Le Pen hakee uutta nousua Ranskan parlamenttivaaleista

Ranskan kovia kokeneilla syrjäseuduilla uusi presidentti Emmanuel Macron oli monien mielestä eliitin ehdokas, kirjoittaa Ylen Pariisin-toimittaja Annastiina Heikkilä.

Ranska
Rakennemuutos on hiljentänyt pohjoisranskalainen Denainin kaupungin.
Rakennemuutos on hiljentänyt pohjoisranskalainen Denainin kaupungin.Juha Nurminen / Yle

DENAIN Pohjois-Ranskassa sijaitseva Denain on pieni ja vähän unelias kaupunki. Työt ovat kadonneet hiilikaivosten sulkeuduttua, joten monella on iltapäivällä luppoaikaa.

Roland-niminen mies istuu keskustan kahvilassa katsomassa ravituloksia ja kertoo äänestäneensä Marine Le Peniä.

– Halusin antaa opetuksen ranskalaisille poliitikoille. He ovat erkaantuneet todellisuudesta eivätkä tajua, miten tiukoilla tavalliset ihmiset ovat, hän sanoo.

Roland kertoo työskennelleensä ravintola-alalla, mutta joutuneensa jäämään töistä pois vaimonsa sairastuttua.

– Nyt minä olen työtön ja vaimoni saa viisisataa euroa kuussa sosiaalitukea. Marine Le Pen lupasi tilanteeseen parannusta, mutta Macronista ei ole taatusti mihinkään.

Kahvilanpitäjä Laurent uskoo, että presidentti Macron tukee pienyrittäjiä.
Kahvilanpitäjä Laurent uskoo, että presidentti Macron tukee pienyrittäjiä.Juha Nurminen / Yle

Kahvilan omistaja Laurent toppuuttelee. Hänen mielestään Macron saattaa tuoda kaivattua innostusta koko Ranskaan.

– Meillä on nyt historian nuorin presidentti ja olemme yhä maailman viidenneksi suurin talousmahti. Macronilla riittää intoa ja uskon, että hän puolustaa meitä pienyrittäjiä, Laurent sanoo.

Macron tuntuu eliitin ehdokkaalta

Noin kahdenkymmenen tuhannen asukkaan Denain oli vielä 1970-luvulla menestyvä teollisuuskaupunki. Sen jälkeen kaikki tehtaat ovat sulkeutuneet, väki on vähentynyt ja äärioikeisto vallannut vasemmiston perinteisen paikkakunnan.

Presidentinvaaleissa Marine Le Pen keräsi täällä lähes 60 prosentin kannatuksen. Nyt Macronin valintaa vielä sulatellaan.

– Arkeni on yhtä selviämistä. Luulen, että Macronin politiikka vain pahentaa asiaa, en luota uuteen presidenttiin tippaakaan, sanoo Jennyfer-niminen nainen.

Työttömäksi jäänyt Jennyfer ei luota Macroniin.
Työttömäksi jäänyt Jennyfer ei luota Macroniin.Juha Nurminen / Yle

Jennyfer kertoo etsivänsä parhaillaan töitä, mutta huonolla menestyksellä. Macron tuntuu eliitin ehdokkaalta.

– En ole vielä päättänyt, ketä äänestän parlamenttivaaleissa. Varmaankin Le Penin joukkoja.

Kansallisen rintaman linjasta kiistellään

Denain on yksi niistä Itä- ja Pohjois-Ranskan hiipuvista teollisuuspaikkakunnista, joiden äänestäjät voivat auttaa Kansallisen rintaman hyvään tulokseen kesäkuun kaksivaiheisissa kansalliskokouksen vaaleissa.

Siihen mennessä Kansallisen rintaman pitäisi kuitenkin saada omat rivinsä suoriksi. Presidentinvaalien jälkeinen aika kun on kulunut kiistellessä siitä, pitäisikö puolueen jatkaa vasemmistoa kosiskelevalla linjalla vai ottaa selvä harppaus takaisin äärioikealle.

Presidenttiehdokas Marine Le Pen keräsi historiallisen suuren äänisaaliin, mutta toisen kierroksen tulos oli siitä huolimatta puolueelle karvas pettymys. Le Penin vaaliväittelysuoritusta pidettiin huonona ja linjaa esimerkiksi euroeron suhteen turhan epäselvänä.

– Le Pen pehmenteli politiikkaansa, mutta esiintyi liian hyökkäävästi. Se ei ollut vakuuttava yhdistelmä, puoluetta kannattanut Jacques sanoi.

Nukkuvien puolue kerää lisää jäseniä

Asemansa vankistamiseksi Marine Le Penin pitäisi onnistua moninkertaistamaan puolueensa paikkaluku parlamentin alahuoneessa. Tehtävää kuitenkin vaikeuttaa Kansallisen rintaman toisen ääniharavan eli Le Penin siskontyttären Marion Maréchal-Le Penin yllättävä vetäytyminen puolueesta.

Moni tulkitsi Maréchal-Le Penin päätöksen kritiikiksi puolueen nykylinjaa kohtaan. 27-vuotias kansanedustaja on ajanut tätiään selvästi kovempaa linjaa esimerkiksi maahanmuutto- ja arvokysymyksissä.

Saako Le Pen kannattajat vaaliuurnille parlamenttivaaleissa?

Denainissa ainakin on havaittavissa vähän innostuksen puutetta. Yli kolmannes asukkaista jäi presidentinvaalien toisella kierroksella kotiin ja parlamenttivaalien äänestysprosentti uhkaa jäädä vielä alhaisemmaksi.

– En äänestänyt presidentinvaaleissa enkä aio äänestää parlamenttivaaleissa. Ranskan nykypolitiikka on pelkkää sirkusta, Michel sanoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus