Palkitulle inarilaisädille hoito-, sijais- ja omat lapset ovat olleet samanvertaisia: ”Ne ovat tavallaan olleet minun kaikki”

Perhepäivähoitaja Lahja Lehtola on yksi Tasavallan presidentin äitienpäivämitalin saajista tänä vuonna.

äitienpäivä
Lahja Lehtola, Inari.
Lahja Lehtolalla porojen hoitaminen on päivittäistä askaretta nyt eläkepäivillä.Sirkku Savusalo / Yle

Lahja Lehtola vastaa puhelimeen kesken porojen ruokinnan Inarin pohjoispuolella Kaamasen kylässä. Porotilan emäntä lähtee lähes päivittäin aamusella ruokkimaan poroja ja palaa puolenpäivän aikoihin. Hankitalvi on vaikeuttanut porojen ruoan etsintää ja ne ovat tarvinneet paljon lisäruokaa.

Tällä hetkellä porot ovat tärkeä osa Lahja Lehtolan päivärytmiä: nämä Lillukat, Sukkajalat ja niiden vasat. Mutta sydämenasia ovat olleet myös kaikki lapset, joita hän on elämänsä varrella hoitanut.

Itse asiassa Lahja Lehtolan elämä on ollut täynnä lapsia. Omat viisi lasta, perhepäivähoitolaiset ja sijaislapset ovat kaikki olleet hänelle samanvertaisia.

– Ne ovat tavallaan olleet minun kaikki, Lahja Lehtola toteaa.

Äiti itki kampurajalkaa

Lahja Lehtola on omaa sukuaan Sieppi. Hän syntyi 11. päivä maaliskuuta 1949 Inarin terveystalolla, rakennuksessa, joka purettiin kulttuurikeskus Sajoksen alta joitakin vuosia sitten.

– Äiti oli itkenyt, että kun tyttölapsella on tuommoinen kampurajalka niin kätilö oli sanonut, että aletaanko hommaamaan Helsingistä hoitoa. Ja niin äiti vei minut Helsinkiin ja kun palasin kotiin, oli pikkusiskokin syntynyt sillä välin. Meillä on ikäeroa tasan 11 kuukautta.

– Olosuhteisiin nähden hyvin on porkannu menemään, Lahja Lehtola vastaa kysymykseen, miten jalka on kaikki nämä vuosikymmenen pelannut.

Koti kolmelle sijaislapselle

Lahja Lehtola on aina hoitanut lapsia ja tehnyt monia muitakin töitä jo nuoresta lähtien. Hän työskenteli perhepäivähoitajana 30 vuotta, ensin yksityisenä perhepäivähoitajana ja sitten Inarin kunnan palveluksessa.

Kun kotona oli enää nuorimmainen Raisa ja yksi hoitolapsi, heräsi perheessä ajatus kodin tarjoamisesta myös sijaislapsille.

– Leikkikavereita kaipaava Raisa sanoi, että hommatkaa tänne lapsia, teidän vanhusten kanssahan tulee hulluksi. Ja siitä se sitten lähti.

– Kaksi sisarusta tuli ensin ja myöhemmin vielä poika.

– Hyvä oli näin ja vieläkin pitävät yhteyttä. Niin hoitolapset kuin sijaislapsetkin.

Kertomista ei pidä pelätä

Lahja Lehtola pitää itseään vähän vanhanaikaisena kasvattajana.

– Kotiin on pitänyt tulla silloin, kun on sovittu ja sitä ruokaa syödään, mitä on laitettu. Ja samoja asioita, mitä kotona olen oppinut, olen myös lapsille opettanut: rehellinen pitää olla eikä tarvitse pelätä asioiden kertomista kotona.

– Tärkeitä ne ovat kaikki nämä pienet ihmiset olleet minulle.

Ja vaikka eläkeläisen päivät kuluvat poroja hoidellen ovat lapset edelleenkin Lahjan sydäntä lähellä.

– Pojan lapset tulevat isänsä luo joka toinen viikko. Inarissa asuu yksi tytär perheineen, toiset lapsenlapset ovat Rovaniemellä. Puhelimella pidetään yhteyttä kauempana oleviin.

Lahja nostelee Kaamasessa heinäpaaleja poroille. Ensi viikonloppuna näitä Lillukoita ja Sukkajalkoja hoitavat muut, kun Lahja lähtee vastaanottamaan äitienpäivämitalia presidentiltä. Äitienpäivänä tasavallan presidentti Sauli Niinistö palkitsee 33 suomalaista äitiä merkittävästä työstä kasvattajina. Mukaan pääkaupunkiin lähtevät tueksi Lahjan mies Sakari ja vanhin tytär.