1. yle.fi
  2. Uutiset

Kyminlinnan muurit takaavat työrauhan – uusi kotimainen elokuva punavangeista kuvataan Kotkassa

Suomen hauskin mies -elokuvan pääsosassa nähdään Martti Suosalo.

elokuvat
Tuntematon sotilas -elokuvan kuvaukset.
Tuntematon sotilas elokuvan kuvauksissa.Suvi Vesalainen / Yle

Kotkan seudulla kuvataan loppukesästä uusi kotimainen epookkielokuva.

Tositapahtumiin pohjaava Suomen hauskin mies sijoittuu vankileirille. Uuden oikeudenkäynnin toivossa kuolemaan tuomitut punavangit valmistavat huvinäytelmän.

– Elokuvassa työväenteatterilaiset joutuvat vankileirillä näyttelemään henkensä pitimiksi. Leirin suomalainen johtaja lupaa heille mahdollisuuden uuteen oikeudenkäyntiin, mikäli he onnistuvat luomaan näytelmän, joka viihdyttää leirille saapuvaa saksalaista komentajaa, kertoo tuottaja Klaus Heydeman tuotantoyhtiö Inland Film Companysta.

Elokuvan pääosassa Suomen hauskimpana miehenä nähdään Martti Suosalo. Elokuvan ohjaa Heikki Kujanpää.

Elokuvan tarina ei sijoitu Kotkan alueelle, mutta seutu veti pisimmän korren kilpailussa elokuvatuotannoista.

– Kyminlinna tarjosi sellaisen arkkitehtoonisen ratkaisun, mitä etsitiin; muurit ja linnoituksen. Etsimme kuvauspaikkoja myös esimerkiksi Suomenlinnasta, mutta se on täynnä turisteja, ja toisaalta saareen on kaluston kanssa hankalampi mennä, Heydeman kertoo.

Elokuvaa kuvataan heinäkuun lopulta elokuun loppuun. Kyminlinnan lisäksi kuvauspaikkoja on löytynyt muun muassa Haminan varuskunta-alueelta.

– Historiallisiin kohteisiin on helpompi saada pääsy täällä kuin esimerkiksi juuri Suomenlinnassa. Toisaalta tuotantoryhmä saa esimerkiksi Kyminlinnan käyttöönsä ilmaiseksi. Kuvauspaikoilla ei tehdä bisnestä, Kaakon elokuvakomission tuottaja Sami Ristiniemi sanoo.

Elokuva on saanut myös juhlavuoden Suomi100 -erityisprojektistatuksen. Elokuva nähdään valkokankailla ensi vuoden alussa. Tarina nähdään saman ohjaajan ja pääosanesittäjän tekemänä myös näytelmänä Helsingin kaupunginteatterissa kuluvan vuoden lopulla.

Tuotannot tuovat rahaa, mutta myös hyvää fiilistä

Paikallista apua elokuvatuotantojen työryhmät saavat Kaakon elokuvakomissiolta. Komission tuottaja Sami Ristiniemi laskee, että yksi kuvauspäivä jättää alueelle pyöreästi noin 10 000 euroa.

Suomen hauskin mies -elokuvan tiimoilta Kotkan seudulle odotetaan kaikkiaan noin 70 hengen tuotantoryhmää, jotka majoittuvat alueella kuukauden päivät. Lisäksi euroja jää esimerkiksi catering-yrityksille, rautakaupoille, kuljetusyrittäjille ja puutavarantoimittajille. Tuotantoon etsitään myös paikallisia tuotantoassistentteja töihin.

– Sorrun usein puhumaan rahasta, mutta tärkeää on myös hyvä fiilis ja palaute, kuinka on kiva juttu, että tällaisia tuotantoja täällä meillä on. On se henkinen puoli, ja tieto siitä, että me olemme kiinnostava alue, Ristiniemi sanoo.

Suomen hauskin mies -elokuvan kuvauspaikkoja, lavasteita ja tarpeistoa rakennetaan heinäkuussa. Tuottaja Ristiniemen tietoon tuotanto tuli jo kaksi vuotta sitten.

– Kuvauspaikat oli katsottuna jo viime kesänä, mutta kun kaikkea ei saatu kasaan, tähdättiinkin tulevaan kesään. On normaalia alalla, että tuotannot siirtyvät.

Elokuvaan tullaan etsimään myös paikallisia avustajia.

Tilauskirjat täynnä

Elokuvakomission työtä on houkutella elokuvatuotantoja omalle seudulle. Suomessa alueellisia komissioita on viisi, jotka yhdessä muodostavat Suomen elokuvakomission.

– Seuraamme, mitkä elokuvat ovat saamassa käsikirjoitustukea. Luemme käsikirjoituksia ja mietimme, mihin tapahtumapaikat voisit meidän seudullamme laittaa. Sitten on soiteltu perään, Ristiniemi kertoo.

Kaakon elokuvakomissio on toiminut reilut kaksi vuotta.

– Kyselyjä tulee nyt jo paljon, eikä enää tarvitse niin paljoa rummuttaa täältä käsin. Voi sanoa, että tilauskirjat ovat täynnä, Ristiniemi sanoo.

Alustavasti Ristiniemen tiedossa on toinen tuotanto, jota kuvattaisiin Kotkan seudulla loppuvuodesta. Senkin kuvauspaikkoja on käyty katsomassa jo vuosi sitten keväällä.

Elokuvakomissio tuli jäädäkseen

Kaakon elokuvakomissio perustettiin Kymenlaakson liiton myöntämällä EU:n aluekehitysrahaston hankerahalla. Hanke päättyi vuoden 2016 lopussa.

Keväällä Etelä-Kymenlaakson kunnat myönsivät rahoitusta komission toiminnan jatkamiseen.

Kaakon elokuvakomission toistaiseksi merkittävin saavutus on Aku Louhimiehen ohjaaman Tuntematon Sotilas -elokuvan kuvauksien saaminen seudulle. Elokuvaa kuvattiin osin Virolahden ja Haminan seudulla, sekä muun muassa Kouvolassa Vekaranjärvellä. Studiokohtaukset kuvattiin Kotkassa Hovinsaarella.

Viime vuonna Kotkassa kuvattiin myös Paula Norosen lastenkirjoihin pohjaavaa Supermarsu-elokuvaa, sekä Kotkaan sijoittuvaa kymmenosaista rikossarjaa Aallonmurtaja, joka nähdään myöhemmin MTV:n ohjelmistossa.

Aina ei kuitenkaan nappaa. Esimerkiksi saksalais-suomalainen lastenelokuva, jossa Suomi kuvataan lasten unelmamaana, kuvataan tänä kesänä Kokkolassa.

Lue seuraavaksi