Suomen perustulokokeilu saanut valtavasti huomiota maailmalla – Kela: "Olemme antaneet kymmeniä, varmaan satakin haastattelua"

Kelan muutosjohtaja Marjukka Turunen sanoo, että tammikuussa alkaneesta kokeilusta ei ole vielä saatavilla virallisia tuloksia.

Perustulokokeilu
Kuvakaappaus sueddeutsche.de -nettisivuilta aiheesta, joka käsittelee Kelan perustulokokeilua esimerkkinään Juha Järvinen.
Kuvakaappaus sueddeutsche.de -nettisivuilta aiheesta, joka käsittelee Kelan perustulokokeilua esimerkkinään Juha Järvinen. sueddeutsche.de

Suomessa käynnissä oleva perustulokokeilu on herättänyt paljon kiinnostusta ulkomailla.

Yle kertoi noin kuukausi sitten jurvalaisen Juha Järvisen antaneen kasvot Suomen perustulokokeilulle maailman mediassa. Viisi vuotta työttömänä olleesta Järvisestä on muodostunut perustulokokeilun myötä suorastaan kansainvälinen mediapersoona.

Nimenomaan ulkomainen media on ollut erityisen kiinnostunut.

Marjukka Turunen

Järvinen ei ole kuitenkaan ainoa, joka on joutunut kansainvälisen median pyröritykseen. Myös perustulokokeilun käytännöstä vastaava Kelan muutosjohtaja Marjukka Turunen kertoo antaneensa kokeilusta kymmeniä haastatteluja.

– Olemme kyllä olleet aikamoisessa pyörityksessä. Olemme antaneet kymmeniä, varmaan satakin haastattelua. Nimenomaan ulkomainen media on ollut erityisen kiinnostunut, Turunen sanoo.

Kiinnostusta on tullut esimerkiksi Euroopan maista, Yhdysvalloista, Koreasta ja Japanista.

Tuloksia vasta ensi vuoden lopulla

Esimerkiksi Business Insider (siirryt toiseen palveluun) ja Independent (siirryt toiseen palveluun) ovat hiljattain kertoneet, että kokeilun ansiosta osallistujien stressitasot ovat jo laskeneet. Turunen kuitenkin korostaa, että tammikuussa alkaneesta kokeilusta ei ole vielä saatavilla virallisia tuloksia.

– Meillä ei ole mitään muuta kuin tuntumia siitä, mikä tilanne tällä hetkellä on, Turunen sanoo.

Kokeilun osallistujat halutaan jättää rauhaan koko kokeilun eli kahden vuoden ajaksi, jotta tulokset eivät "saastu" eli vääristy.

– Me emme saa vaikuttaa asiakkaiden elämään raportoimalla tästä tilanteesta tai muutoin ja analysoimalla sitä kesken kaiken.

Moni tuntunut olevan innoissaan

Perustulokokeilun tarkoitus on selvittää, onnistuttaisiinko perustulon avulla poistamaan kannustinloukkuja ja vauhdittamaan taloutta. Kokeiluun valitut työttömät saavat 560 euroa perustuloa kuussa. Perustulon maksaminen jatkuu, vaikka töitä löytyisi.

Turusen mukaan kokeilun alkuvaiheessa Kelaan tuli asiaan liittyen noin 50–100 puhelua päivässä. Soittajat halusivat tietää, voivatko he todella perustaa oman yrityksen, ottaa töitä vastaan tai aloittaa opiskelun menettämättä perustuloaan.

– Sitä kautta tuli sellainen tuntuma, että aika moni heistä oli innoissaan tästä mekanismista ja tästä kokeilusta, Turunen kertoo.

Perustulokokeilun tulokset analysoidaan kokeilun lopussa ensi vuoden lopulla.