Minne kesällä kannattaa matkustaa? Matkabloggareiden 9 vinkkiä: Savonlinna, Portoroz ja Piran...

Ylen aamu-tv pyysi matkabloggareilta menovinkkejä vaikkapa kesämatkailuun – yllättäen kaikki kolme valitsivat kohteita pelkästään Euroopasta.

Kotimaa
Piranin kaupunki.
Piranin kaupungin taustalla hohkaa sinisenä Adrianmeri.Mira Viitasalo

Matkailuun liittyy aina tunne. Tästä Ylen aamu-tv:ssä haastatellut matkabloggarit olivat yksimielisiä. Tiina Vahtera (siirryt toiseen palveluun), Mika Väistö (siirryt toiseen palveluun) ja Mira Viitasalo (siirryt toiseen palveluun) paljastivat kukin suosikkikohteensa kotimaasta ja kaksi kohdetta ulkomailta.

1. Hossan kansallispuisto

Metsäinen polku Hossassa.
Hossan kansallispuiston avajaisia vietetään 17.6.2017.Tiina Vahtera

Kansallispuistona Hossa on uusi. Sen avajaiset ovat yksi Suomi 100 -juhlavuoden päätapahtumista kesäkuun puolivälissä. Hossa sijaitsee Kainuun maakunnan pohjoisosassa, Suomussalmen kunnassa (siirryt toiseen palveluun).

Näkymä korkealta kalliolta Hossassa.
Näkymä korkealta kalliolta Hossassa. Hossan matkailualue on hyvin laaja. Varsinaisen kansallispuiston lisäksi siihen kuuluu muita Suomussalmen pikkukyliä.Tiina Vahtera

– Tämä paikka on minulle hyvin rakas. Täällä olen saanut viettää lapsuuteni, näissä itärajan maisemissa. Siellä on ehkä Suomen kirkkaimmat vedet. Laiturinnokasta näet seitsemän metrin syvyyteen pohjaan asti, kertoo Tiina Vahtera.

Hossasta löytyvät myös esihistoriallisella ajalla tehdyt punaiset kalliomaalaukset.

2. Savonlinna

Etelä-Savon sydänmailla, Savonlinnassa, näkyvät Punkaharjun upeat maisemat. Olavinlinna on nähtävyys itsessään, ja siellä järjestetään kesäisin Savonlinnan oopperajuhlat.

– Savonlinnan torilla on syötävä lörtsy ainakin kerran kesässä, sanoo matkabloggari Mika Väistö.

3. Tampere

Näkymä Tampereelta Näsijärven suuntaan.
Tampere. Näkymä Näsijärven suuntaan. Mira Viitasalo

– Kyllä Tampereellakin löytyy kulinaarisia herkkuja. Siellä kannattaa käydä tarkistamassa kesällä mustan makkaran maku, naurahtaa Mira Viitasalo.

Näkymä Tampereen keskustaan.
Tampereen keskustan kanava ja taustalla Näsijärvi.Mira Viitasalo

Viitasalo kehuu Tamperetta nätiksi ja kompaktiksi kaupungiksi, jota ympäröi kaunis luonto.

– Tampere on monipuolinen. Sieltä löytyy huvipuisto Särkänniemi, uusi Muumimuseo avataan kohta (siirryt toiseen palveluun), ruokaa ja kulttuuria löytyyvähän jokaiseen makuun.

4. Tukholma

Tiina Vahteran kohdevinkki numero 2 vie länsinaapuriin, Tukholmaan.

Katunäkymä Tukholmassa.
Tukholmassa Tiina Vahteraa viehättää kauneus niin ihmisissä kuin kaupungissa.Tiina Vahtera

– Ennenkaikkea ihmisten takia! Tukholmassa ihmisistä näkyy iloisuus ja hyväntuulisuus, Vahtera sanoo.

Maisema veden yli Tukholmassa.
Maisema veden yli Tukholmassa.Tiina Vahtera

Vahteran mielestä silmä lepää sekä Tukholmassa, että sen asukkaissa.

– Ne näyttävät hyvältä, vaikka kulkisivat verkkareissa ja tukka pystyssä! Lisäksi siellä on kaikki mitä ihminen voi kuvitella tarvitsevansa: siellä on meri, järvi, kuninkaalliset. Kaikki! Lisäksi sinne on helppo päästä.

5. Kööpenhamina

Kööpenhamina on Tanskan pääkaupunki.

