toiseen palveluun) vuosittain.

Samaan aikaan borrelia-bakteerin alalajeja löydetään koko ajan. Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun)kertoi, että punkkien laaja levinneisyys yllätti Turun yliopiston tutkijat. Juvosen mukaan leviämiseen vaikuttavat monet tekijät, joita tutkitaan koko ajan.

– Ilmaston lämpeneminen on yksi tekijä. Alue on laajentunut, koska on hyvä maaperä, kosteaa ja sopivan lämmintä. Ne ovat levittäytyneet pohjoisemmaksi kuin kymmeniä vuosia sitten. Punkki elää siellä, missä on suotuisat olosuhteet.

Soile Juvonen uskoo, että ihmisillä saattaa olla myös heikko immuunipuolustus, joka ylläpitää borrelioositartuntaa.

– Se, että ihminen on oireinen, ei välttämättä ole yksioikoisesti bakteereista tai viruksesta johtuvaa.

Heinolassa asuva Ari Nokelainen on oppinut selviämään sairauden kanssa. Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Kiistanalainen sairaus

Borrelioosiyhdistyksen mukaan borrelioosi on sairautena hyvin kiistanalainen. Toiset tutkijat ja lääkärit uskovat, että se on parantumaton. Toiset taas ajattelevat, että se menee ohi.

– Testien kanssa ollaan aina taistelurintamassa. Potilaalla saattaa olla paljon oireita ja testi on positiivinen. Jos potilaalla on paljon oireita ja testi on negatiivinen, silloin potilas on vaikeuksissa, Juvonen sanoo.

Kun borrelioosia sairastava Ari Nokelainen oli vuonna 2007 kysynyt lääkäriltä, uskoiko hän borrelioosin olevan krooninen, oli lääkäri kieltänyt sen.

Lääkärit olivat vähän eri mieltä, onko se infarktin näköinen. He tulivat siihen tulokseen, että se on borrelioositulehdus

Ari Nokelainen

– Olen tullut siihen tulokseen, että niin kauan kuin täällä elän, se ei poistu. Esimerkiksi ranteet ovat joku päivä niin kipeät, että käsillä ei viitsi tehdä mitään.

Aivorungontulehdus hävisi Nokelaiselta kahden viikon antibioottikuurilla.

– Lääkärit olivat vähän eri mieltä, onko se infarktin näköinen. Se ei viitannut oikein siihenkään. He tulivat siihen tulokseen, että se on borrelioositulehdus. Tulehdusarvot ovat ihan hyvät.

Ei ole estänyt rakasta harrastusta

Rajuista borrelioosioireista on nyt kymmenen vuotta. Oireet eivät enää rajoita Nokelaisen elämää, mutta hän uskoo, että borrelioosi on yhä kehossa.

– Se on käsittämätön, kun se voi laukaista jossakin kohdassa kipupaikan. Voi olla viikon tai vuoden yhdessä paikassa, ja sitten kipu siirtyy toiseen. Se vaeltaa kehossa.

Samalla Nokelaisen kyky viheltää on hävinnyt ja lihakset eivät toimi niin kuin ennen.

– Äänikin on vähän muuttunut.

Seuraava matka Nicaraguaan on tammikuussa ensi vuonna. Olen aika onnekas

Ari Nokelainen

Nokelainen ei tiedä, onko punkki purrut häntä myöhemmin uudestaan. Mies uskoo yhä, että oireet ovat peräisin 80-luvun kalastusreissulta.

Hän ei ole koskaan senkään jälkeen nähnyt punkin puremaa kehossaan. Nokelainen ei ole vuoden 2007 jälkeen saanut myöskään kutsua seurantaan.

Nokelaista borrelioosi ei ole kuitenkaan estänyt harrastamasta kalastusta. Hän kävi Venäjällä kalassa pari viikkoa sitten.

– Seuraava matka Nicaraguaan on tammikuussa ensi vuonna. Olen aika onnekas, Nokelainen sanoo.