Hyppää sisältöön

Satoja keikkajulisteita säilöttiin vuosikymmenet maatilan ullakolla – kertovat tanssilavojen kultaisista vuosista

Muistoja kotimaisen iskelmämusiikin kulta-ajoilta nousi päivänvaloon vanhan vintin kätköistä. Metallican discotansseista Tarvashovissa ei kuitenkaan jäänyt julisteita jälkipolville.

Jorma ja Marko Reini löysivät vintiltä palan suomi-iskelmän historiaa. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Eino Grön, Karma, Danny Armin kanssa ja ilman, Katri Helena, Reijo Taipale, Kari Tapio…

Suomalaisen iskelmätaivaan kirkkaimmat tähdet paljastuvat yksi toisensa jälkeen rullalle käärityistä keikkajulisteista, jotka olivat unohtuneet vuosikymmeniksi tarvasjokisen maatilan ullakolle.

Ennen Syksyn sävelen voittoaan kuvatun Sammy Babitzinin yhdennäköisyys nuoren Kirkan kanssa on silmiinpistävä, ja Irwin Goodmankin hymyilee kutrit siisteinä poolokaulus pikkutakin alta pilkottaen.

– Tämä on ajalta ennen kuin Irwin hankki sen omintakeisen lätsänsä ja kasvatti pitkät hiukset, naureskelee Marko Reini.

– Se oli ihan 70-luvun alkupuolta, ei ollut kauheasti vielä anarkiaa, säestää isä Jorma Reini vierestä.

Sammy Babitzin esiintyi Tarvashovissa jo ennen Syksyn sävel -voittoaan. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Julisteet kulkivat aikoinaan rullina päivittäisen postin matkassa. Rullan päällimmäinen juliste toimi myös kääreenä, joten niiden kääntöpuolen postileimat kertovat tarkalleen päivämäärät ja vuosiluvut.

Osoitteeksi saattoi riittää pelkkä ”Jorma Reini, Tarvasjoki”.

Isää ja poikaa epäilyttää, että nykyisin ehkä julisteet eivät selviäisi rullalle kääräistynä perille, metsätien perukoilla sijaitsevalle maatilalle. Tosin Tarvasjoki kuuluu nykyään Lietoon, jossa sijaitsee Postin tuoreehko lajittelukeskuskin.

Yli puolentoista tuhannen oli tanssijoita joka lauantai silloin kulta-aikoina. Ne ajat on olleet ja menneet.

Jorma Reini

Legendaarisen tanssipaikan, Tarvashovin artistikiinnitykset olivat pitkälti Jorma Reinin näpeissä.

– Olihan meitä muitakin siinä porukassa, mutta pääasiassa minä tein sopimukset näiden orkesterien kanssa. Orkesterit lähettivät aika nipun näitä julisteita, eikä niitä aina kaikkia tullut levitettyä tuonne maakuntaan. Niitä jäi tänne meidän nurkkiin, ja niitä on sadoittain. Osa tuli vietyä paperinkeräykseenkin kymmenkunta vuotta sitten, sanoo Jorma Reini.

Avautuessaan lokakuussa 1968 Tarvashovi oli seudun kuumin menomesta, muistelee Tarvasjoen Urheilijoiden riveissä tanssilavaa pyörittänyt Jorma Reini. Jotkut artistit muistavat häntä edelleen vuosittaisella joulukortilla.

– Parhaisiin tansseihin silloin ensimmäisinä vuosina myytiin melkein kaksi tuhatta lippua yhtenä iltana. Yli puolentoista tuhannen oli tanssijoita joka lauantai silloin kulta-aikoina. Ne ajat on olleet ja menneet.

Marko Reini on luetteloinut kaikki Jorma-isän julisteet ja laittanut nettihuutokauppaan. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Julistekääröjä oli vuosikymmeniä sitten säilötty ympäri vinttiä muun muassa apulantasäkkeihin, ja joitakin oli nakertanut muukin kuin ajan hammas.

– Osa oli huonokuntoisiakin, kun olivat hiiret syöneet, niin sai heittää pois. Parhaat valkattiin, ja niitäkin on näin paljon, tuumailee vanhempi Reini satoja julisteita katsellessaan.

Metallican juliste olisi arvossaan

Osto- ja myyntiliikettä pyörittävä Marko Reini on luetteloinut ja kuvannut kaikki julisteet, ja laatinut niistä myynti-ilmoitukset nettihuutokauppaan.

– Poikkeuksellisen kova kiinnostus on ollut! Osto- ja myyntiliikkeen ilmoituksista ei yleensä heti tule tarjouksia tai ostoja, mutta ensimmäisistä julisteista ruvetaan jo tällä viikolla tekemään paketteja. Ja rullataan vähän eri tavalla kuin ennen, nauraa Marko Reini.

Tällä haavaa hinnat ovat vaihdelleet artistista ja julisteen kunnosta riippuen 15 ja reilun 70 euron välillä.

Yksi juliste kuitenkin kokoelmasta puuttuu: Metallica. Jorma Reini ei tuota tarunhohtoista keikkaa ollut junailemassa, joten julistettakaan ei jäänyt jälkipolville.

– Talo oli silloin vuokrattuna sellaiselle ohjelmatoimistolle, joka piti niin sanottuja nuorten discotansseja, ja silloin se Metallica kävi täällä. Tänä päivänä se olisi kallis juliste!