– Koko Tanska ylipäätään on lapsiperheen unelmamaa. Se on lähellä, tuttu ja turvallinen Pohjoismaa, mutta kuitenkin tunnelma on keskieurooppalaisen rento. Huippukohteita löytyy koko perheelle Legolandista lähtien. Kööpenhaminan Tivoli on legendaarinen paikka. Eri puolilla Tanskaa on upeita linnoja, jotka varmasti kiinnostavat koko perhettä, kertoo Mika Väistö.

6. Riika

Aukio Riian kaupungissa.
Riian vanhassakaupungissa sijaitseva mustapäiden kauppiaskillan talo rakennettiin 1990-luvulla entiseen asuunsa. 1300-luvulta peräisin ollut talo oli saanut pahoja vaurioita toisen maailmansodan pommituksissa ja purettiin neuvostoaikana. Mira Viitasalo

Riika on Latvian pääkaupunki, joka on rakennettu Itämeren rannalle, Väinäjoen suulle.

– Riian vanhassa kaupungissa yhdistyvät keskiaikainen upeus ja nykyaikainen business. Lähellä sijaitsee myös Jurmala, jos haluaa yhdistää kaupunki- ja rantalomailun, kertoo Mira Viitasalo.

Hän kehottaa uskaltautumaan myös Riian ulkopuolelle. Plussapuolia Riiasta: helppo saavuttaa.

7. Nizza

Nizzan rantaviivaa.
Nizzan rantabulevardia illan hämyssä.Tiina Vahtera

Ranskan kaakkoisosassa sijaitseva Nizza on suosittu kohde Välimeren rannalla. Yksi harvoista suurkaupungeista, joissa voi uida ja ottaa aurinkoa keskellä kaupunkia.

– Sen matkailullinen historia on aivan mieletön: sanotaan, että kuningatar Victoria löysi sen ja ihastui siihen. Toki sillä on aiempaakin historiaa, mutta hän toi Nizzaan mukanaan kaikki Euroopan kruunupäät, kertoo Tiina Vahtera.

Näkymä Nizzan kaupungista.
Nizzan kaupunki levittäytyy vuoren rinteille.Tiina Vahtera

Hänen mukaansa Nizza on loistelias kohde, toisaalta myös aivan tavallinen.

– Voit kuljeskella siellä piikkikoroissa, mutta ei ole pakko.

Vahteran mielestä paras aika mennä Nizzaan on kevät ja syksy. Kesä on liian kuuma, lisäksi siellä on koko muu Eurooppa heinä–elokuussa.

8. Umbria ja Apulia

Mika Väistön kohdevinkki 3 vie Italiaan.

– Sinne kaikki muut eivät ole vielä löytäneet. Toki matkailijoita riittää, muttei samalla tavalla kuin Toscanassa. Tykkään erityisesti siitä, että perheen ja ison porukan kanssa vuokrataan talo maaseudulla ja eletään kuin italialainen suurperhe konsanaan!

Umbrian alue sijaitsee keskellä Italiaa. Apulia puolestaan saappaan korossa, Italian itärannikolla. Umbriaa sanotaan Italian vilja-aitaksi, jossa lähiruoka on parhaimmillaan. Apuliassa puolestaan nautitaan merenrannan ravintoloissa mereneläviä.

9. Portoroz ja Piran

Mira Viitasalon vinkki numero 3 vie Sloveniaan. Hän nostaa Adrianmeren rannikolta Portorozin ja Piranin. Nämä, liki siamilaisiksi kaksosiksi syntyneet kaupungit sijaitsevat niin liki toisiaan, että kaupungista kaupunkiin kävelee viidessä minuutissa, eikä lopulta edes tiedä, missä kaupungin raja ylittyy.

– Tämä on Euroopan upeimpia paikkoja. Slovenia puolestaan on aliarvostetuimpia matkailukohteita Euroopassa, kaikki menevät Kroatiaan.

Viitasalo muistuttaa Slovenian sijainnista.

– Portorozista menee 20 minuuttia autolla Italian puolelle Triesteen.

Kesä on Euroopassa parasta aikaa!

Matkabloggareiden mielestä kesällä ei ole syytä poistua Euroopan mantereelta.

– Miksi lähteä kauemmaksi, kun kesä on Euroopassa parasta aikaa, sanoo Mika Väistö.

– Täällä on niin paljon upeita kohteita, jotka helppo saavuttaa, vaikka vain viikonloppuna, täydentää Mira Viitasalo.

Korjattu 11.5.2017 kello 13.25 slovenialaiskaupungin nimeksi Piran. Aiemmin jutussa luki Tiran. Korjattu klo 16.18 nimi myös otsikkoon