Hyppää sisältöön

Kierto- ja biotaloudesta voi tulla Lapissa kahden miljardin bisnes

Suurin osa kierto- ja biotalouden kasvupotentiaalista selittyy Kemin ja Kemijärven biojalostamohankkeilla. Erityisesti pk-yrityksille mahdollisuuksia tarjoavat teollisuuden sivuvirrat.

Kalkkimaan kaivos Torniossa on nykyään SMA Mineralin omistuksessa. Yhtiö kaipaa yhteistyökumppaneita sivuvirtojensa hyötykäyttöön. Kuva: Jenni Mehtonen/Yle

Kierto- ja biotalous tarjoaa hurjia kasvumahdollisuuksia Lapissa. Kemin Digipoliksen laskelmien mukaan Kemi-Tornio alueella se voi kaksinkertaistua miljardiin euroon. Koko Lapissa se voi kasvaa jopa kahden miljardin arvoiseksi.

Suurimmat mahdollisuudet liittyvät Kemiin ja Kemijärvelle suunniteltuihin biojalostamoihin, mutta kasvumahdollisuuksia löytyy myös teollisuuden sivuvirroista.

Esimerkiksi Stora Enson Veitsiluodon tehtaat Kemissä käyttää suurimman osan sivuvirroista tällä hetkellä itse, mutta yhteistyökumppaneiden tarve kasvaa tulevaisuudessa.

– Tulevaisuudessa on mahdollista viedä materiaaleja tehdasalueen ulkopuolellekin, sanoo ympäristöpäällikkö Pipsa Maikkula.

Teollisuusyritykset haluavat lähtökohtaisesti keskittyä ydintoimintaansa. Sivuvirrat tarjoavatkin mahdollisuuksia erityisesti pk-yrityksille.

– Meidän sivutuotteitamme voi jatkojalostaa ja homogenisoida. Niitä voi sekoittaa ja tehdä uusia tuotteita. Pk-yritykset, tarttukaa tähän tilaisuuteen, kehottaa SMA Mineralin Tornion yksiköiden ympäristöpäällikkö Johanna Holm.

Aika siirtyä tutkimuksista tekoihin

Teollisuuden sivuvirtoja käytetään esimerkiksi maanrakennuksessa, mutta muitakin mahdollisuuksia on. Teollisuuden pääviesti on, että tutkimuksista ja selvittelyistä olisi aika siirtyä isompi vaiheeseen toiminnassa.

– Aiheesta on paljon puhuttu ja tutkimuksia on tehty. Varmasti on tietoa siitä mihin sivuvirtoja voitaisiin käyttää. Kysymys on siitä, miten toimijat saataisiin yhteen ja toiminnot käytäntöön. Lainsäädäntö on yksi tekijä, joka rajoittaa sivuvirtojen hyötykäyttöä, Maikkula sanoo.

Stora Enson sivuvirroista tuhkaa käytetään maanrakennukseen. Lisäksi on tutkittu esimerkiksi kuitusaven soveltuvuutta lannoitteeksi.

SMA Mineralilla ei synny Torniossa lainkaan jätettä. Sen sivuvirtoja ovat teollisuusmineraalit kvartsi, dolomiitti ja kalsiitti.

– Niitä voi käyttää esimerkiksi maa-, vesi- ja patorakentamiseen, neutralointiin sekä maan stabilointiin. Lista mahdollisuuksista on pitkä, Holm sanoo.