Teetkö verottomia ostoksia verkossa? Et tee enää tulevaisuudessa

Kaikki verottomat verkkokauppaostokset jäävät historiaan, jos EU:n uusi direktiivi menee läpi. Myös Ahvenanmaan asema verottoman verkkokaupan postittajana murenisi.

verkkokauppa
Paketti Postin lajittelukeskuksessa.
Verkkokauppa lisää ostoksia EU:n veroalueen ulkopuolelta. Pieniä ostoksia niin kutsutuista kolmansista maista ei veroteta lainkaan.Yle

EU:n veroalueen ulkopuolelta tulevat pienet ostokset ovat olleet tähän saakka verottomia, koska niistä lankeava vero jää alle viiden euron.

Verottamisen hallinnointi olisi kalliimpaa kuin siitä saatu hyöty. Nyt verotus on automaation ja digitalisaation ansiosta tullut helpommaksi.

Verkkokaupan yleistyessä tilannetta on alettu pitää epäreiluna – EU:n yritykset ovat huonommassa asemassa kuin veroalueen ulkopuoliset yritykset, jotka voivat myydä EU-alueelle tavaroita tai palveluita arvonlisäverotta.

Esimerkiksi eurooppalaiset kivijalkakirjakauppiaat ovat purnanneet, koska verkosta on voinut tilata verottomia kirjoja muualta maailmassa. Jotkut kirjakauppiaat välttävät verot tuomalla kirjoja Ahvenanmaan kautta.

Muutkin Suomessa toimivat yritykset ovat hyödyntäneet alle 22 euron arvoisten tuotteiden verovapautta kierrättämällä tuotteita ensin Ahvenanmaalla. Mediatalot taas käyttävät lähetyksiään Norjassa välttyäkseen veron maksulta.

Uudistuksen suurimmat hyötyjät ovat pk-yritykset

Nyt EU-komissio ehdottaa viiden euron veron alarajaa poistettavaksi kokonaan.

Näin Ahvenanmaan veroton pakettiralli loppuisi. Myöskään esimerkiksi Kiinasta, Amazonista tai eBaystä ei voisi enää tilata verottomia tuotteita.

– Nykyjärjestelmästä kärsivät ennen kaikkea pienet ja keskikokoiset yritykset, jotka yrittävät kilpailla verottomien tuotteiden kanssa, EU-komission tulli- ja vero-osaston pääjohtaja Stephen Quest sanoo.

EU-komission tulli- ja veropääosaston pääjohtaja Stephen Quest.
EU-komissin vero- ja tullipääosaston pääjohtaja Stephen Quest vieraili perjantaina Suomessa.Yle

Hänen mukaansa EU-maihin tuodaan verottomasti lähinnä elektroniikkatuotteita, ruokaa ja vaatteita.

– Verotuksen porsaanreikiä käytetään hyväksi kaikilla aloilla. Nyt uuden verodirektiivin kohteena ovat yritykset, jotka eivät maksa reilua osuuttaan, Quest sanoo.

Tilausten hinnat nousevat

Kun lähetyksiä aletaan verottaa, tilaajat maksavat hinnan päälle tulevan veron. Esimerkiksi 20 euron ostokseen tulisi liki viiden euron korotus.

Pienten lähetysten verovapaus aiheuttaa kuitenkin jäsenvaltioille verotulojen menetyksiä.

– Kuluttaja hyötyy verottomuudesta lyhyellä aikavälillä, mutta pitkällä aikavälillä hän jää tappiolle. Yhteiskunta ei saa verotuloja, joita tarvitaan julkisten palvelujen, sairaaloiden ja koulujen maksamiseen.

Questin mukaan EU-maat saaavatkin noin seitsemän miljardin euron verotulot, kun pikkuostoksetkin pannaan verolle. EU-maihin tulee noin 150 miljoonaa verottamatonta pientä pakettia vuosittain.

Lue myös:

Tullin pääjohtaja nettiostosten verovapauden poistamisesta: Verottajalle Tullin kautta lisää rahaa 20 miljoonaa euroa

Pikkupakettien veroedun menettäminen olisi ankara isku Ahvenanmaalle