Littoistenjärven kemikaalikunnostus käynnissä – tavoitteena vähentää sinileviä järvellä

Käsittely saattaa aiheuttaa kalakuolemia. Kemikaalikunnostuksen vaikutusten odotetaan kestävän vuosia.

Littoinen
Kemikaalia levittävä alus Kaarinan Littoistenjärvellä.
Kemikaalia levittävä alus Kaarinan Littoistenjärvellä.Petra Ristola / Yle

KaarinaLiedon ja Kaarinan rajalla sijaitsevaan Littoistenjärveen lasketaan torstaina ja perjantaina nestemäistä polyalumiinikloridia viidestä seitsemään säiliöautollista. Käsittelyn aikana järven pH laskee kuuteen. Jonkin verran kalakuolemia on odotettavissa.

– Kun pH laskee, jotkut kalat voivat ottaa siitä nokkiinsa. Mutta lähinnä kemikaalin saostuminen kalojen kiduksiin voi aiheuttaa kuolemia, sanoo suunnittelupäällikkö Milja Vepsäläinen Vahanen-yhtiöistä.

Kemikaali levitetään veden pintakerrokseen ja se laskeutuu siitä pohjaa kohti noin 30 senttiä tunnissa. Matkalla kemikaali saostaa fosforin itseensä. Haasteena ovat pohjassa ruokailevat särkikalat.

– Särkikalat saattavat pöyhiä sitä sakkaa sedimentin pinnalta. Tämä on hankkeen yksi riski, että sieltä pohjalta myöhemmin vapautuu uudestaan fosforia, sanoo suunnittelupäällikkö Milja Vepsäläinen Vahanen-yhtiöistä.

Järvellä tehdään myöhemmin hoitokalastusta, jossa pyritään poistamaan särkikaloja.

Kemikaalikunnostuksen odotetaan vaikuttavan vuosia

Rehevöityneen Littoistenjärven kuntoa on pyritty parantamaan hoitokalastuksella ja lisäämällä hapen määrää veteeen. Sinileväongelma on kuitenkin jatkunut.

Kemikaali kirkastaa järveä, kun se pohjaan laskeutuessaan sitoo kiintoainesta itseensä. Suunnittelupäällikkö Milja Vepsäläisen mukaan ensi kesänä leväkukintojen määrä järvessä on huomattavasti pienempi aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Vepsäläinen uskoo, että kemikaalikunnostuksesta saatu hyöty kestää vuosia. Rehevöityneiden järvien kunnostukseen polyalumiinikloridia on käytetty aiemminkin. Esimerkiksi Naantalin Rymättylän Kirkkojärvellä tehtiin samanlainen käsittely 15 vuotta sitten.

Kaikkialle kemikaalia ei Littoistenjärvellä levitetä, lintujen pesinnän takia. Perjantaina järvellä on talkoot, jolloin kuolleita kaloja kerätään pois.