Orvot ketunpoikaset kamppailivat ladon alla elämästään – vuosittain arviolta satoja pikkukettuja jakaa saman kohtalon

Maatilan vanhan ladon alta löytyi kuusi orpoa ketunpoikasta Kangasalla. Kaksi on saatu kiinni ja kuljetettu päijät-hämäläiseen villieläinhoitolaan.

kettu
Ketut Orimattilassa
Ketunpoikasia tuli ladon alta katsomaan ohi kulkevia hevosia ja ihmisiä Kangasalla.Sanna Paloheimo

Riistakameran kuvassa näkyy alle kahden kuukauden ikäinen ketunpoikanen, joka popsii jauhelihaa muovisesta kissankupista. Sanna Paloheimo vie jäljellä oleville kahdellle ketunpoikaselle tarjolle myös vettä muovisessa pakasterasiassa pari kertaa päivässä.

– Täytyy viedä uusi rasia joka kerta, koska ketut vievät rasiat ladon alle pesäänsä. Niillä on siellä jo melkoinen varasto, naurahtaa Sanna Paloheimo, jonka naapurin tiluksilla Kangasalla sijaitsevan ladon alla ketun pesä on.

Vanhan ladon alla oli alun alkaen kuusi ketunpoikasta. Sanna Paloheimo huomasi pennut viikko sitten perjantaina ratsastaessaan tuttaviensa kanssa hevosilla paikan ohi. Yhtäkkiä useita ketunpoikasia tuli ladon alta katsomaan ohi kulkevia hevosia ja ihmisiä.

Emme halunneet, että pentuihin tarttuu ihmisen hajua. Ajattelin, että niillä on emo, joka saattaa sen jälkeen hylkiä niitä

Sanna Paloheimo

– Ne näyttivät silloin katselevan lähinnä uteliaana. Hain kiireesti kotoa kameran ja otin niistä kuvia ladon edessä. En vielä silloin hoksannut, että niillä on jotain hätää, kertoo Sanna Paloheimo.

Ketunpoikaset ääntelivät haukahdellen pesän edustalla ja tulivat lähelle ihmisiä, mutta Paloheimo ja muut paikalla olleet välttivät koskemasta niihin.

– Emme halunneet, että pentuihin tarttuu ihmisen hajua. Ajattelin, että niillä on emo, joka saattaa sen jälkeen hylkiä niitä.

Seuraavana maanantaina yksi ketunpoikasista harhautui Paloheimon naapuritilan pihaan. Pentu näytti olevan huonossa kunnossa. Samoihin aikoihin toinen poikanen löytyi kuolleena, joten Paloheimo tiedusteli kunnan eläinsuojeluvalvojalta kuinka poikueen kanssa tulisi toimia.

Pihassa ollut ketunpoikanen otettiin kiinni ja eläinsuojeluvalvoja vei sen hoitoon päijät-hämäläiseen villieläinhoitolaan.

Orvoksi jää tutkijan arvion mukaan useita satoja ketunpoikasia vuodessa. Eniten vilkasliikenteisillä alueilla, koska vanhemmilla on iso riski jäädä auton alle.

Poikaset söivät lusikasta

Kangasalta löytyneille ketuille alettiin tarjota ruokaa ja vettä. Pennut olivatkin todella nälkäisiä.

– Ne pureskelivat jauhelihaa lusikasta, mutta yksi oli niin huonossa kunnossa, että se ei syönyt, kertoo Paloheimo.

Kaikkein heikoimpaan kuntoon joutunut pentu otettiin haavilla kiinni tiistaina ja se pääsi samaan hoitolaan sisaruksensa kanssa.

Paloheimon mukaan ketunpoikasia jäi ladolle vielä kolme, joista yksi löytyi seuraavana päivänä pesän läheltä kuolleena. Poikueen emoa ei ole näkynyt edes riistakameran kuvissa, eli todennäköisesti se on kuollut.

Ketuista ei ole ollut koskaan meille harmia. Minua harmittaa vain se, että en heti tajunnut näiden poikasten olevan nälissään

Sanna Paloheimo

Jotkut ovat ihmetelleet, miksi Paloheimo on päättänyt nähdä paljon vaivaa ketunpoikasten pelastamiseksi, kun maailmassa on nälkää näkeviä ihmisiäkin.

– En minä silti voi jättää ketunpentuja kitumaan. Eläinsuojelulakikin sanoo, että eläimiä ei saa jättää kärsimään. Niitä täytyy auttaa.

Paloheimon mielestä ketut ovat hyödyllisiä, koska ne syövät myyriä ja hiiriä.

– Ketuista ei ole ollut koskaan meille harmia. Minua harmittaa vain se, että en heti tajunnut näiden poikasten olevan nälissään.

Ketunpoika
Ketunpoika oli nälkäinen. Jouni Auranen

Hoitolassa kettu ei kesyynny helposti

Sisarukset ovat nyt parikymmentä vuotta villieläinten hoitolaa Päijät-Hämeessä pitäneen Jouni Aurasen hoivissa. Ensimmäiset ketut tulivat Auraselle hoidokkeina tutuksi jo noin 16 vuotta sitten. Vuosittain hoitoon tulee muutamia ketunpoikasia.

– Aluksi pentujen kunto tarkistettiin, jonka jälkeen aloitettiiin hoito. Ketuilla on lämmin ja rauhallinen pesä hoitolan eläintiloissa, kertoo Auranen.

Hoitolaan tuodut ovat aina huonossa kunnossa.

