Analyysi: Vahvistunut rupla saa venäläiset taas Suomeen, mutta vain keskiluokan

Ulkomaille lähteminen tuntuu venäläisistä helpommalta, kun talousnäkymät eivät ole niin synkät, kirjoittaa Moskovan-toimittajamme Erkka Mikkonen.

Venäläisiä turisteja saapumassa Helsingin rautatieasemalle. Kuva: Teemu Salonen / Lehtikuva

**MOSKOVA **Pietarissa tehtaillaan taas viisumeita lähes takavuosien tapaan.

Kesän Suomen-matkoihin valmistautuvat venäläiset ovat ruuhkauttaneet Suomen Pietarin-pääkonsulaatin. Uusia viisumihakemuksia jätetään jopa neljän tuhannen päivävauhtia.

Venäläisten matkustusinto lähtee ruplan vahvistumisesta. Kun vuosi sitten eurosta maksettiin lähes 75 ruplaa, niin nyt sen arvo on noin 63 ruplaa.

Toisin sanoen sama ruplamäärä antaa venäläisille Suomessa käyttöön noin 20 prosenttia enemmän valuuttaa kuin vuosi sitten. Etenkin juustoa, kalaa ja muita päivittäistavaroita Suomesta hakeville pietarilaisille etu on merkittävä.

Venäläismatkailijoiden määrä on nousussa, mutta neljän vuoden takaisista huippulukemista ollaan vielä kaukana. Vuonna 2013 venäläiset tekivät Suomeen ennätysmäiset yli 5,2 miljoonaa matkaa.

Neljä vuotta sitten kesän kynnyksellä euron arvo oli reilut 40 ruplaa, jonka läheisyydessä kurssi oli pysytellyt vuosia. Nyt tuonaikaiset kurssit vaikuttavat täysin utopistisilta.

Samalla ruplan rajuista heilahteluista on tullut uusi normaali.

Ruplan kurssi on noussut viime vuoden lopulta saakka öljyn hintaa rivakammin. Venäläisasiantuntijat finanssiministeriön johdolla ovatkin useaan otteeseen huomauttaneet, että rupla on jo yliarvostettu valuuttamarkkinoilla. 

**Ruplan vahvistumisen jatkuminen **näyttääkin epätodennäköiseltä. Samalla voidaan myös haudata toiveet uusien ennätysten rikkomisesta, mitä tulee venäläismatkailijoiden määrään Suomessa.

Viime aikoina ruplan kurssi onkin taas heikentynyt seuraten öljyn maailmanmarkkinahinnan notkahduksia.

Venäläismedia uutisoi näyttävästi, kun viime viikolla raakaöljyn maailmanmarkkinahinta käväisi alle 50 dollarissa. Vaikka muutokset eivät ole olleet rahamääräisesti valtavia, niin psykologisesti 50 dollarin rajan merkitys on suuri.

Viime viikkojen hinnan lasku osoittaa myös sen, ettei tuotannonrajoitussopimuksilla pystytä yksin määrittelemään raakaöljyn hintaa.

Nykyään pärjäävätkin ne, jotka pystyvät tuottamaan öljyä mahdollisimman alhaisella hinnalla. Tilanne ei suosi Venäjää, jonka helposti hyödynnettävät esiintymät ovat ehtymässä.

Venäjän talous ei enää supistu, mutta sen huomattava elpyminenkin odotuttaa vielä itseään.

Matkustamisen kannalta on oleellista, että venäläisten luottamus talouteen on vahvistunut. Ulkomaille lähteminen tuntuu taas helpommalta, kun talousnäkymät eivät ole enää niin synkkiä.

Puhuttaessa Suomeen tulijoista on hyvä kuitenkin pitää mielessä, että kyse ei ole keskivertovenäläisestä, vaan keskiluokkaisesta ja ennen kaikkea Pietarin seudulla asuvasta kansalaisesta.

Eri arvioiden mukaan vain reilulla neljänneksellä venäläisistä on ulkomaanmatkailuun tarvittava passi. Vielä harvemmalla on passissaan voimassaoleva Schengen-viisumi. 

Analyysiä varten on haastateltu Suomen pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen vanhempaa asiantuntijaa Laura Solankoa.

Lue lisää venäläisten matkustusinnosta Suomeen: