Nobelisti ja muita maailmankirjallisuuden tähtiä – Helsinki Lit alkaa tänään

Tänään alkavalla festivaalilla kirjailijat keskustelevat syvällisistä aiheista yleisön edessä. Tapahtumaa voi seurata suorana Yle Areenasta.

Turkkilainen Orhan Pamuk sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2006. Kuva: Jane Mingay / AOP

Kolmatta kertaa järjestettävä Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaali onnistui tänä vuonna houkuttelemaan esiintyjäkaartiin nobelistin. Festivaalin ohjelmajohtaja Philip Teiriä myhäilyttää vieläkin, sillä turkkilaisen Orhan Pamukin saaminen festivaalille on lottovoitto.

– Se on tosi hieno asia. Lähetämme kutsuja monille kirjailijoille hyvissä ajoin. Usein jo vuotta aiemmin. Kun Pamuk varmistui, se oli hieno hetki. Hänen tulonsa myötä, meidän on helpompi houkutella huippukirjailijoita tänne tulevina vuosina.

Pamuk esiintyy Helsingin Savoy-teatterissa lauantaina illansuussa, ja päivä on jo lähes loppuunmyyty. Teir odottaa Pamukin esiintymistä mielenkiinnolla, sillä kirjailija on etukäteen kertonut, ettei halua kommentoida Turkin nykyistä poliittista tilannetta.

– Mielenkiintoista nähdä, miten hän torppaa asiaan liittyvät kysymykset, sillä niitä varmasti esitetään. Pamuk on hyvin rutinoitunut esiintyjä, joten keskustelusta tulee varmasti laadukas.

Helsinki Litissä (siirryt toiseen palveluun) nimenomaan keskustellaan. Usein kirjailijat puhuvat kirjoistaan, mutta usein keskustelut kääntyvät yllättäviinkin suuntiin. Tarkoitus on päästä syviin vesiin ja unohtaa kirjamessuihin liittyvä markkinointipuhe.

Kirjailijavieraista on muodostettu pareja, joille on annettu melko vapaat kädet valita keskustelun aihepiirejä. Maailmankirjallisuuden tähtien vastapariksi on yleensä valittu suomalainen kirjailija.

Perjantain keskusteluista Philip Teir odottaa eniten Märta Tikkasen ja ruotsalaisen Linda Boström Knausgårdin kohtaamista.

– He ovat molemmat olleet naimisissa kuuluisien mieskirjailijoiden kanssa ja ovat samalla itse luoneet uraa. Lisäksi Märta ja Linda tuntevat toisensa melko hyvin.

Yleisö haluaa nähdä ja kuulla tähtikirjailijoita

Festivaalin aikana esiintyy kymmenen ulkomaista kirjailijaa. Ruotsista on useita kirjailijoita kuten rikoskirjailija Malin Persson Giolito sekä vaimonsa kuolemasta kirjoittanut Tom Malmquist. Afrikkaa edustaa zimbabwelainen Petina Gappah, joka on kirjoittanut kaksi teosta, jotka kuvaavat hänen kaoottista kotimaataan. Hän keskustelee perjantaina ruotsalaisen Aris Fioretoksen ja Sirpa Kähkösen kanssa.

Petina Gappah on koulutukseltaan juristi. Hän kuvaa kirjoissaan Zimbabwen historiaa ja nykytodellisuutta. Kuva: Patrick Bertschmann / Tammi

Kirjallisuusfestivaaleja on maailmalla paljon ja kirjailijat kiertävät ahkerasti erilaisissa tapahtumissa puhumassa. Philip Teirin mukaan ihmiset haluavat nykyään kirjallisuuden ympärille yhteisöllisiä tapahtumia.

– Festivaali on aika helppo tapa löytää uusia kirjailijoita ja uutta luettavaa. Ihmiset myös haluavat nykyään nähdä ja tavata kirjailijoita, kuten muitakin tähtiä.

Seuraavan vuoden vieraslista on jo haussa. Teirin toive olisi saada nobelisti ensi vuodellekin.

– Itse toivoisin, että saisimme joskus vieraaksi Svetlana Aleksijevitšin. Hänen dokumentaarinen kirjoitustapansa on niin kiinnostava.

Helsinki Lit- kirjallisuusfestivaalin keskusteluja on mahdollista seurata molempina päivinä Yle Areenassa  ja lisäksi television puolelta Yle Teema & Femiltä.