Milloin viimeksi nostit rahaa pankkiautomaatista? Monikaan suomalainen ei sitä enää muista

Pankkiautomaatteja näppäillään yhä harvemmin, mutta niiden kautta liikkuu edelleen hurja määrä käteistä.

käteisraha
mies pankkiautomaatilla
Pankkiautomaateilla käydään yhä harvemmin, mutta nostettavat summat ovat suurempia.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomalaiset nostivat rahaa Automatian Ottopisteistä viime vuonna noin 13 miljardia euroa. Käteisnostojen huippuvuosi oli vuonna 2001, jolloin automaateista nostettiin lähes 17,5 miljardia euroa.

Jos kehitys jatkuu samanlaisena, niin käteisen käyttö puolittuu 6-7 vuodessa.

Kari Takala

Yhtä suomalaista kohden nostettu summa on pudonnut viidessätoista vuodessa noin 3 500 eurosta alle 2 500 euroon. Nostotapahtumien määrässä lasku on ollut huomattavasti rajumpaa, kertoo Automatian johtaja Jyri Marviala.

– Asiointimäärät putoavat nykyään noin 10 prosentin vuosivauhtia. Vuonna 2001 kirjattiin 248 miljoonaa nostotapahtumaa, kun viime vuonna niitä oli enää 123 miljoonaa.

Myös automaattien määrä on vähentynyt tuntuvasti. Eli automaateilla käydään yhä harvemmin, mutta nostettavat summat ovat suurempia.

Käteistä saa kaupasta ja kioskista helpommin kuin pankista

Pankeissa tehdyt käteisnostot kääntyivät jyrkkään laskuun kolmisenkymmentä vuotta sitten, kun pankkiautomaatit ilmestyivät katukuvaan.

– Pankeista nostettavan käteisen määrä on enää joitain prosentteja kokonaissummasta, arvioi Automatian Jyri Marviala

Käteiskysynnän heikkeneminen ja pankkien kassapalvelujen karsiminen ovat kulkeneet käsikädessä.

Viime vuosina kaupat ja R-kioskit ovat tulleet paikkaamaan pankkien kadonneita kassapalveluja. Ostosten yhteydessä voit nostaa ja tallettaa rahaa riippuen minkä pankin tai kaupan asiakas olet.

Palvelu on tarjolla yli 2000 kaupassa. Lisäksi käteistä saa 56 Nosto-automaatista.

Muut maksuvälineet korvaavat käteistä

Käteiskäytön vähentyessä markkinoille on tullut useita muita maksumahdollisuuksia.

Pankkiautomaattien käyttö on puolittunut huippuvuosista.

Jyri Marviala

Tämän kevään uutuus on Automatian, Nordean, S-Pankin ja Osuuspankin siirto-mobiilimaksu. Siinä raha ja tieto liikkuvat rekisteröityjen kuluttajien kesken tililtä ja kännykästä toiseen.

Toistaiseksi palvelua voi käyttää vain yksityishenkilöiden väliseen keskinäiseen rahaliikenteeseen. Palvelua on tarkoitus laajentaa myös yritysmaksuihin.

Kännykällä voi maksaa monilla muillakin tavoin, ja pankkikorteissa on lähimaksumahdollisuus. Lisäksi markkinoilla on useampiakin virtuaalivaluuttoja, joista Bitcoin on tunnetuin ja eniten käytetty.

Katoaako käteinen?

Asiantuntijat ovat arvioineet, että käteisen käyttö kuihtuu tasaisesti.

– Jos kehitys jatkuu samanlaisena, niin käteisen käyttö puolittuu 6-7 vuodessa, arvioi Suomen Pankin rahahuolto-osaston johtava neuvonantaja Kari Takala.

Saman tahdin jatkuessa käteisestä on tulossa marginaalinen maksuväline parinkymmenen vuoden kuluttua, jos käteistä vielä tuolloin käytetään.

Arviolta yli neljännes ostoksista ja laskuista maksetaan Suomessa vielä käteisellä.