1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. nuuska

Tulli hankki ensimmäisen nuuskakoiran – Onni haistaa myös tupakan ja huumeet

Tullin ensimmäinen nuuskakoira Onni on aloittanut työnsä toukokuun alussa tutustumalla työkavereihin ja työpaikkaan.

Tullin ensimmäinen nuuskakoira Onni. Kuva: Tulli

Tullin ensimmäinen nuuskakoira Onni on puolitoistavuotias labradorinnoutaja. Toukokuun alussa työnsä aloittaneen koiran sijoituspaikka on Turun tulliyksikön Satakunnan liikkuva valvontaryhmä. Toiminta-alueena on kuitenkin koko maa.

Toistaiseksi Onni ei ole nuuskaa löytänyt, sillä työtehtävät ovat alkuun olleet lepposia.

– Ensimmäiset työpäivät ovat kuluneet uusiin työkavereihin ja työpaikkaan tutustumisessa, kertoo Tullin viestintäjohtaja Mika Parkkonen.

Alku otetaan rauhallisesti

Tällä hetkellä Onni on tutustumassa itärajaan ja Vaalimaan raja-asemaan. Nuuskan etsinnän lisäksi Onni on koulutettu haistamaan tupakan ja huumeet.

– Onni on todellinen moniosaaja. On mielenkiintoista nähdä, miten Onni pystyy handlaamaan monta etsintäkohdetta ja tehtävää, Mika Parkkonen sanoo.

Onni on tullin ensimmäinen ja ainoa nuuskakoira. Todennäköisesti Onni on ainoa nuuskan haistamiseen koulutettu koira koko Suomessa. Ja ainoaksi voi myös jäädä.

– Meillä ei ole suunitelmia kouluttaa lisää nuuskakoiria, sanoo Mika Parkkonen.

Nuuskaa tulee yli rajan ennätystahtiin

Onni päätettiin kouluttaa nuuskakoiraksi, koska nuuskaralli Suomeen on jatkunut ja lisääntynyt viime vuosina. Tullin tutkittavana oli viime vuonna ennätysmäärä nuuskatapauksia, yhteensä 300. Niissä tuotiin maahan laittomasti nuuskaa 3442 kiloa.

– Nuuskan ostopaikka on tyypillisesti Ruotsi, ja nuuskaa tulee Suomeen koko länsirajan alueelta. Sen takia Onnikin on Lounais-Suomessa, Mika Parkkonen sanoo.