1. yle.fi
  2. Uutiset

Tekeekö suomalainen supersankari Rendel läpimurron Cannesissa? Ohjaaja: "Tavoitteena saada nimet paperiin"

Supersankarielokuva Rendel esitetään kansainvälisille ostajille Cannesin filmijuhlien yhteydessä 17. toukokuuta. Suomen ensi-ilta on syyskuussa.

elokuvat
Kris Gummeruksen esittämän supersankarin esikuva on selvästi Batman.
Kris Gummeruksen esittämän supersankarin esikuva on selvästi Batman.Juuli Aschan

Mustanpuhuvan supersankari Rendelin tie valkokankaalle oli pitkä. Jesse Haaja piirsi hahmon paperille jo 15-vuotiaana, mutta ajatus elokuvasta syntyi vasta mainostoimistoyrittäjänä Mikkelissä.

Elokuva valmistui viime syksynä pari vuotta kestäneen käsikirjoitus- ja kuvausrupeaman jälkeen. Ensi-iltaa päätettiin kuitenkin siirtää, ensin keväälle, sitten tulevaan syksyyn, koska markkinointi vaatii omat ponnistelunsa.

Ohjaaja Jesse Haaja on helpottunut, että ensi-ilta on vihdoin lyöty lukkoon.

– Se vei niskasta ison pökäleen pois. Tässä on joutunut pitämään suunsa kiinni pitkään ja haistelemaan ympäriltään, että tietty epäusko on jo tullut, että noinkohan se valmistuu. Nyt tuntuu, että tuolla se maali häämöttää, Haaja sanoo.

Rendeliä markkinoidaan Cannesissa jo kolmatta kertaa

Pitkään Rendeliä myytiin ulkomaisille ostajille pariminuuttisilla trailereilla, mutta helmikuussa Berliinin elokuvajuhlilla kutsuvierasyleisö näki elokuvasta pitkän version. Elokuvateatteriversion ensimmäinen esitys on Cannesin filmijuhlien yhteydessä Marché du Film -messuilla, alan ammattilaisten rajatulle joukolle sekin.

– Me tiedetään jo, että elokuvalle on laajalti kysyntää. Tällä pystytään ehkä saamaan nimet paperiin, että minne elokuva menee ja miten laajasti, kertoo Jesse Haaja tavoitteista.

Tämä on kolmas kerta, kun Rendeliä markkinoidaan Cannesissa. Vuonna 2015 elokuvan konsepti oli vielä hakusessa (siirryt toiseen palveluun) ja kotimatkalla käsikirjoitus lensi roskikseen.

Rendelia on kuvattu jo useita viikkoja.
Juuli Aschan

Vuotta myöhemmin kuvauksen oli saatu päätökseen ja Cannesissa tehtiin tärkeä sopimus elokuvan levitysoikeuksista. Kanadalainen myyntiagentuuri Raven Banner osti Rendelin oikeudet koko maailmaan Pohjoismaita lukuunottamatta.

Käytännössä yhtiö myy elokuvaa paikallisille jakelijoille ja tilittää rahat Suomeen, jos jakelijoita löytyy. Haajan mukaan Raven Banner on tehnyt hyvää työtä. Kiinnostuneita ostajia näyttäisi olevan.

Esikoiselokuvalla kansainvälisiin piireihin

Ennen Rendeliä Jesse Haajalla ei ollut mitään kokemusta elokuvanteosta, mutta esikoisohjauksensa myötä hän on onnistunut uimaan piireihin. Haajan mukaan hänestä kiinnostuttiin ohjaajana heti viimevuotisen Cannesin reissun jälkeen.

– Yhteydenottoja on tullut paljon. Managerointi tuli peliin viime syys-lokakuussa. Siellä on tehty työtä ja esitetty mun tavaraa eteenpäin. Tottakai olen konseptoinut sinne paljon elokuvia, joten melkoinen määrä keskusteluja on käyty ja paljon on niiden takia reissattukin, Haaja kertoo.

Ohjaajan managerointia hoitaa Los Angelesissa toimiva Zero Gravity Management, jonka listoilta löytyvät myös ohjaajat Aku Louhimies ja Selma Vilhunen.

Amerikassa me suomalaiset ohjaajat ollaan aika eksoottisia.

Jesse Haaja

Haajan mukaan elokuvamaailmassa tekee vaikutuksen se, että hän on ohjannut supersankarielokuvan 1,3 miljoonan euron budjetilla. Myös elokuvan luontevuutta ja visuaalisuutta kiitellään.

– Amerikassa me suomalaiset ohjaajat ollaan aika eksoottisia, ja kaikki ideat, jotka tulevat heidän kuplansa ulkopuolelta ovat vau-juttuja, Jesse Haaja kuvaa.

Vuonna 2018 ensi-iltansa saa Violent Starr -avaruusrymistely, jonka krediiteissä Haaja nimetään vastaavaksi tuottajaksi. Ohjaajan mukaan hän oli lähinnä auttamassa elokuvan käynnistämisessä ja on hoitanut taustalla käytännön asioita. Elokuvan pääosassa nähdään Haajan tyttöystävä, australialainen Bianca Bradley, joka kuuluu myös Rendelin näyttelijäkaartiin.

Jesse Haaja Mikkelin torilla.
Esa Huuhko / Yle

Rendel heitti ohjaajan vuoristorataan

Uusista kansainvälisistä kuvioista huolimatta Jesse Haaja aikoo tulevaisuudessakin asua siellä, missä hänen lapsensa on. Ohjaaja haluaa jatkaa myös mainostoimistonsa pyörittämistä.

– Iso kuva, jota yritän tässä rakentaa on, että elokuva parin vuoden välein ja siinä välissä voi keskittyä normaaliin arkeen. Yritän koko ajan keksiä keinoja, miten saan yhdistettyä nämä kaikki. Päässäni se näyttää yllättävän selkeältä, mutta se vaatii paljon työtä. Tässä on paljon korjailtavaa viimeisen parin vuoden ajalta.

Kävin hyvin vaikoissa paikoissa, mutta sieltä sitä pikku hiljaa noustaan.

Jesse Haaja

Rendelin tekoprosessista muodostui Haajalle melkoinen vuoristorata. Ohjaaja sanoo hukanneensa itsensä matkalla.

– Kävin hyvin vaikoissa paikoissa, mutta sieltä sitä pikku hiljaa noustaan. Mielestäni Martti Syrjä sanoi hienosti Eput-elokuvassa, että joutui puristamaan itsensä niin pienestä raosta läpi, ettei sieltä enää sama kaveri pihalle tullut. Kyllä mulla on sama fiilis itselläni, Jesse Haaja sanoo.

Lue seuraavaksi