1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jäteveden käsittely

Jätevettä puhdistetaan jätteellä – uudelle järjestelmälle liikeideakisan pääpalkinto

Joensuun Tiedepuiston Start Me Up -kilpailun 15 000 euron pääpalkinnon on voittanut kiertotalouteen perehtynyt joensuulais-lappeenrantalainen Apila Group Oy.

jäteveden käsittely
Apila Groupin Mervi Matilainen ja Pirjo Rinnepelto voittivat Joensuun Tiedepuiston liikeideakilpailun.
Apila Groupin Mervi Matilainen (vas.) ja Pirjo Rinnepelto ovat kehittäneet järjestelmän, jossa jätteellä puhdistetaan jätevedestä haitallisia metalleja.Jouki Väinämö / Yle

Joensuun Tiedepuiston liikeideakilpailun henki on, että palkittavan innovaation pitää olla toteutettavissa. Liiketoiminnalla on oltava myös kasvun mahdollisuudet.

Lisäksi oletetaan, että liikeidea ratkaisee jonkin olemassa olevan ongelman. Apila Group Oy:n toimitusjohtaja, tohtori Mervi Matilainen kertoo, että heidän innovaationsa ratkaisee vähintäänkin kaksi ongelmaa.

– Kehittämällämme materiaalilla pystytään puhdistamaan jätevesistä haitallisia metalleja. Samalla siihen käytetään jätettä.

Apila Groupin järjestelmä puhdistaa vedestä esimerkiksi nikkeliä, myrkyllistä kadmiumia, sinkkiä, lyijyä ja rautaa.

Pitkän työn tulos

Tohtori Matilainen kertoo, että innovaatio oli pitkällisen ja uutteran työn tulos.

– Tässä kulminoituu vuosien työ, mitä me on Apilassa tehty. Tunnemme paljon toimijoita kiertotaloudessa. Niitä joilla on ongelma sen sivuvirran kanssa ja niitä, joilla on tarve puhdistaa jotakin.

Lopulta vastaan tuli kierrätysmateriaali – jonka Apila Groupin väki pitää salassa – ja jätevesi, jossa oli metalleja.

– Ja tuli se ajatus, että entäpä jos. Koska meillä on kemian taustaa, pystyimme ajattelemaan, että pintoja voidaan käsitellä erilaisilla tekniikoilla. Sitten tehtiin vähän kirjallisuustutkimusta. Ja minä tykkään mennä heti laboratorioon kokeilemaan.

Ja kas kummaa: kokeissa tuli 90 prosentin reduktio. Siis kun vedessä oli sinkkiä, niin 90 prosenttia siitä saatiin ensimmäisessä kokeessa jo otettua talteen.

Miljardien markkinat

Yrityksen ensimmäinen tehdasmittakaavan pilottikoe käynnistyy syksyllä. Jos kaikki menee suunnitellusti, materiaalin pitäisi olla markkinoilla jo ensi keväänä.

Apila Groupin kierrätysmateriaalista kehittämällä päästöttömällä ja edullisella puhdistusjärjestelmällä voidaan korvata aktiivihiiltä ja ioninvaihtohartsia.

Maailmanmarkkinat ovat valtaisat. Aktiivihiiltä myydään muutaman vuoden kuluttua noin viidellä miljardilla eurolla.

Kehittämällämme materiaalilla pystytään puhdistamaan jätevesistä haitallisia metalleja.

Mervi Matilainen

15 000 euron rahapalkinnon lisäksi Apila Group Oy sai toimitilat Joensuun Tiedepuistosta vuodeksi ja lakipalveluita 1 500 eurolla.

Jo 16. kertaa järjestetyn Joensuun Tiedepuiston liikeideakilpailun palkintosumma oli yhteensä 42 000 euroa.

Kisaan tuli yli 180 ideaa, joista palkittiin 12.

Palkittujen joukossa olivat muun muassa Brandpa Oy:n markkinoinnin pankki, Mfibrils Oy:n puukuitulietteesta kehittämä pölyn sidonta-aine ja Itä-Suomen yliopiston tutkijan Carme Plumed-Ferrerin kvinoa-ruokakasviin perustuva superfood-idea.

Lue seuraavaksi