Hyppää sisältöön

Hallintarekisteri repii perussuomalaisia: Vastustajia uhataan ryhmästä erottamisella

Perussuomalaisten poliisikansanedustaja Veera Ruoho aikoo äänestää hallintarekisteriä vastaan, koska sanoo olevansa "freedom fighter", vapaustaistelija.

Veera Ruoho Kuva: Jouni Immonen / Yle

Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on käynnissä repivä riita hallintarekisteristä. Ryhmän neljä poliisikansanedustajaa vastustaa hallintarekisteröinnin sallimista ulkomailla, koska he uskovat että laki mahdollistaa rikollisesti hankitun omaisuuden piilottamisen ja veronkierron.

Ylen tietojen mukaan perussuomalaisten eduskuntaryhmän jäsenten keskinäisissä keskusteluissa on uhattu hallintarekisterilain vastustajia eduskuntaryhmästä erottamisella.

Rangaistusjärjestelmä toimii niin, että ensin annetaan huomautus ja sitten varoitus. Jos tämäkään ei auta, seuraava askel on ryhmästä erottaminen.

Kansanedustaja ja perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas Veera Ruoho (ps.) aikoo äänestää hallintarekisteriä vastaan. Potkut eduskuntaryhmästä eivät pelota.

– Kyllä aion painaa punaista nappia.  Täytyy ihme tapahtua, että pystyn hyväksymään hallituksen esityksen. 

Ruoho perustelee päätöstään sillä, että hän on identiteetiltään poliisi, eikä hän ole tullut eduskuntaan edistämään veronkiertoa. 

Olen tälläinen freedom fighter, sellaisena minut opittiin tuntemaan Afrikassa poliisitehtävissä. Olen valmis kantamaan seuraukset

Kansanedustaja Veera Ruoho, ps.

.

– Olen tällainen freedom fighter (vapaustaistelija), sellaisena minut opittiin tuntemaan Afrikassa poliisitehtävissä. Olen valmis kantamaan seuraukset.

Rangaistuksia on Ylen tietojen mukaan tulossa myös, jos perussuomalaisten kansanedustaja äänestää hallintarekisteriäänestyksessä tyhjää.

Raatikaisen irtiotto tuli yllätyksenä

Torstaiaamuna poliisikansanedustaja Mika Raatikainen kertoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että hänelle eivät perussuomalaisten sopimat kiristykset riitä. Hän on ilmoittanut jo aiemmin, että aikoo äänestää hallintorekisteriä vastaan.

– Tämä laki on yhtä surullinen kuin orpopojan valssi. Jos joku piilottaa omaisuutta ja hän jää kiinni niin ei siinä paljon verokiritykset auta. Mikä on rangaistus, hallinnon veronkorotus 50 prosenttia? Ei tule rikosseuraamuksia, Raatikainen sanoi Ykkösaamussa

Tällaiset irtiotot hallituksen linjasta eivät ole jääneet eduskuntaryhmässä huomaamatta. Hallintarekisteriä ovat vastustaneet avoimesti myös poliisikansanedustajat Tom Packalén ja Kari Kulmala.

Tom Packalén ei päässyt keskiviikkona kokoukseen, koska hän oli työmatkalla Norjassa. Kanta oli kuitenkin pysynyt ennallaan.

– Emme voi sallia lakia, joka sallii veronkierron, Packalén sanoo.

Ruuvausta vielä tulossa

Hallintarekisteristä piti äänestää eduskunnassa perjantaina, mutta eduskunta päätti siirtää hallintarekisterin myöhään keskiviikkoiltana pöydälle. Keskustelua jatketaan näillä näkymin eduskunnassa tiistaina.   

Perussuomalaiset kääntyi talousvaliokunnassa hallintarekisterin kannalle sillä ehdolla, että lähdeveroa korotetaan, jos ei vapaaehtoisesti kerro omistuksistaan verottajalle.

Tiistaina perussuomalaisten eduskuntaryhmä otti vielä aikalisän. Kompromissi hallituspuolueiden kesken löytyi. Sen mukaan 60 prosentin lähdeveron sijasta tulisi 50 prosentin ennakonpidätys osinkotuloille, joita maksetaan suomalaisille nimettömänä ulkomailta.

Käytännössä hallitus on nyt perussuomalaisten ruuvipenkissä, eli sen on hyväksyttävä perussuomalaisten ehdottamat muutokset tai laki kaatuu.

Juttua korjattu 12.5. klo 13.20. Jutussa kerrottiin alun perin, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä on uhannut hallintarekisterin vastustajia erottamisella. Sen sijaan Ylen tietojen mukaan perussuomalaisten eduskuntaryhmän jäsenten keskinäisissä keskusteluissa on uhattu hallintarekisterilain vastustajia eduskuntaryhmästä erottamisella