Ihmisten liikkeet ja äänet voivat kiinnittää huonokuntoisten poikasten huomion

Jouni Auranen

– Eräs viime kevään ketuista löytyi ajotieltä jalka poikki.

Yksin jääneet eläinten poikaset hakeutuvat usein talojen liepeille.

– Ihmisten liikkeet ja äänet voivat kiinnittää huonokuntoisten poikasten huomion, jolloin ne saattavat hakeutua ihmisen läheisyyteen siinä toivossa, että saavat ruokaa ja lämpöä.

Hoitolassa ketut pidetään olosuhteissa, joissa ne eivät totu ihmiseen. Auranen kertoo, että ketut eivät kesyynny niin helposti, koska niihin ei kiinnitetä liikaa huomiota.

– Niihin kosketaan vain tarvittaessa.

Uroskettu on yllättävän hyvä isä

Ketunpoikaset menettävät emonsa useimmiten siksi, että se jää auton alle tai on jonkin sairauden heikentämä. Myös synnytys voi olla niin kova koettelemus, että kettunaaraan kunto huononee, mutta uros on usein apuna poikueen ruokkimisessa.

Pitkään petotutkijana toiminut filosofian tohtori Paavo Hellstedt kertoo, että koiraeläinten tapaan kettu tekee yhden poikueen vuodessa. Kauan luultiin, että kettuemo hoitaa yksin koko pentueen, mutta tutkijoille on selvinnyt, että monilla koiraeläimillä uros osallistuu jälkeläisten hoitamiseen.

Imetysaikana emo tekee suurimman työn. Uroksen tehtävä on tuoda ruokaa ja vartioida pesää.

– Myöhemmässä vaiheessa uros neuvoo pennuille saalistusta. Se vie niitä metsälle ja opettaa pyydystämään syötävää, kertoo Hellstedt.

Yksinhuoltajakettunaaraat eivät ole tutkijan mukaan kovin tavallisia. Jos urokselle sattuu jotain, joutuu naaras selviytymään heikommilla eväillä. Imettäessään naaras ei pääse kovin helposti liikkumaan pyydystääkseen ruokaa itselleen ja jälkikasvulleen, jolloin poikasten selviytymismahdollisuudet heikkenevät.

Kettu
Ketunpoikanen matkalla hoitolaanSanna Paloheimo

Nuori naaras voi olla pettäjän uhri

Joskus nuori kettunaaras voi olla niin sanotusti pettämisen uhri.

– Uros on käynyt ainoastaan parittelemassa sen kanssa ja palannut oikean perheensä luokse, jolloin nuori naaras joutuu hoitamaan pennut yksin.

Naaras on pomo pentujen hoitamisessa

Petotutkija Paavo Hellstedt

Tutkijoiden mukaan ketut muodostavat elämänmittaisia pariskuntia, jotka ovat yhdessä joka vuosi poikueen hoitamisen ajan. Poikasten kasvettua myös vanhemmat lähtevät kumpikin omillle teilleen ja jos molemmat pysyvät hengissä, palaavat ne jälleen yhteen, kun on aika pariutua.

Uros ei todennäköisesti osaa yksin hoitaa pentuja, jos naaraspuoliselle emolle sattuu jotain.

– Naaras on pomo pentujen hoitamisessa, sanoo Hellstedt.

Paluu luontoon tapahtuu asteittain 

Hoitolassa pentujen kunnon parantuessa, niistä tulee pian leikkisiä. Aikanaan ne siirtyvät ulos kettuaitaukseen, jossa on niille sopivia virikkeitä. Kettutarha sijaitsee metsämpäristössä, jossa ketut voivat opetella saalistusta.

– Tarhassa käy hiiriä ja myyriä, joita ne voivat pyydystää, sanoo Jouni Auranen.

Palautus luontoon tapahtuu asteittain. Paikan täytyy olla ketulle sopiva ympäristöltään ja aluksi ne saattavat tarvita tukiruokintaa.

– Ne voidaan vapauttaa esimerkiksi tutusta aitauksesta, jossa niitä on ruokittu jonkin aikaa. Kun ketut ovat valmiita vapautukseen, avataan aitauksen ovi, mutta ne voivat tarvittaessa vielä palata syömään.

Keväällä syntyneet ketunpoikaset ovat luonnossa emon kanssa pitkälle syksyyn. Hoitoon otettujen tapauksessa pelkkä ikä ei kerro, koska on oikea aika palauttaa ne luontoon.

On vaikea sanoa, kuinka sen munuaiset lähtevät toipumaan

Jouni Auranen

– Yksilöt ovat kehittyvät eri tahtiin. Kunkin eläimet taidot ja valmiudet pitää huomioida, kun vapautusta suunnitellaan.

Synnyinpesässään Kangasalla vielä olevat ketunpoikaset olisi Aurasen mukaan myös hyvä saada hoitolaan. Jo tuoduista ketunpojista toinen syö jo itse ja tuntuu voivan kohtalaisen hyvin jatkuneesta aliravitsemuksesta huolimatta.

Heikkokuntoisin poikanen on kuivunut pahasti. Pentu saa nestettä ihon alle ja sitä ruokitaan käsin. Seuraavat päivät näyttävät, selviytyykö se.

– On vaikea sanoa, kuinka sen munuaiset lähtevät toipumaan.

Kaksi viimeistäkin ketunpoikasta saatiin kiinni perjantaina.

Juttua muokattu 12.5. klo 15.16. Lisätty tieto, että kaksi viimeistäkin ketunpoikasta saatiin kiinni perjantaina.