Intia harkitsee muslimien helpon avioeron poistamista – nyt muslimimiehet voivat erota sanomalla "avioero" kolmasti

"Talaq, talaq, talaq". Enempää ei tarvita, eikä sanoja ole pakko edes sanoa vaimon kuullen, Facebook tai tekstiviesti riittävät. Monen intialaisnaisen mielestä käytäntö on nyt kumottava.

Intia
intialainen muslimimorsian
Intian muslimivähemmistöön kuuluva morsian, Kashmira Khatoon. Intian muslimeilla on omat säädöksensä avioliittoa ja eroa koskien, ja nyt korkein oikeus harkitsee säädösten yhtenäistämistä.Piyal Adhikary / EPA

Intian korkein oikeus alkaa tänään torstaina käsitellä sitä, onko muslimimiesten helppo avioero sopusoinnussa perustuslain kanssa.

Kyse on paitsi ihmisoikeuksista, myös politiikasta: valtaa pitävä hindunationalistinen Intian kansanpuolue, Bharatiya Janata, haluaa muuttaa muslimien avioerosäädökset. Hallituksen mielestä käytäntö rikkoo perustuslakia ja sukupuolten tasa-arvoa vastaan.

Asiasta päättää viisi tuomaria, kukin eri uskontokunnasta. Heidän eteensä on tuotu useita vetoomuksia naisten oikeuksia ajavilta järjestöiltä sekä musliminaisilta. Kuulemiset päättyvät 19. toukokuuta ja päätöstä odotetaan lähiviikkoina.

Shayara Bano sai mieheltään erokirjeen

Yksi korkeimpaan oikeuteen vedonneista naisista on Shayara Bano, 35-vuotias kahden lapsen äiti.

BBC:n haastattelema (siirryt toiseen palveluun) Bano kertoi, että hän oli lokakuussa 2015 käymässä vanhempien luonaan Uttarakhandissa hoidattaakseen sairauttaan, kun sai mieheltään kirjeen, jossa hän ilmoitti avioerosta.

Pariskunta oli ollut naimisissa 15 vuotta ja heillä oli kaksi lasta.

Bano yritti tavoittaa Allahabadissa asuvaa miestään neuvotellakseen tilanteesta, mutta mies oli muuttanut puhelunnumeroaan. Huoli miehen hoteisiin jääneistä lapsista on valtava.

Eri uskontokunnilla omat avioliittosäädöksensä

Intiassa elää maailman kolmanneksi suurin muslimiväestö, vaikka maa monasti mielletäänkin hinduvaltioksi. Runsaat 14 prosenttia väestöstä eli 172 (siirryt toiseen palveluun) miljoonaa intialaista on uskonnoltaan islamilaisia.

Vähemmistön perheasioita, perintökysymyksiä ja uskonnollisia lahjoituksia koskee oma lakinsa, joka säädettiin jo Britannian hallinnon vuonna 1937. Musliminaisten oikeudesta avioeroon säädettiin vuonna 1939. Vastaavasti myös muiden uskontokuntien avioliitoista ja perintöasioista on säädetty omia lakeja.

Pyrkimyksiä yhtenäistää lakeja on vastustettu (siirryt toiseen palveluun), ne on koettu uhaksi uskonnolle ja kulttuurille. Lait pohjautuvat tulkintaan, että valtio on sekulaari, eikä puutu yksilöiden suhteisiin, kuten avioliittoihin, jotka jäävät uskontokuntien päätäntävaltaan.

uslimimiesten mielenosoitus avioliittolainsäädännön yhtenäistämistä vastaan.
Muslimijärjestön miehet osoittivat lokakuussa mieltään Mumbaissa avioerosäädösten yhtenäistämistä vastaan.Divyakant Solanki / EPA

Monessa muussa islamilaisessa maassa – kuten Intian naapurimaissa Pakistanissa ja Bangladeshissa – miesten oikeus erota sanomalla "avioero" kolmasti on jo poistettu laista, mutta Intiassa laki yhä mahdollistaa epäinhimillisen kohtelun.

Uskonnolliset tuomioistuimet tulkitsevat säädöksiä hiukan eri tavalla eri puolilla maata, ja huoltajuutta, omaisuuden jakoa ja elatusapua koskevissa päätöksissä suositaan toissa vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan miehiä. Naisten oikeuksia ajavan järjestön teettämässä 525 eronneen musliminaisen tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) paljastui, että kolme neljäsosaa avioeroista oli tehty miehen yksipuolisella ilmoituksella.

Käytäntö koetaan erityisen ongelmalliseksi köyhien musliminaisten kohdalla. Avioero astuu voimaan välittömästi miehen lausuttua kolme "talaqia", ja naiset hylätään täysin ilman elantoa, usein ilman asuntoa.