1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Harvinaiset linnut houkuttelivat satoja lintuharrastajia Turun Hirvensaloon

Friskalanlahdella on bongattu harvinaiset mustapäätasku ja rantakurvi.

linnut
Lintuharvinaisuudet ovat tuoneet parin päivän aikana paikalle jopa parisataa harrastajaa, kertovat bongarit.
Eino Kossila / Yle

TurkuHirvensalossa Friskalanlahden lintutornin ympäristössä on viime päivinä käynyt jopa parisataa lintuharrastajaa, kertovat alueelta tavoitetut lintubongarit.

Erityisesti noin 12 sentin pituinen mustapäätasku kiinnostaa harrastajia, sillä havaintoja tehdään Suomessa vain noin kerran vuodessa. Suomen lintuatlaksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) laji on maassamme harvalukuinen, joskin vuosittainen harhailija.

Lintuharvinaisuuksia on tullut useampana päivänä kuvaamaan myös biologian opettaja ja lintuharrastaja Tom Lindroos. Hän kertoo mustapäätaskun olevan tyypillinen Etelä-Euroopan lintu.

– Kyseessä on aivan talitiaisen kokoinen pikkulintu, joten se piiloutuu helposti tuonne heinikon sekaan, Lindroos kertoo.

Toinen harvinaisuuksista on rantakurvi. Se on kahlaajalaji, joita pesii Suomessa muutamia pareja (siirryt toiseen palveluun) Oulun ja Kemin seudulla. Kanta on viime vuosina taantunut huomattavasti. Rantakurvin erottaa muista kahlaajista sen ylöspäin kaareva nokka.

Kylmä kevät on hidastanut muuttoa

Lintuharrastajien mukaan erikoisen viileä kevätsää on koitunut monen muuttolinnun kohtaloksi. Niiden on ollut vaikeaa löytää ravintoa. Myös kylmyys haittaa lintujen elämää. Kevätmuutto on ollut pysähdyksissä ainakin viikon verran.

– Se voi hyvinkin olla se syy, miksi nämä linnut täällä nyt ovat. Ainakin tuo rantakurvi on aivan varmasti pudonnut alas kylmässä säässä, Tom Lindroos kertoo.

Lue seuraavaksi