Ulkoministeriö lirissä – Pietarissa 50 000 venäläistä odottaa viisumia Suomeen

Venäläisten matkailu Suomeen elpyy nopeasti. Pietarissa uusia viisumihakemuksia jätetään jopa 4 000 päivässä, ja odottamattoman hakemustulvan seurauksena Suomen Pietarin pääkonsulaatissa viisumien käsittelyajat ovat venyneet kuukauden mittaiseksi.

Kuva: Yle

PIETARI Pietarin pääkonsulaatissa käsittelyä odottaa 50 000 viisumihakemusta. Venäläiset ovat jälleen tulossa Suomi-lomille kesällä, mutta konsulaatti on pulassa hakemustulvan kanssa. 

– Kyllä varmaan tämä yllätys on, että muutos on näin raju, mutta on tätä alettu odottaa. Ongelma tällä hetkellä on se, että meillä on kuukauden jonotusaika, mutta resurssit eivät kestä nopeampaa läpimenoa, sanoo Pietarissa viisumiyksikön päällikkö Kari Lehtonen.

Suomen Pietarin pääkonsulaatti arvioi, että tänä vuonna pietarilaiset tulevat jättämään puoli miljoonaa viisumihakemusta. Se tarkoittaa, että pahin venäläismatkailun aallonpohja on ohi, ja tänä vuonna Suomeen tulijoita on yhtä paljon kuin vuonna 2015.

Pietarilaisten ohella myös Viipurissa on jätetty keväällä runsaasti viisumihakemuksia. Muualla Suomen lähialueilla, kuten Petroskoissa ja Murmanskissa, kasvu ei ole ollut yhtä jyrkkää.

Suomen pääkonsulaatti Pietarissa Kuva: Kari Kosonen / Yle

Parin vuoden lomapaine purkautuu

Viisumihakemusten määrän rajua kasvua selittää se, että ruplan ollessa heikko, monilla ei ollut varaa matkustaa ulkomaillle. Ruplan vahvistuessa paine matkustamiseen purkautuu.

– Ruplan kurssi on niin hyvä ja otollinen, että sillä kannattaa lähteä käymään Suomessa ja tekemään hankintoja.

Talous ei kuitenkaan ole vielä yhtä vahva kuin ennen ruplan romahdusta, jolloin Välimeren alue ja kaukokohteet ovat vielä monille liian kalliita. Suomi on sopivasti lähellä ja matkat edullisia.

Samalla Suomesta haetaan myös tuotteita, joita ei tuontirajoitusten vuoksi ole myynnissä pietarilaiskaupoissa.

Suomen Pietarin pääkonsulaatin viisumiyksikön päällikkö Kari Lehtonen. Kuva: Kari Kosonen/Yle

Ulkoministeriön säästöt veivät viisumihenkilökunnan

Suomen Pietarin pääkonsulaatin ruuhkautuminen johtuu siitä, että viisumiosaston henkilökunta on karsittu minimiin. Samalla viisumimpäätösten tekemistä on siirretty Kouvolan viisumipalvelukeskukseen. Matkailun elpyessä väkeä ei ole tarpeeksi käsittelemään viisumihakemuksia.

– No riskihän on tietysti se, että asiakasvirrat katoavat muualle ja ihmiset hakevat viisumeita toisista edustustoista. Mutta tietenkin, kun olemme naapureita, ei mitään suurta joukkopakoa ole tulossa, mutta kärsimme siitä jonkun verran, muotoilee viisumiyksikön päällikkö Kari Lehtonen.

Viisumihakemusten käsittelyn venyminen on jo johtanut venäläisten Suomi-lomien perumiseen, kun esimerkiksi ennakkoon varatuille mökeille ei yllättäen ole päästy. Palautetta tulee asiakkailta ja matkanjärjestäjiltä.

– Me olemme saaneet palautetta, ja paineet tuntuvat hartioissa, mutta kyllä tässä töitä tehdään suman purkamiseksi, vakuuttaa Kari Lehtonen.

Ulkoministeriö yrittää purkaa pietarilaisten viisumisumaa palkkaamalla Kouvolan viisumipalvelukeskukseen 30 uutta kausityöntekijää. Myös pääkonsulaatti tarvitsisi lisää työntekijöitä jo myönnettyjen viisumeiden käsittelyyn.