Hyppää sisältöön

HKL sai erävoiton monipolvisessa metrojupakassa

Siemensin ja HKL:n kiista liittyy automaattimetroon.

Ihmisiä metroasemalla. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Välimiesoikeus on ratkaissut Helsingin kaupungin liikelaitoksen (HKL) ja Siemensin automaattimetron hankintaa koskevan riidan HKL:n hyväksi.

HKL tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että Siemens oli päävastuussa automaattimetron toimituserän viivästyksestä. Välimiesoikeus katsoi ensimmäisen toimituserän viivästyneen 493 päivää sovitusta toimitusajasta ja Siemensin olevan vastuussa tästä viivästyksestä 401 päivän osalta.

Siemensin mukaan sopimuksen purkuun ei ollut perusteita. Riidan käsittely välimiesoikeudessa tapahtui Siemensin aloitteesta. HKL vastusti välimiesmenettelyä.

Siemensin divisioonan johtaja Juha Lehtonen sanoo, että välimiesoikeuden päätöksessä on kyse metrovarikosta.

– Se oli pieni osa pieni koko projektin alussa ja siihen liittyviä viiveitä oli puolin ja toisin.

– Päätös ei ollut mustavalkoinen, mutta maksujen pidättämiseen liittyen se oli myönteisempi HKL:lle. Päätös ei mitenkään liity siihen, että oliko HKL:llä mahdollisuus tai oikeus purkaa sopimus vai ei, Lehtonen sanoo.

HKL ja Siemens menossa käräjäoikeuteen

HKL purki automatisoitujen metrovaunujen hankintasopimuksen Siemensin kanssa vuonna 2015. Syynä olivat HKL:n mukaan useat viivästykset ja sopimusrikkomukset. Siemens syytti viivästyksistä taas HKL:ää.

Välimiesoikeuden päätöstä voidaan pitää erävoittona HKL:lle automaattimetroa koskevassa riidassa. Automatisointia koskevien sopimusten purkuasia on etenemässä seuraavaksi käsittelyyn Helsingin käräjäoikeudessa. Siellä HKL, Länsimetro Oy ja Siemens kiistelevät siitä, kuka maksaa metron automatisointihankkeen viivästymisestä aiheutuneet kulut.

HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski pitää välimiesoikeuden päätöstä "hyvin merkittävänä" ja sanoo, että siitä on hyötyä HKL:lle tulevassa oikeudenkäynnissä.

– Käytämme asian käräjäoikeuskäsittelyssä yhtenä sopimuksen purkuperusteena sitä, että Siemens oli toimitustensa kanssa myöhässä erittäin paljon. Tätä vasten välimiesoikeuden päätös on erittäin tärkeä käräjäoikeusprosessissa, Lehmuskoski sanoo.

Siemensin Lehtonen puolestaan toteaa, että "Siemens on ollut ja on edelleen valmis käsittelemään koko tapauksen avoimessa välimieskäsittelyssä".

HKL ja Länsimetro Oy vaativat Siemensiltä oikeudessa kaikkiaan lähes 200 miljoonan euron vahingonkorvauksia. Siemensin korvausvaatimus on 175 miljoonaa euroa.

Välimiesoikeuden päätös ei ole julkinen. Siitä ei voi myöskään valittaa, joten se on heti lainvoimainen.

_Muokattu klo 13.23. Lisätty HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskosken kommentti.
Muokattu klo 15.40. Lisätty Siemensin johtajan kommentit.
Muokattu klo 17.25. Korjattu jutun otsikkoa ja tekstiä. Kyse toimituserän viivästyksestä, ei koko sopimuksen purkamisesta. _

.
.