Osa pelloista on lumessa, vaikka kohta pitäisi ryhtyä kevättöihin – asiantuntija: "Mitään ei ole vielä hävitty"

Nurmiasiantuntija toivoo rutkasti lämpöä ja mukavaa kevätsadetta.

Pohjois-Savo
Pelto.
Arkistokuva.Toni Pitkänen / Yle

Pitkään jatkuneesta poikkeuksellisen kylmästä säästä huolimatta kasvukausi ei vielä ole peruuttamattomasti myöhässä Pohjois-Savossa, sanoo nurmiasiantuntija Anu Rossi ProAgria Pohjois-Savosta.

Hän on kierrellyt eri puolilla maakuntaa maatiloilla viime päivinä ahkerasti. Kuopion eteläpuolella kevättöitä on pelloilla päästy jo tekemään, lähinnä työn alla ovat olleet täydennyskylvöt ja lannoitukset nurmille. Kasvu nurmilla on vielä aika lailla alussa ja siinä mielessä tilanne on sama kuin Ylä-Savossa, Rossi sanoo.

– Ylä-Savossa monin paikoin pelloilla on vielä lunta, eikä niille ole ollut asiaa, siinä mielessä tilanne on erilainen kuin maakunnan eteläosissa.

Hän toivoo nyt rutkasti lämpöä lisää ja mukavaa kevätsadetta.

– Mitään ei ole vielä hävitty. Ehkä muutamiin viime keväisiin nähden ollaan hieman peltotöissä ja nurmien kasvussa myöhässä, mutta kasvu kyllä käynnistyy nopeasti, kunhan lämpöä ja vettä saadaan, Rossi sanoo.

– Kaikki edellytykset hyvälle kesälle on vielä edessä.

Hyvänä asiana Rossi pitää sitä, että routaa ei ole juuri lainkaan pelloilla. Se edesauttaa kasvun käynnistymistä, kun roudan sulamista ei tarvitse odottaa.

Viljelijät ovat myös toistaiseksi ainakin pitäytyneet alkuperäisissä viljelysuunnitelmissaan.

– Ei ole minun korviini kantautunut, että olisi tarvinnut vaihtaa lajikkeita myöhäisistä aikaisempiin. Vielä mennään alkuperäisten suunnitelmien mukaan.