1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kyykäärmeet

Koira voi hävitä kyykäärmeelle, mutta kissalta kyy saa turpiin

Kyykäärmeet puolustautuvat keväisin ärhäkästi. Talven jälkeinen kohmeus kangistaa niin, että kyy katsoo parhaaksi puolustautua eikä luikertele pakoon.

Kuva: Yle

Kyykäärmeet alkavat vetreytyä kohmeestaan ja ovat jo lähteneet liikkeelle. Kankeus tekee kuitenkin sen, että kyy on herkästi puolustusasemissa.

Kevät onkin vilkasta aikaa eläinlääkäreille, sillä kyyn puremia hoidetaan pahimmillaan kymmeniä viikossa. Eläinlääkäri Johanna Koponen Koira-kissaklinikalta Turusta saa hoidettavakseen enimmäkseen koiria.

– Koira ei ymmärrä vaaraa. Sillä herää kiinnostus ja usein se menee nenällään tutkimaan asiaa.

Käärme on nopea, joten utelias koira voi saada pureman nopeammin kuin omistaja edes huomaa koiran ja kyyn kohtaamisen. Kissa sen sijaan on vikkelämpi.

– Koira häviää kyylle, mutta suurimmassa osassa tapauksia kissa voittaa. On vastaanotolla toki ollut kissojakin, jotka ovat saaneet puremia. Usein kissa kuitenkin ehtii ottamaan käärmeen hengiltä.

Koiran koko ei suojele pureman aiheuttamilta oireilta

Koiran ja kyyn kohtaaminen on yleensä nopea. Koira saattaa pysähtyä ja jäädä tuijottamaan jotain.

– Usein ihminen ei ehdi siihen väliin. Purema tapahtuu ennen kuin ihminen ehtii reagoida.

Tyypillisiä paikkoja puremalle ovat kuono ja etujalat. Koira reagoi yleensä puremaan kiljahduksella. Oireet näkyvät nopeasti. Turvotus nousee ja usein koira myös menee vaisummaksi.

Aina tarvitaan eläinlääkärin hoitoa, eli nesteytystä ja kivunlievitystä.

Johanna Koponen

Eläinlääkäri Johanna Koponen painottaa, että lemmikki on aina saatava eläinlääkärin tarkistettavaksi.

– Ensimmäiseksi pyritään pitämään lemmikki rauhallisena ja selvitetään, missä on lähin eläinlääkäri. Aina tarvitaan eläinlääkärin hoitoa, eli nesteytystä ja kivunlievitystä.

Mikäli eläinlääkäriä ei ole lähettyvillä, on suositeltavaa arvioida lemmikin tilanne puhelimen välityksellä. Riippuen pureman paikasta ja koiran kunnosta, tilanne voi muuttua nopeastikin.

Kyytablettia ei suositella, sillä se rasittaa sisäelimiä. Jos purema on alueella, jossa turvotus haittaa hengitystä, voidaan kyytabletti ottaa avuksi.

Pahimmassa tapauksessa lemmikki voi menehtyä kyyn puremaan.

– Purema johtaa kuolemaan harvoin, ehkä yksi kymmenestä menehtyy, Johanna Koponen arvioi.

_Juttua täsmennetty 15.5. klo 16.25: Kyy ei hyökkää itseään isompia eläimiä kohti, mutta saattaa puolustautua uhkaa vastaan. _