Hyppää sisältöön

Rihanna puki päälleen suomalaissuunnittelijan takin – Ella Bouchtin ura lähti lentoon Instagram-kuvasta

Bouchtin mukaan huumori on tärkeää kilpailuhenkisessä muotimaailmassa.

Kuva: Ella Boucht

Ihmiset pyytävät Ella Bouchtia kertomaan tarinan yhä uudelleen. Näin se osapuilleen meni. Boucht valmistui Boråsin yliopiston yhteydessä toimivasta The Swedish School of Textiles -oppilaitoksesta. Lopputyönään hän teki pienen oman kokoelmansa, jonka vaatteet oli valmistettu käsityönä. Kokoelman helmi oli jättisuuri toppatakki, jonka sisus oli neonoranssia kuitua ja päällikangas valkoinen, samettimainen ja läpikuultava.

Vaahtokarkkimainen takki tai oikeastaan kuva siitä Ella Bouchtin Instagram-tilillä kiinnitti popartisti Rihannan asuista vastaavan stylistin huomion. Hän pyysi takkia Bouchtilta lainaksi.

– Tällainen näkyvyys on suunnittelijalle todella tärkeää. Olen saanut todella kontakteja eri puolilta maailmaa. Ja ylipäänsä nimeni muotisuunnittelijana on tullut tutuksi.

Ella Boucht Kuva: Tiina Jutila / Yle

Bouchtin mukaan stylistit etsivät usein opiskelijoiden suunnittelemia vaatteita tähdille, sillä opiskelijoilla on enemmän uskallusta ja räväköitä ideoita, kuin jo muotiteollisuudessa työskentelevillä suunnittelijoilla.

Rihanna selvästikin otti takin omakseen ja esiintyi se päällä lokakuussa 2016 Pariisin yössä. Kuva megatähdesta suomalaisuunnittelijan takissa oli äkkiä kaikkialla. Bouchtin puhelin alkoi piipata vimmatusti. Somemeemi, hänen omansa, oli syntynyt.

Kuva Rihannasta Ella Bouchtin suunnittelemassa takissa levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa. Kuva: Ella Boucht

Ella Bouchtin kiinnostusta herättävä lopputyökokoelma esitellään tällä viikolla Pre Helsingin Prenaissance-tapahtumassa. Kohutakki jää kuitenkin lepäämään koettelemuksistaan Bouchtin varastoon Tukholmaan.

– Olen saanut sen takaisin, mutta en varmaankaan tuo sitä Helsinkiin.  Se on reissussa rähjääntynyt ja aika surullisessa kunnossa. Nostan nyt toiset vaatteet esille, että nekin saavat huomiota. Takki tulee olemaan esillä kuvissa valkokankailla. Eli se on hengessä mukana.

Teatteri oli tie muotiin

Ella Boucht kiinnostui vaatesuunnittelusta jo teini-ikäisenä. Helsinkiläinen tyttö näytteli Annantalon teatteriryhmässä. Teatteripuvut veivät mennessään. Ruotsiin hän suuntasi saadakseen opiskella äidinkielellään, ruotsiksi.

Opinnot tunnetussa tekstiilialan koulussa vahvistivat hänen identiteettiään myös taiteilijana.

– Olen aina saanut  inspiraatiota väreistä ja värikombinaatioista. Värjään ja printtaan kankaita itse. Se on tosi hauskaa. Ilman värejä en olisi se suunnittelija mikä olen nyt, Boucht sanoo.

Värien lisäksi printit ja tekstuurit innostavat Bouchtia. Lopputyökokoelmassaan hän tutkaili muun muassa pitsiä.

– Pitsiä on perinteisesti käytetty juhla-asuissa. Mielestäni oli hauskaa ja kiinnostavaa katsoa, miten pitsi suhtautuu arki- ja urheiluvaatteisiin.

– Minä myös printtasin pitsiä kankaalle ja siitä tuli silloin aivan uusi materiaali.

Asu Ella Bouchtin kokoelmasta Claiming Space Kuva: Ellen Syrjälä

Materiaalikokeilujen lisäksi Boucht kokeili mittakaavoilla. Hän teki osasta vaatteita valuvia tai valtavan suuria. Hoikka malli tai langalaiha Rihanna näyttävät takin sisällä hellyyttäviltä pikkuihmisiltä.

– Tunnemme vetoa miniatyyrihahmoihin. Kun vaate on valtava, ihminen sen sisällä muuttuu hauskaksi, halattavaksi pehmoeläimeksi. Vaatteen ja sen kantajan välille syntyy jonkinlainen konflikti tai vuoropuhelu.

Vuoropuhelua Boucht hakee koko kokoelmallaan. Kokoelman nimi on Claiming Space. Kyse on siitä, miten vaate ja sen kantaja ottavat tilan haltuunsa.

Suomalaissuunnittelija Ella Bouchtin vaatteita nähdään Pre Helsinki -muotiviikolla. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Luovat, rohkeat suomalaiset

Bouchtin värikkään ja tilaa vievät vaatteet ovat jälleen muistutus suomalaisuunnittelijoille ominaisesta rohkeudesta. Suomalaisessa muodissa esiin nousee usein huumori, näyttävyys ja räväkkyys.

– Mun mielestä suomalaisista löytyy usein enemmän uskallusta kuin vaikka ruotsalaisista suunnittelijoista, jotka ovat aika minimalistisia. Suomalaisilla luovuus pääsee helpommin valloilleen.

– Huumori on tärkeää muistaa muotimaailmassa, sillä se on lopulta kovaa bisnestä ja raakaa kilpailua.

Tuore muodin kandidaatti työskentelee tällä hetkellä design assistenttina ruotsalaisessa massavaateyrityksessä Hennes  ja Mauritzissa. Työ mekko- ja paita sekä neuletiimissä on jotain aivan muuta kuin luova hulluttelu koulun lopputyössä. Innostavaa silti sekin.

– On hienoa, että olen päässyt tekemään monenlaista. Työskentelen pääasiassa tietokoneen suunnitteluohjelmalla, mutta olen saanut olla mukana myös materiaalivalinnoissa ja koevaatteen sovituksissa sekä suuremmissa linjauksissa, joissa keskustellaan koko malliston sen hetkisestä tilanteesta.

Asu Ella Bouchtin kokoelmasta Claiming Space Kuva: Ellen Syrjälä

Bouchtin haave muotialalla olisi jotain tältä väliltä. Hän haluaisi tehdä luovaa suunnittelutyötä ja omaa mallistoaan, mutta yhteistyössä muiden kanssa.

– Hyvä tiimityö on paras tapa viedä brändiä eteenpäin. Haluan myös valmistua maisteriksi tältä alalta ja haaveilen opinnoista joko Aalto-yliopistossa tai lontoolaisessa Centrail Saint Martins -korkeakoulussa.

Tällä hetkellä vahvemalta näyttää ensimmäinen vaihtoehto. Lontoolaiskoulun korkeat lukukausimaksut ja Iso-Britannian brexit-päätös arveluttavat.

Kansainvälistä tunnettuutta Ella Boucht on jo saanut maistaa. Pre Helsinki pyrkii edistämään hänen uraansa osaltaan. Tapahtuman aikana suunnittelijoilla on mahdollisuus tutustua alan kansainvälisiin toimijoihin ja toimittajiin ympäri maailmaa.

Ella Boucht Kuva: Tiina Jutila / Yle
.
.