Palvelukeskuksen uimavesi lämpiää nyt aurinkoenergialla

Suomen suurin aurinkolämpöjärjestelmä lämmittää hämeenlinnalaisen palvelukeskuksen uima-allasta. Voutilakeskuksen katolla on aurinkolämpökeräimiä yli 250 neliötä.

Voutilan aurinkolämmön vuosituotanto on noin 140 megawattituntia, mikä vastaa noin kymmenen omakotitalon vuosikulutusta. Kuva: Ville Välimäki / Yle

HÄMEENLINNA Voutilakeskuksessa lämmintä vettä kuluu paljon niin suihkuissa kuin palvelukeskuksen uima-altaassakin. Aurinkolämmön kannalta merkittävää on se, että lämmintä vettä tarvitaan myös kesällä, jolloin auringosta saadaan eniten hyötyä.

– Täällä on uima-allas, jonka vettä voidaan tällä lämmittää. Samoin täällä käytetään paljon lämmintä käyttövettä ja suihkuja, kertoo Linnan Tilapalveluiden toimitusjohtaja Raili Salminen.

Mitoitus kesäkäytön mukaan

Aurinko lämmittää keräimissä kiertävän nesteen, josta lämpö siirtyy kolmeen lämminvesivaraajaan, joissa veden lämpö kohoaa jopa yli 80 asteeseen. Voutilakeskus käyttää pääasiallisena energialähteenään kaukolämpöä. Aurinkolämmöllä korvataan vajaa kymmenesosa kaukolämmön tarpeesta.

– Jos otetaan isompi mitoitus, kesällä tulee helposti ylijäämälämpöä. Tulisi suunnitella, mihin se käytetään. Järkevin ja helpoin on, kun suunnitellaan järjestelmä niin, että kaikki lämpö käytetään tässä kohteessa, huomauttaa Elenia Lämpö Oy:n asiakkuus- ja kehitysjohtaja Tero Holappa.

Aurinkolämmöllä korvataan vajaa kymmenesosa kaukolämmön tarpeesta. Energiaa tarvitaan esimerkiksi uima-altaan veden lämmittämiseen. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kaikkineen Voutilakeskuksen aurinkolämpöjärjestelmä on maksanut noin 200 000 euroa. Keräimien asentamisen kannalta rakennuksen katolla oli riittävästi tilaa.

Hämeenlinnan strategiaan kuuluu kestävän kehityksen ajatus ja uusien energiamuotojen käyttö, kertoo Raili Salminen.

– Joka kerta, kun uudisrakennuksia tai isoja peruskorjauksia suunnitellaan, niin energiaratkaisut, lämmitys ja sähkön käyttö mietitään läpi.

Toimii omakotitaloissakin

Aurinkolämpö sopii hyvin myös omakotitalojen lämmitykseen, vakuuttaa Tero Holappa.

– Sellaisia asennuksia Suomessa alkaa olla jo aika paljon. Omakotitaloissa kannattaa miettiä, onko jo valmiina varaaja, mihin aurinkolämpö on helppo kytkeä.

Keräimet on suunnattu kaakon ja lounaan suuntiin. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Teknologian hintataso on laskenut paljon ja laskee edelleen. Sitä kautta investoinnit tulevat järkeviksi. Aurinko on varma energianlähde, joten sen käyttö tulee varmasti yleistymään, arvioi Holappa.

– Lämmityksessä hybridijärjestelmät, joissa lämpö tulee eri kohteista, kuten lämmön talteenotosta, vesistöistä ja auringosta, tulevat yleistymään. Auringon rooli tulee olemaan siinä vahva.