Bloggaaja pelasi Pokémon Go -peliä kirkossa Venäjällä – sai tuomion uskonnolliseen vihaan kiihottamisesta

22-vuotias Ruslan Sokolovski sai kolmen ja puolen vuoden ehdollisen tuomion.

Bloggaaja Ruslan Sokolovski (oik.) oikeuden istunnossa maaliskuussa. Kuva: Alexei Bulatov / EPA

Bloggaaja Ruslan Sokolovski, joka pelasi Pokémon Go -peliä kirkossa, on tuomittu uskonnollisen vihan kiihottamisesta Venäjällä. Lisäksi hänet tuomittiin muun muassa uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta.

Sokolovskia rangaistiin teosta kolmen ja puolen vuoden ehdollisella vankeusrangaistuksella. Lisäksi hänet määrättiin 160 tuntiksi yhdyskuntapalveluun, ja häntä kiellettiin oleskelemasta julkisilla paikoilla.

22-vuotias Ruslan Sokolovski pelasi viime kesänä peliä Jekaterinburgissa Kaikkien pyhien kirkossa, joka on rakennettu tsaari Nikolai II:n ja hänen perheensä murhapaikalle. Hän julkaisi pelailunsa Youtube-videopalvelussa vitsien saattelemana.

– En saanut kiinni kaikkein harvinaisinta Pokémonia, joka sieltä voisi löytyä, eli Jeeusta. Olen kuullut, ettei häntä ole olemassa, joten en ole kovin yllättynyt, Sokolovski sanoi videolla sanomalehti Washington Postin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Sokolovski pidätettiin ja asetettiin kotiarestiin lokakuussa, kun viranomaiset saivat tietää videosta. Kansalaisjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Sokolovski on mielipidevanki. (siirryt toiseen palveluun)

Kirkon asemaa vahvistettu

Presidentti Vladimir Putinin hallinto on tukeutunut viime vuosina ortodoksiseen kirkkoon ja konservatiivisiin arvoihin, mikä on kaventanut uskonnon- ja mielipidevapautta. Huhtikuussa Venäjä kielsi Jehovan todistajien toiminnan, koska liike määriteltiin äärijärjestöksi.

Punk-ryhmä Pussy Riotin jäseniä tuomittiin niin ikään uskonnollisen vihan kiihottamisesta vankeusrangaistuksiin vuonna 2012, kun he olivat järjestäneet hallintoa vastustavan performanssin Moskovan Kristus Vapahtajan katedraalissa.

Tapauksen jälkeen duuma sääti lain, joka määräsi jopa kolmen vuoden vankeusrangaistuksen uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta. Lisäksi Venäjällä on säädetty ankaria rangaistuksia ääriliikkeiden tukemisesta.

Lisätty 11.5.2017 klo 12.13 tieto rangaistuksesta.

Lähteet: Reuters, Tass